Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας
Χρυσαφίτισσας στη Μονεμβασία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη , την Δευτέρα του Θωμά, οι Μονεμβάσιοι τίμησαν την πολιούχο τους ,την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα. Αρκετοί προσκυνητές από τη Μονεμβασία μα και από τη γύρω περιοχή κατέκλυσαν τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα το ναό της, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της , να απευθύνουν την προσευχή τους, να προσφέρουν το τάμα τους, να την ευχαριστήσουν.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσαφιτίσσης, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου, συμπαραστατούμενου από πλειάδα ιερέων της ευρύτερης περιοχής. Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Κοσμάς. Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε Ιερά Παράκληση στην Παναγιά μας και έπειτα ο Όρθρος και η Νυκτερινή Θεία Λειτουργία.

Νωρίς το πρωί της κυριωνύμου ημέρας μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας στο Μητροπολιτικό Ναό του Ελκομένου Χριστού, όπου τελέστηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας, συνεπικουρούμενου από το Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, και από ιερείς της περιοχής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Μονεμβασίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος μέσα στις δρομικές και τα καλντερίμια της Βυζαντινής καστροπολιτείας. Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας περαίνοντας ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς και τις Αρχές της περιοχής για τη συμμετοχή και την άρτια οργάνωση και ευταξία της όλης πανηγύρεως.

Τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα σύσσωμες οι Αρχές του τόπου και οι τοπικοί άρχοντες έδωσαν το ¨παρών¨. Παραβρέθηκαν,η Αντιπεριφεριάρχης κα Ντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κος Ηρακλής Τριχείλης, οι Αντιδημαρχοι , μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μονεμβασίας, οι βουλευτές Λακωνίας κα Πατριανάκου και κος Δαβάκης, ο διοικητής του ΚΕΕΜ. κος Μακρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κος Μαρουδάς, ο διοικητής του Α.Τ. Μολάων κος Γιάννου, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μολάων κος Τσολομύτης και ο Λιμενάρχης Μονεμβασίας κος Περδίκης .

Η Παναγία μας, η επονομαζόμενη Χρυσαφίτισσα, ας είναι αρωγός, βοηθός και προστάτιδα στη ζωή κάθε πιστού.

ανάρτηση: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
φωτογραφίες: foto siahos