Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στα μονοπάτια του Πάρνωνα

Ο Πάρνωνας στο Βόρειο τμήμα του χωρίζει τη Λακωνία από την Αρκαδία με την υψυλότερη κορφή του να βρίσκεται στα 1940μ. Το Νότιο τμήμα του κατηφορίζει Νότια με απόληξη τον Καβομαλιά. Συνολικά το Ανατολικό βουνό της Λακωνίας έχει δέκα κορφές πάνω από τα 1500μ. ενώ το δεύτερο όνομά του είναι Μαλεβός και είναι ίσως το πιο πυκνοδασομένο βουνό της χώρας το οποίο παρουσιάζει και πολύ πλούσια βλάστηση σε σπάνια δέντρα και άλλα είδη.

Στο κεντρικό του τμήμα στην Λακωνία βρίσκονται οι Καρυές, η Βαρβίτσα, το Γεράκι, το Κυπαρίσσι, η Τσίντζινα, η Βαμβακού, ο Βασσαράς, η Κρεμαστή, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Γκοριτσά, οι Αγριάνοι καθώς και άλλα μικρότερα χωριά. Αντίστοιχα στο Βόρειο Αρκαδικό τμήμα ο Κοσμάς, το Λεωνίδιο, η Καστάνιτσα, ο Άγιος Πέτρος, το Καστρί, ο Πραστός, το Παλαιοχώρι κ.α.

Στον Πάρνωνα βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Ελώνης και αποτελούσε τον συνδετήριο κρίκος του έφορου Έλους Λακωνίας και των χωριών του Πάρνωνα. η ονομασία της Μονής πηγάζει από το Έλος όπου έβρισκαν εργασία οι ορεινοί κάτοικοι του Πάρνωνα κατα το παρελθόν.

Στη θέση Αρνόμουσγα, σε υψόμετρο 1420μ., πάνω από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας βρίσκεται το καταφύγιο του Παρνωνα το οποίο είναι δωρεά του ΕλληνοΑμερικάνου George Pierce (Γιώργος Παπαθεοδώρου) και το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Σπάρτης (τηλ.2731022574, Γκορτσολόγου 97 Σπάρτη).

φωτογραφία: Μεγάλη Τούρλα