Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ιστορικό ντοκουμέντο που γυρίστηκε στην Κύπρο το 1975 και το οποίο δεν προβλήθηκε για δεκαετίες...

ΚΥΠΡΟΣ - Από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ. Ιστορικό ντοκουμέντο-απόσπασμα της εκπομπής «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ που γυρίστηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή (προβάλλεται για πρώτη φορά από την ΕΤ 1 στις 6 Μαρτίου 1997).

Σκηνοθετεί και παρουσιάζει η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ η οποία βρίσκεται στην Κύπρο και συνομιλεί με τον απλό λαό όπως, τις γυναίκες συζύγους και μητέρες των αγνοουμένων, με στρατιωτικούς και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, με τον ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες και με τον αρχιεπίσκοπο ΜΑΚΑΡΙΟ.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία γυναικών προς τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής, όπου περιέχεται ομιλία του ΜΑΚΑΡΙΟΥ, καταγράφει μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων στους καταυλισμούς των προσφύγων και σε κεντρικό δρόμο της διχοτομημένης Λευκωσίας και περιηγείται στη στρατιωτική βάση της βιομηχανικής περιοχής Σοπάζ.

Παράλληλα, μεταδίδει συνεντεύξεις Τουρκοκυπρίων της Κυρήνειας από υλικό που παραχωρεί ολλανδικό συνεργείο με πλάνα από τα κατεχόμενα. Αποτυπώνεται επίσης η ερμηνεία της Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο τραγούδι της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, σε στίχους Κ. Χ. ΜΥΡΗ «Αντινανούρισμα».