Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΟΠΕΚΕΠΕ

Για την έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών, αναφορικά με την διαδικασία της Τηλεπισκόπησης, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

1) Τηλεπισκόπηση είναι ο έλεγχος των δηλώσεων των παραγωγών, με σκοπό την πληρωμή σε αυτούς της ενιαίας ενίσχυσης. Η επιστημονική ορθότητα και ακρίβεια των ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμια επίπεδο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ανεξαρτήτως αναγλύφου περιοχής και φύσης των καλλιεργειών. Αυτά τα προβλήματα έχουνε λυθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

2) Οι περιοχές που θα ελεγχθούν με Τηλεπισκόπηση, επιλέγονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Δηλαδή οι περιοχές που θα ελεγχθούν το 2013, επιλέγηκαν το Σεπτέμβριο 2012 , σύμφωνα με της προθεσμίες της ΕΕ. Η επιλογή γίνεται με κριτήρια τα οποία είναι, εκτός των άλλων, τα μεγάλα τεχνικά έργα που δεν απεικονίζονται στο υπόβαθρο. (π.χ. αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο _ Σπάρτη)

3) Για το έτος 2013 επιλέχθηκαν 43 περιοχές ελέγχου σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι κάποιοι νομοί έχουν περισσότερες της μίας περιοχές ελέγχου. Σε ουδεμία περίπτωση η τηλεπισκόπηση του 2013 σχετίζεται με την αντίστοιχη του έτους 2008 ή άλλων ετών. Το 2013 η τηλεπισκόπηση γίνεται σε ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια , το 2008 έγινε πριν την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, που κατέληξε αδίκως σε βάρος εντίμων παραγωγών.

4) Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των ελέγχων με Τηλεπισκόπηση είναι τα κάτωθι:
• Εξοικονόμηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού Ανανέωση του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων
• χρησιμοποιώντας τους παραγόμενους οφθοφωτοχάρτες.
• Ελαχιστοποιείται η προσωπική επαφή των ελεγκτών με τους παραγωγούς, με συνέπεια να μπαίνουν μόνο αντικειμενικά κριτήρια στον έλεγχο
• Ταχύτερη ολοκλήρωση των ελέγχων και με μεγαλύτερη αξιοπιστία, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η έγκαιρη (πριν τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους) και ορθή πληρωμή των παραγωγών.

5) Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς η Χώρα οφείλει να ελέγχει τουλάχιστον το 5% ανά καθεστώς ενίσχυσης των δικαιούχων παραγωγών. Μη ολοκλήρωση των ελέγχων στο απαιτούμενο ποσοστό έγκαιρα σημαίνει καθυστέρηση, ή μη πληρωμή του συνόλου των παραγωγών της χωράς. Η μη συμμόρφωση σημαίνει δημοσιονομικές διορθώσεις δηλαδή πρόστιμα σε βάρος της χώρας από την ΕΕ. Οι έλεγχοι μέσω τηλεπισκόπησης που ενεργεί η Χώρα μας υπόκεινται σε ενδελεχείς ελέγχους από όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Όργανα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

6) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΕΑΣ επιλύει τα προβλήματα που αφορούν την πληρωμή των παραγώγων, και τα οποία δεν αφορούν σε «εκ προθέσεως ψευδείς δηλώσεις», αλλά οφείλονται σε προφανή λάθη κατά την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στην δήλωση του παραγωγού, εξασφαλίζοντας τους ειλικρινής παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουνε να φοβηθούνε τίποτα. Μέχρι στιγμής από τις δηλώσεις παραγωγών στην ΕΑΣ Λακωνίας που διαθέτει άρτιο ψηφιακό υπόβαθρο ουδέν πρόβλημα έχει δημιουργηθεί. Επίσης από προληπτικό δειγματοληπτικό έλεγχο σε 40 τυχαία ΑΦΜ παραγωγών που έγινε από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.

7) Μετά το πέρας των ελέγχων με τηλεπισκόπηση και εφόσον προκύπτουν προβλήματα στους παραγωγούς από την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δώσει την απαραίτητη προθεσμία, ώστε να γίνουν διοικητικές πράξης διόρθωσης, καθώς και επιτόπιος έλεγχος, όπου δεν λύνεται το πρόβλημα με την διοικητική πράξη, για τις περιπτώσεις εκείνες που θα κριθούν βάσιμες και αληθείς ( προφανή λάθη).

8) Στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί προϋπολογισμού άνω των 4,5 εκ. ευρώ για την πλήρη ανανέωση του συστήματος αναγνώρισης των αγροτεμαχίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ