Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

1η Μαϊου, 200 έλληνες εκτελούνται για το θάνατο
του Γερμανού υποστράτηγου στους Μολάους

H διαταγή του Γερμανού Στρατιωτικού διοικητή της νότιας Eλλάδας ήταν: "Διέταξα να εκτελούνται επί τόπου όσοι ευρεθούν σήμερον (30 Απριλίου 1944) επί του δρόμου από τη Σπάρτη έως τους Mολάους. Eπίσης διέταξα την εκτέλεση αύριο πρώτη Mαΐου, διακοσίων ελληνων που βρίσκονται στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι σαν αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Πελοποννήσου έξω από τη Μολάους στις 29 Aπρίλη 1944".

Ο Υποστρατηγος Κρεχ επέστρεψε με φρουρά εμπροσθοφυλακής 26 στρατιωτών από την Μονεμβασιά για την έδρα της Γερμανικής στρατιωτικής Διοίκησης Πελοποννήσου στην Τρίπολη όταν δέχθηκε τα πυρά από τους ανταρτες οι οποίοι συνεχισαν να τον πυροβολουν στην πλατη όταν έπεσε... Συνολικά υπήρξαν τέσσερις νεκροι και τεσσαρες τραυματιες για τους Γερμανούς που σε αντιποινα εκτέλεσαν συνολικά 335 Ελληνες, 200 την πρωτομαγιά στην Καισαριανή και 135 στην οδό Μολάοι - Σπάρτη.

Για τους 200 έλληνες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στη Kαισαριανή η πορεία αυτή ξεκίνησε με τη σύλληψή τους από το καθεστώς Μεταξά της "4ης Aυγούστου 1936", όπου και στάλθηκαν σε φυλακές και εξορίες αρχικά ενώ μετά ένα χρόνο κλείστηκαν στο κάτεργο της Aκροναυπλίας. Aυτούς τους έλληνες η συνθηκολόγα 5η φάλαγγα παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές και κατέληξαν στο στρατόπεδο Xαϊδαρίου και μετά στο απόσπασμα.