Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Λακωνία υπό κατοχή.

Υπάρχουν πολλοί που ομιλούν ακόμη και σήμερα για μία Λακωνία στην οποία δεν πάτησαν οι Γερμανοί... λες και η Λακωνία δεν είναι Ελλάδα ή δεν είχε την ίδια τύχη με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, λες και στην Λακωνία δεν υπήρξε αντίσταση ή δεν υπήρξαν πατριώτες.

Αυτό που είναι πιο σίγουρο από οτιδήποτε είναι πως κι εδώ όπως σε κάθε τόπο υπήρξαν και ήρωες αλλά και καθάρματα...
Οι Λάκωνες, διαχρονικά ήρωες, δώσαν αίμα και βιός για την πατρίδα. Αποτέλεσε δε ο τόπος μας, για τους Γερμανούς, το προγεφύρωμα για την κατάληψη της Κρήτης κι από κει της Β. Αφρικής.
Η φωτογραφία άνωθεν είναι απο το Γερμανικό ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ στους Μολάους (συγκεκριμένα στην καταβόθρα στο σημερινο χωριό Μεταμόρφωση, γνώριμη η κορυφογραμμή της "Κουρκούλας") ενώ οι δύο που ακολουθούν είναι από το "ΕΡΓΟ" στον Καβομαλέα (παρατηρητήριο πλοίων και σταθμός νυχτερινής πλοήγισης αεροπλάνων).
Το αεροδρόμιο των Μολάων κατασκευάστηκε μόλις τον Μάιο του 1941 με αφορμή την Μάχη της Κρήτης και αποτέλεσε την βάση όλων των καταδιωκτικών Μe-109 που συμμετείχαν στην Μάχη της Κρήτης καθώς και μιας πτέρυγας Stuka. Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 1941 το αεροδρόμιο φιλοξενούσε περί τα 250 αεροπλάνα!

Το "ΕΡΓΟ" επέβλεπε τον πλου στο Μηρτώο πέλαγος κατα τα λεγόμενα αλλά η θέση του, το μέγεθως και η φρουρά του δείχνουν πως μάλλον δεν έκνε αυτή την δουλειά αλλά καθοδηγούσσε με επιτυχία της νυχτερινές πτήσεις και βολές προς την Κρήτη, κάτι τεχνικά άπιαστο για εκέινη την εποχή...
Οι αναφορές του Υ/Χ Κατσαντώνης για την βύθιση Γερμανικής Ναρκοθέτιδας την Πρωταπριλιά του 1943 στο Γύθειο καθώς κι ενός έμφορτου φορτηγού όπως κι ενός Γερμανικού περιπολικού στις 2 Ιουνίου του 1943 εντός του Λιμένα Γυθείου μας θυμίζουν τον ύπαρξη του Γερμανικού ναυστάθμου στο Γύθειο.

Ο σοφός λαός μας λέει "για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι" ενώ όσοι δε "χαλκεύουν το παρελθόν και την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον" ενώ οφείλουν και πληθώρα εξηγήσεων στους νεότερους...

πηγές:
ιντερνετική εφημερίδα Μολάων
Βελανίδια
Συγχρονοι Νεκρικοί Διάλογοι ΛΑΚΩΝ
Βιογραφία Λάσκος Βασίλειος
Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ