Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Νικηφόρος Βρεττάκος: το παιδί που έγινε ποιητής

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας πραγματοποιεί εκδήλωση, μεθαύριο, Κυριακή στις 7.30 το απόγευμα στο Θέατρο «Απόλλων».

Η Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας του βιβλίου για παιδιά «Νικηφόρος Βρεττάκος: το παιδί που έγινε ποιητής» θα γνωρίσει σε όσους παραβρεθούν στην εκδήλωση τη ζωή και τα ποιήματα του ποιητή μέσα από το παραμύθι και τη μουσική.

Το βιβλίο της αυτό είναι εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του θείου της Νικηφόρου Βρεττάκου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννησή του, αποφάσισε να κάνει τη ζωή του παραμύθι. Ο αγαπημένος θείος της Νίκης, όπως τον αποκαλούσε, διαμόρφωσε τη σκέψη της από την παιδική της ήδη ηλικία και τη συντρόφευσε με τα ποιήματα, τα πεζά και την εικόνα του μέσα στο νου και την καρδιά της.

Το βιβλίο αρχίζει από τη στιγμή της γέννησής του και μέσω μιας λιτής στην περιγραφή, όσο και ενδιαφέρουσας διαδρομής, φτάνει στην ύστατη ώρα, οπότε και αποχαιρέτησε γαλήνιος ο ποιητής τη ζωή που τόσο αγάπησε και ύμνησε και το βουνό του, τον Ταΰγετο.

Η ζωή ενός εκλεκτού ανθρώπου και ενός σπουδαίου ποιητή. Και είναι ολοφάνερη η εκλεκτική συγγένειά του με το παιδί. Γι’ αυτό και η ανάγκη ενός βιβλίου που να απευθύνεται στα παιδιά, που να βιογραφεί μεν τον ποιητή, αλλά να μην είναι στεγνή και ακριβής αναφορά της ζωής του, αλλά μια γνωριμία με τους χώρους της ψυχής του.

Ίσως δε η Αθηνά Μπίνιου είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι αυτό, μια και ο Νικηφόρος Βρεττάκος ήταν θείος της, αδελφός της μητέρας της, και γνωρίστηκαν καλά και αγαπήθηκαν πολύ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση των βιβλίων της κ. Μπίνιου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΓΡΑΦΗ και η συγγραφέας θα υπογράψει τα αντίτυπα.

Η συγγραφέας Η Αθηνά Αποστολίδη - Μπίνιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Σαλονικιά μητέρα της έμαθε να αγαπά την πόλη της. Από το Μανιάτη πατέρα της άκουγε τα μανιάτικα παραμύθια και ιστορίες για τους ήρωες προγόνους του. Στην εφηβεία της ο πατέρας - σαν ένας νέος αργοναύτης - τους οδήγησε στη Βραζιλία. Εκεί στο Σάο Πάολο σπούδασε Βιομηχανική Χημεία. Κι όταν μπόρεσε, επέστρεψε με τον άντρα της στην Ελλάδα.

Τώρα ζει στην Αθήνα, στη Βούλα. Σήμερα πια γράφει βιβλία για τη νέα γενιά.