Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 1941 - 1945

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

εκδόσεις "Αδούλωτη Μάνη" 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 1941 - 1945 (Ιστορία)

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου γεννήθηκε στο χωριό Προσήλιο της Λακωνίας, σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας και υπηρέτησε στη Μέση εκπαίδευση, αρχικά στην ιδιωτική και μετά στη δημόσια, φτάνοντας μέχρι το Βαθμό του Λυκειάρχη. Παντρεύτηκε την Ελένη Κοτσάμπαση και απόκτησε δύο παιδιά. Από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία και την Ιστορία και ιδιαίτερα της Λακωνίας, δημοσιεύοντας πολλές μελέτες, σε εφημερίδες, περιοδικά και σε βιβλία, όπως γίνεται φανερό από τον κατάλογο των δημοσιευμάτων του σε άλλη σελίδα.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (1941 -1944), στην αρχή, τον Ιούνιο του 1941, σαν μέλος της πρώτης Αντιστασιακής Οργάνωσης στη Λακωνία, της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ και στη συνέχεια στο ΕΑΜ. Μέχρι το 1943 διετέλεσε υπεύθυνος τμήματος ΕΑΜ Προσήλιου, μετά μέλος της επιτροπής τομέως Μπαρδουνοχωρίων και στις αρχές του καλοκαιριού του 1943 κλήθηκε από την Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας (ΝΕΛ) του ΕΑΜ να βοηθήσει στην έκδοση των Αντιστασιακών εφημερίδων Λακωνία:. Όλο το καλοκαίρι του 1943 και μέχρι το τέλος του Νοέμβρη παρέμεινε στο Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, όπου είχε εγκατασταθεί το τυπογραφείο και εκδίδονταν οι Αντιστασιακές εφημερίδες Λακωνίας. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Ζούπενα - Γεράκι, όπου μεταφέρθηκε και το τυπογραφείο. Έγραψε διάφορα άρθρα, μελέτες, σχόλια, σε όλες σχεδόν τις Λακωνικές αντιστασιακές εφημερίδες, που εκδόθηκαν από το 1943 μέχρι το 1945.

Στη διάρκεια της κατοχής χωρίς όνομα για λόγους ασφάλειας, άλλωστε, όπως όλοι, έφερνε το ψευδώνυμο ΝΙΚΟΣ. Μετά την απελευθέρωση, οπότε και οι εφημερίδες τυπώνονταν μέσα στη Σπάρτη, έγραφε με το πραγματικό του όνομα. Συνεργάστηκε για την έκδοση των εφημερίδων Εθνική Δράση, Αλληλεγγύη, Αγρότης, κυρίως όμως σαν μέλος της Νομαρχιακής Συντακτικής Επιτροπής Λακωνίας ήταν υπεύθυνος για την ύλη της Εθνικής Δράσης. Επίσης έγραψε και σε άλλες αντιστασιακές εφημερίδες της Πελοποννήσου, όπως στο Λεύτερο Μωρηά κλπ.

Το Μάρτη του 1945 ήλθε στο Πειραιά για επαγγελματικούς λόγους. (τον εμφύλιο πόλεμο επιστρατεύθηκε, αλλά στάλθηκε στην Μακρόνησο, γιατί πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, και δοκίμασε όλες τις κακώσεις και τις ταπεινώσεις, όπως και τόσοι άλλοι Εαμίτες. Επίσης κακοποιήθηκαν οι γονείς του και οι αδελφές του και στα χρόνια της Γερμανοϊταλικής κατοχής, αλλά και στα 1945 - 1946, από χίτικες παρακρατικές ομάδες, που οργίαζαν τότε στη Λακωνία.

 Τιμή: 20,00€