Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σπάρταθλον 2011

Στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το φετινό (2011) Σπάρταθλο.
Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» αναβιώνει την Ελληνική ιστορία, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, με τον αγώνα, να διεξάγεται κάθε χρόνο πάνω στα βήματα του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, που έφθασε στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια, «την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα», όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος.

Το έπαθλο των αθλητών που θα τερματίσουν στην Σπάρτη,μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Εκπρόσωποι των δήμων Αθήνας και Σπάρτης θα βρίσκονται το πρωί της Παρασκευής στην εκκίνηση, ενώ πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία θα καλύψουν την εκδήλωση.
Η Σπάρτη προετοιμάζεται για την υποδοχή των Σπαρταθλητών και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του δήμου, έχει ετοιμάσει λαμπρή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο το βράδυ, όπου θα γίνει η απονομή στους αθλητές και στις αθλήτριες. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και του Δήμου Σπάρτης, ρυθμίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες του αγώνα που αφορούν στην υποδοχή, διαμονή, φιλοξενία και ξενάγηση, αθλητών και συνοδών καθώς και στην τελετή λήξης που θ΄ ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης στην πρωτεύουσα της Λακωνίας.

Όσον αφορά τον αγώνα, ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ έχει φροντίσει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια αθλητών και αθλητριών.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ιδρύθηκε το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη. Η προετοιμασία του αγώνα, επί ένα σχεδόν χρόνο, δεν απέχει καθόλου από εκείνη ενός στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος. Συγκεκριμένα, υπάρχει πολυάριθμο έμψυχο υλικό, χρησιμοποιούνται οχήματα, κάθε κυβισμού και τύπου, εφόδια για το στήσιμο των 75 σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής, άγρυπνη παρακολούθηση των αθλητών για την πλήρη ασφάλεια τους και για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, με πλαισίωση από κινητές ιατρικές μονάδες άμεσης επέμβασης. Όλο το έμψυχο υλικό προέρχεται από εθελοντές, μέλη και φίλους που άγρυπνοι, επί 36 ώρες κάθε Σεπτέμβριο καταθέτουν τα ωραιότερα συναισθήματα τους στην υπηρεσία αυτού του αγώνα. Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα
όπως το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές, είναι τεράστιες.