Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

MASCARATA 2014
Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη

Ένα πολύ καλό μυστικό αποκαλύφθηκε το πρωϊνό της Κυριακής 2 Μαρτίου 2014.

 Πλήθος μαθητών και γονιών συγκεντρώθηκαν να παρελάσουν σε πολύ χαρούμενους αποκριάτικους ρυθμούς συνεννοημένοι με άκρα εχεμύθεια μεταξύ τους. Το ραντεβού είχε κανονιστεί από πολύ νωρίς, τον Γενάρη, όπου όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια, οι εκπαιδευτικές, μουσικές και χορευτικές σχολές, οι σύλλογοι, οι αθλητικές ενώσεις έλαβαν πρόσκληση, χωρίς όμως ουσιαστική κινητοποίηση από τους παραλήπτες.
 Οι Πρόσκοποι και τα μέλη του αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου: Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης για δεύτερη χρονιά υποστήριξαν δυναμικά την ιδέα να συμμετάσχουν οργανωμένα ή μεμονωμένα στην αποκριάτικη παρέλαση Mascarata 2014.
 Τα γκρουπ συντονίστηκαν μπροστά από το στάδιο ήσυχα, χωρίς μουσική υπόκρουση, πολύ καλά και πολύ γρήγορα. Όσο πλησίαζε η ώρα, πολλοί μασκαράδες κατέφθαναν και εντάσσονταν στα οργανωμένα γκρουπ. Ο καιρός κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποθάρρυνε άδικα πολλούς, οδηγώντας τους στην εύκολη ακύρωση της συμμετοχής τους, ωστόσο όμως, τα θαρραλέα, δυνατά και ασταμάτητα πνεύματα κατέκλεισαν το χώρο μπροστά από το άγαλμα με μοναδικό στόχο τη διασκέδαση, το πανηγύρι, το χορό παρόλη την απουσία έστω και ενός άρματος προπομπού ή ακόμη και της ίδιας της Φιλαρμονικής για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τα Πιγκουϊνάκια της κας Ζαχαράκη, Ιππότες και Δεσποσύνες, Κλόουν, Μάγειρες πρόσκοποι, Ζωάκια, Κυνηγοί, Επαγγελματίες, Μορφές από όλον τον Κόσμο, Pop Stars, Ήρωες από τα Παραμύθια ξεχύθηκαν στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τον κεντρικό δρόμο της Σπάρτης, ανυπόμονοι να μεταδώσουν το κέφι και τη θετική τους ενέργεια που ένας ζεστός ήλιος υποστήριζε. Συγχαρητήρια στον καθ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου για την εκπληκτική παρουσία του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης με το «Βασίλειο του Σπάρταμπορ» και στους Συλλόγους Γονέων του 1ου Γυμνασίου και του 4ου Δημοτικού: κ. Κώστα Τσέγκο και κ.κ. Έφη Πλαγάκη & Μαριάννα Γρουμπού, που διοργάνωσαν την παρουσία και τη συμμετοχή των μαθητών τους.
Τα μηνύματα της παρέλασης απίστευτα ενδυναμωτικά και τονωτικά, παρότρυναν αισιόδοξα τους καρναβαλιστές: «Ερωτεύσου τη Ζωή», «Ζήσε τη Ζωή που Ονειρεύεσαι», «Όλα φαίνονται αδύνατα, μέχρι να γίνουν», «Ώρα να δημιουργήσεις» αλλά και έξυπνη πολιτική σάτιρα: «Ό,τι φάγαμε, φάγαμε, Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες», «Η Βουλή έχει: έναν σαμαρά, έναν πεταλωτή και 298 γαϊδούρια», «Μας πήρε το Ποτάμι», «Μαζί φάγαμε τα κουνέλια, χώρια πεινάμε τα μεσημέρια», «45 Μάγειρες, ενός κοκκόρου γνώση», κινητοποιούσαν το γέλιο και το κέφι, αφού κανένα πανό δε διαφήμιζε αυτό που θα ακολουθούσε στο κέντρο της Σπάρτης. Ο απολογισμός εκπληκτικός, τα σχόλια και τα συγχαρητήρια αμέτρητα. Το συμπέρασμα είναι πως η Σπάρτη, απέδειξε πως, ύστερα από 104 χρόνια απουσίας του καρναβαλιού στην Πόλη Μας, το χρειαζόμασταν, παρόλες τις αντιδράσεις.
Στο δεύτερο εγχείρημα του Δήμου, των Προσκόπων και του Ολυμπιακού Κέντρου είχαμε συνοδοιπόρους και υποστηρικτές τις καφετέριες του πεζόδρομου, που ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις στον πεζόδρομο, απένειμαν με πρωτοβουλία τους, χρηματικά έπαθλα στο Πάρκο του Αγ. Νίκωνα, σε ενδεικτικά υπέροχα γκρουπ, που πλαισίωναν την παρέλαση, δίνοντάς τους μια κινητοποίηση για την επόμενη χρονιά.
Το πιο διασκεδαστικό από την παρέλαση, ήταν η προετοιμασία και η συνεργασία όλων των μελών των φορέων που διοργάνωσαν το πάρτυ στην Σπάρτη, εμπειρίες αξέχαστες και άκρως δημιουργικές. Θερμά ευχαριστήρια αποδίδονται μέσω του Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης και των Προσκόπων στο Δήμαρχο κ. Σταύρο Αργειτάκο και στον Πρόεδρο του Νομικού προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Μάριο Τζωρτζάκη, που για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι οι αρχές της πόλης είναι παρούσες, ακούνε και πραγματοποιούν τις επιθυμίες με κάθε δυνατό και εφικτό μέσο.
 Τους ευχαριστούμε πολύ και υποσχόμαστε η επόμενη συνεργασία μας, η Mascarata 2015, να είναι ακόμη καλύτερη και σε ποιότητα και σε συμμετοχή. Θα χρειαστούμε ουσιαστική διαφήμιση του γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης, εκμεταλλευόμενοι την είσοδο της πόλης και την αψίδα της κεντρικής διασταύρωσης για το καρναβάλι της Σπάρτης, χωρίς την επικίνδυνη διέλευση οχημάτων για την απόλυτη προστασία των συμμετεχόντων που άφησαν άσχημες εμπειρίες στους τραυματίες, με προστατευτικά σχοινιά κατά μήκος της διαδρομής, εξέδρες για χορευτική υποστήριξη της γιορτής και φυσικά το βασικότερο από όλα: Μουσική. Είμαστε σίγουροι πως θα εισακουστούμε. Όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους εξαίρετους συνεργάτες, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Ευχόμαστε Καλή Σαρακοστή σε όλους κλείνοντας από τώρα το επόμενο ραντεβού.
Καλή Σαρακοστή!
Αναστασία Πατρινού, Πρόεδρος Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης