Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

«Διαχείριση και ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς της Σπάρτης»

Η εφημερίδα «The Guardian», σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013, σχετικά με τις 10 πόλεις – προτεινόμενους προορισμούς για το 2013, περιλαμβάνει τη Σπάρτη και μάλιστα ως δεύτερη προτεινόμενη πόλη (ενδεικτικά, ακολουθούν πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Ντουμπάϊ, η Μόσχα, η Κωνσταντινούπολη και η Νέα Υόρκη), ενώ ως λόγο ανάδειξής της προβάλλει την ιστορία της.

Η παγκοσμίως γνωστή Σπάρτη για την ιστορία της και τον πολιτισμό της εξακολουθεί να εμπνέει λαούς και αποτελεί αναπτυξιακή δύναμη όχι μόνο για τη Λακωνία ή την Πελοπόννησο αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Η Σπάρτη αποτελεί ένα ισχυρό και άφθαρτο brand name. Η πλειοψηφία, όμως, των αρχαιολογικών της χώρων όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά ούτε καν μπορούν να θεωρηθούν επισκέψιμοι, ενώ τα περισσότερα μνημεία της είτε δεν εκτίθενται είτε εκτίθενται πλημμελώς.

Ενδεικτικά :
-Το υπερεκατονταετούς βίου κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης αδυνατεί να στεγάσει, πολλώ δε μάλλον να προβάλει, τα συνεχώς αυξανόμενα εκθέματα των σωστικών ανασκαφών, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται σε αποθηκευτικούς χώρους.
-Ενώ έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη σύνταξη μελετών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, κωλυσιεργούν οι προβλεπόμενες δράσεις, παρά το αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
-Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας παραμένει ερημωμένος και εγκαταλελειμμένος, ενώ ο χώρος του Μυκηναϊκού νεκροταφείου έχει αποκλειστεί παραμένοντας απρόσιτος στους επισκέπτες.
-Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης δεν μπορεί να θεωρηθεί επισκέψιμο μνημείο, καθώς όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του, αλλά υπάρχουν και πολλές ανοιχτές τομές από έρευνες που έχουν διεξαχθεί.
-Οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του βυζαντινού Μυστρά, του μοναδικού οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
-Τα μνημεία και ο εν γένει αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της Σπάρτης δεν είναι ουσιαστικά επισκέψιμα, δεδομένου ότι εκκρεμεί η απαλλοτρίωση του ζωτικού χώρου των μνημείων, η περίφραξη και ουσιαστική φύλαξή τους, καθώς και η αναβάθμισή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να προστατευθούν, αποκατασταθούν και προβληθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τα μνημεία της περιοχής της Σπάρτης, ώστε να αναδειχθεί η μνημειακή κληρονομιά της;
2.- Ποια είναι η πορεία εξέλιξης των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής της Σπάρτης, ποιες σχετικές μελέτες εκπονούνται ή πρόκειται να εκπονηθούν και ποια έργα έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α.;

Βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2013