Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Το περιοδικό "διαδρομές" ΔΩΡΕΑΝ με αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

Με ένα επίκαιρο και αξιόλογο αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο κυκλοφορεί το φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού Διαδρομές, το οποίο αποστέλεται δωρεάν, ενώ “ταξιδεύει” και σε ηλεκτρονική μορφή! (με κλικ εδώ). Το περιοδικό Διαδρομές που κυκλοφορεί από το 1986, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ασχολείται με τη θεωρητική θεμελίωση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, πληροφορεί για τη δραστηριότητα στο χώρο του παιδικού βιβλίου και αποτελεί έναν πολύτιμο σύμβουλο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βιβλιοθηκάριους, ερευνητές, σπουδαστές της παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφείς, εικονογράφους και φυσικά τους ενημερωμένους γονείς!

Αυτό το τεύχος, την εικονογράφηση του οποίου έχει επιμεληθεί η Σάντρα Ελευθερίου, φιλοξενεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες για το έργο του “ποητή του Ταϋγέτου” Νικηφόρου Βρεττάκου, στο οποίο είναι εφιερωμένη η φετινή χρονιά.

Με το θέμα “Η θάλασσα στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου” η Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βάσω Οικονομοπούλου δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, μιλούν για τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η θάλσσα αλλά και γενικότερα η φύση στο ποιητικό έργο του Βρεττάκου, όπου υπερβαίνει το στερεότυπο της κλασσικής φυσιολατείας και μετατρέπεται σε στοιχείο που τροφοδοτεί το στοχασμό.