Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Παράνομο Αγκυροβόλιο Πλοίων στον Όρμο Βατίκων

Επιστολή από τον Λάκωνα, αξιωματικό ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας "Τζανέτο Οικονόμου" προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Αρχγηγείο Λ.Σ. και την ηγεσία του στις 19/11/2012 σχετικά με την αγκυροβολία πάνω από την αρχαία πολιτεία στο Παυλοπέτρι και μέσα σε περιοχή ποσειδωνίας.
αεροφωτογραφία του BBC από το Παυλοπέτρι
διακρίνονται αρχαίοι τάφοι και περιγράμματα κτιρίων
1. Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ,σας στέλνω την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε απο την επιστημονική ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ το καλοκαίρι 2010 στον βυθό του όρμου Βατίκων. Οι καταστροφικές ζημιές (αυλακιές) που εντοπίσθηκαν στον βυθό δημιουργήθηκαν διαχρονικά :
α) Από τις παράνομες αγκυροβολίες πλοίων( δεξαμενοπλοίων-φορτηγών) κατά τον ανεφοδιασμό τους στον όρμο Βατίκων. (Δεν υπάρχει ειδικός κανονισμός λιμένα Νεάπολης Βοιών, σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου άρθρο 156).
β) Από τις αγκυροβολίες πλοίων που παράνομα -αυθαίρετα χρησιμοποιούν τον όρμο ως όρμο καταφυγής.
γ) Από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία τράτα ( βιντζότρατα), τα οποία όμως σύμφωνα με τό σχετικό ΦΕΚ 32Α/02-02-2009 απαγορέυτηκαν λόγω της καταστροφής που προκαλούσαν στον βυθό του όρμου.

2. Στην παρούσα έρευνα δεν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων και ώς εκ τούτου δεν είναι γνωστές οι πιθανές καταστροφές στο οικοσύστημα της περιοχής του όρμου Βατίκων και των ενάλιων αρχαιοτήτων του βυθού. Επι πλέον η έρευνα έγινε σε βάθη μέχρι 35 μέτρων με αποτέλεσμα να μην έχει αποτυπωθεί η πιθανή καταστροφή του βυθού σε μεγαλύτερα βάθη. Συνήθης πρακτική των πλοίων είναι να αγκυροβολούν και σε μεγαλύτερα βάθη στον όρμο.

3. Εντύπωση μου προκαλεί η συνέχιση των παράνομων αγκυροβολιών στον όρμο Βατίκων για ανεφοδιασμούς , αλλά και η χρησιμοποίηση του όρμου ως όρμο καταφυγής.

Εδώ πρέπει να σας επισημάνω ότι ο όρμος Βατίκων δεν εκπληροί τις προυποθέσεις για όρμο καταφυγής σύμφωνα με ΦΕΚ 850Β/2003,Προσάρτημα Α-Παράρτημα IV, υπάρχει γειτνίαση με ευαίσθητες περιοχές NATURA (α/α 58. GR 2540002 PERIOCHI NEAPOLIS KAI NISOS ELAFONHSOS),καθώς και περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Παυλοπέτρι- Ελαφόνησος -Παλαιόκαστρο) και φυσικά δεν υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων-όρων, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία ΦΕΚ.209Α/2011 κ ΦΕΚ.21Β/2012, ώστε να προστατευθεί το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και οι ενάλιες αρχαιότητες. (Σας επισυνάπτω την αντίστοιχη περιβαλλοντική νομοθεσία) Τα πλοία σε περίπτωση καιρού μπορεί να προσεγγίσουν τον Μεσσηνιακό η Λακωνικό κόλπο, των οποίων η μέση διάσταση (άνοιγμα) του κόλπου είναι περίπου 15 ναυτικά μίλια και όχι 3,5 ν.μ που είναι ο μικρός όρμος των Βατίκων και εκεί δεν υπάρχει περιοχή NATURA αλλά και η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του κόσμου ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ 5.000 χρόνων.

4. Για τις παρανομίες και τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και στην αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ, οι οποίες συντελούνται κατά τις αγκυροβολίες και τους ανεφοδιασμούς των πλοίων στον όρμο Βατίκων, έχουν αναφερθεί στον παρελθόν απο αρκετούς δημοσίους -ιδιωτικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής με υπομνήματα στο Υπουργείο/ Αρχηγείο, χωρίς να έχει δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα .

5. Ενδεικτικά σας γνωρίζω ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία στις 16-11-2012, πλοία τα οποία έκαναν ανεφοδιασμό στον όρμο, προσέγγισαν -αγκυροβόλησαν στίς ακτές της Νεάπολης και της Ελαφονήσου σε απόσταση 0.8 του μιλίου. Σε απάντηση που είχατε δώσει από το γραφείο κοινοβολευτικού ελέγχου στον βουλευτή κ Γρηγοράκο στις 8-10-2010 με (αριθ.πρωτ.6611/311),ότι το Λιμεναρχείο Νεάπολης δεν επιτρέπει την αγκυροβολία πλοίων σε απόσταση μικρότερη των 2ν.μ απο τις ακτές του όρμου Βατίκων.

Το άνοιγμα του όρμου Βατίκων είναι λιγώτερο απο 4ν.μ που σημαίνει ότι η παραπάνω απαντησή σας, είναι καμμία αγκυροβολία στον όρμο. Τελικά ίσως έχουν δίκιο πολλοί κάτοικοι της περιοχής και κάποια τοπικά μέσα επικοινωνίας να μιλάνε για Σύγχρονη Πειρατεία από την ανεξέλεκτη κίνηση δεξαμενοπλοίων -φορτηγών πλοίων στην περιοχή του όρμου Βατίκων και τελευταία και λαθρομεταναστών.

6. Σας ευχαριστώ για την συνεργασία και παρακαλώ να μεριμνήσετε για την επίλυση του προβλήματος για την απομάκρυνση των παράνομων αγκυροβολιών απο τον όρμο Βατίκων, προκειμένου η κατάσταση να μην οδηγηθεί στα Ελληνικά δικαστήρια -Συμβούλιο Επικρατείας η συμβεί κάποιο ναυτικό ατύχημα, όπως έγινε και με τα τρία μεγάλα ναυτικά ατυχήματα της Πύλου IRENE SERANATE 1980 - RAMONA 1987- ILIAD 1993.

Τζανέτος Οικονόμος 
Λάχι Βοιών Λακωνίας 
Δήμος Μονεμβασίας 

Για όλα όσα διαβάσατε, δόθηκε απάντηση στις 24/12/2012. Δηλαδή χρειάστηκε η αρμόδια διεύθυνση ένα μήνα και κάμποσες ημέρες (εκπρόθεμα) για να μην απαντήσει τίποτε σε τόσο σοβαρές καταγγελίες.  Θαυμάστε και καμαρώστε:

Υ.Γ. Βλέποντας την παραγωγή ντοκυματέρ από το BBC με τόσα και τέτοια τεχνικά μέσα για το Παυλοπέτρι, αντιλαμβάνεται ακόμη και ο πιο ευήθης τη σημασία του. Σε μία τόσο κρίσημη στιγμή κάποιοι ξεκάθαρα απειλούν κάθε πλεονόκτημα και ιστορικό τόπο της πατρίδας μας. Γιατί;