Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ενεργειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός Λακωνίας

Η Λακωνία (και όχι μόνο) πληρώνει το καλώδιο της διασύνδεσης, είτε είναι για την Κρήτη, είτε επειδή έτσι ονειρεύεται ο Φούχτελ.
Το καλώδιο από μόνο του δεν ενοχλεί. Αν όμως μπει καλώδιο, σηκώνει να μπουν και μονάδες αερίου, αν ποτέ πάει αέριο είτε με αγωγό, και κυρίως εάν έρχεται με καραβιές, από Κύπρο, ή Αίγυπτο. Παλιά κυκλοφορούσε η ιδέα του CNG από Αίγυπτο, τώρα πιθανώς έχουν αλλάξει τα σενάρια. Το θέμα είναι ότι το αέριο για ηλεκτροδότηση βάσης δεν συμφέρει, και την αιχμή, εμείς τόσα χρόνια την καλύπτουμε από τα Υ/Η μας. Ωστόσο, οι μονάδες αερίου, καθ' εαυτές, εάν δεν ζείς δίπλα τους δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Το πράγμα χαλάει με τους αιολικούς, που όπου βρουν καλώδιο τρέχουν. Τα αιολικά είναι σαν την πανούκλα. Τα αιολικά δεν μπαίνουν για ενέργεια. Δεν παράγουν σημαντική ή χρήσιμη ενέργεια, επειδή όταν δεν φυσάει είναι διακοσμητικά, και όταν φυσάει ενοχλούν. Εκτοπίζουν το αέριο, χωρίς όμως να μπορούν να το υποκαταστήσουν. Όσο για συνύπαρξη με λιγνίτη, ρωτήστε έναν ΔΕΗτζή τι παθαίνουν οι λιγνιτικές μονάδες όταν τις ανεβοκατεβάζεις 2-3 MW αναλόγως μποφόρ. Τα αιολικά είναι απάτη. Ενεργειακή απάτη (δεν εξοικονομούν καύσιμα), οικονομική απάτη (πεταμένα λεφτά σε καιρό λιτότητας, ακριβαίνουν το ρεύμα), και περιβαλλοντική απάτη (δεν μειώνουν εκπομπές, και σε μερικές περιπτώσεις τις αυξάνουν επειδή αναγκάζουν μη αποδοτική λειτουργία εφεδρειών. Πιο φτηνό και πιο καθαρό να λειτουργούν μόνο οι εφεδρείες! Όσο για ομορφιά και τουρισμό, αν στους τουρίστες αρέσουν τα σπυριά και οι σκουπιδότοποι... γούστα είναι αυτά. Και, ναι, αλέθουν αετούς, γεράκια, νυχτερίδες κλπ. Και, ναι, ακούγονται και ενοχλούν, φουπ-φουπ-φουπ στα 1.500-2.000 μέτρα.

Δεν υπάρχουν καλές μικρές ΑΠΕ και κακές μεγάλες ΒΑΠΕ. Όλες μάπα είναι. Ούτε αξίζουν τα ταξίματα στους ΟΤΑ, (α) να βάλουν τα ταξίματα εκεί που ξέρουν και (β) περιμένετε λεφτά από ψεύτες και κλέφτες;

Ούτε υπάρχουν αριστερές ή λαϊκές ΑΠΕ και δεξιές ή καπιταλιστικές ΑΠΕ. Όλες είναι Ενερκον, Ζήμενς, Βέστας, Γκαμέσα, και δεν ξέρω τι. Όλες είναι EDF, Enel, Iberdrol κλπ. Σε όλες οι μεσάζοντες είναι οι γνωστοί: Περιστέρης, Μπόμπολας, Koπελούζος, Μυτιληναίος, και κάτι τσικό. Όλες υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται, και ΜΟΝΟ για την επιδότηση, και όλες λαδώνουν έμμεσα ή άμεσα. Και πουθενά, όπου κι αν έχουν μπει, από το 1970 που υπάρχουν, ποτέ, δεν υποκατέστησαν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ή δεν πέρασαν μονοψήφια ποσοστά ηλεκτροπραγωγής.

Και πιο σημαντικό, έχει δημοσιευτεί άπλετα, έξω, ότι είναι ηλεκτροδοτικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, μάπα. Άρα;...