Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση του Προέδρου Επιμελητηρίου Λακωνίας σε επιστολή Προέδρων Ξενοχοχειακών Ενώσεων Πελοποννήσου

Αγαπητέ κύριε Πολλάλη,
Με πραγματική έκπληξη αναγνώσαμε την επιστολή την οποία προσυπογράφετε μαζί με τα μέλη των αδελφοποιημένων ενώσεων - Σύλλογοι Ξενοδόχων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξεπλάγημεν πραγματικά διότι μέχρι και τη δημοσίευση της επιστολή σας είχαμε τη βεβαιότητα πως η κίνηση αυτή του Επιμελητηρίου – πέραν της απόφασής του να ενισχύσει τη μελέτη του αεροδρομίου Τρίπολης με χίλια ευρώ – να δεσμεύσει ποσό πενήντα χιλιάδων ευρώ από τα διαθέσιμά του για την προώθηση της μελέτης για τη κατασκευή αεροδρομίου στη Λακωνία, θα χαροποιούσε όλους τους Λάκωνες αλλά και εσάς ιδιαιτέρως.

Είχαμε αυτή τη βεβαιότητα διότι γνωρίζαμε πως αποτελούσε και δική σας προεκλογική δέσμευση – όταν ήσασταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος υπό τον νυν Περιφερειάρχη – η ολοκλήρωση της μελέτης του αεροδρομίου στο νομό μας. Άλλωστε, αυτό είχαμε καταγράψει όταν προεκλογικά στο άρθρο σας «Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά» εσείς ο ίδιος τονίζατε ότι μία από τις μεγάλες ευκαιρίες της Λακωνίας είναι η προώθηση της μελέτης για τη κατασκευή του αεροδρομίου.

Πέραν όμως αυτού θα παρακαλούσα, με έναυσμα την επιστολή σας, να δεχτείτε κάποιες φιλικές παροτρύνσεις οι οποίες αποτελούν καταστάλαγμα της επταετούς περίπου παραμονής μου στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας. Κατά τη διατύπωση του δημοσίου λόγου φροντίζουμε πάντα από την πρώτη έως την τελευταία λέξη να τον διατρέχει το μέτρο. Η αμετροέπεια καταστρέφει το δημόσιο λόγο και τον καθιστά επιζήμιο για το συντάκτη του.

Ο γραπτός λόγος αποτελεί το γοητευτικό μέσο μεταφοράς της σκέψης και μορφοποίησής της σε γραπτό κείμενο, πάντα όμως το κάθε κείμενο, όσο και να διανθιστεί καλολογικά, ενέχει τον κίνδυνο να προδώσει τον πραγματικό του συντάκτη και τα ελατήρια αυτού.

Συμμάχους σε μία κοινή προσπάθεια κερδίζεις με την ορθότητα και την ωριμότητα του προτεινόμενου ως κοινού στόχου και όχι με αφορισμούς. Η αποτυχία προσέλκυσης των συμμάχων πρέπει να σε οδηγήσει να αναρωτηθείς εάν αυτό οφείλεται σε ένδεια του στόχου ή σε δική σου περιορισμένη ικανότητα. Κατά την ενάσκηση δημοσίων καθηκόντων που σου έχουν ανατεθεί πρέπει να είσαι σαν τον ναυτίλο, να γνωρίζεις πάντα το στίγμα σου, άλλως κινδυνεύεις να βρεθείς σε σύγχυση και να αναλαμβάνεις καθήκοντα που δεν σου έχουν ανατεθεί, άλλοτε ενεργώντας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας εγκαλώντας το Επιμελητήριο και άλλοτε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου επιχειρώντας να το δεσμεύσεις σε αποφάσεις.

Στη προσπάθεια ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της περιφερειακής συνείδησης οφείλουμε να καταγράφουμε και να επεξεργαζόμαστε τις απόψεις των άλλων θεωρώντας πως και οι συνομιλητές μας διαθέτουν περιφερειακή συνείδηση και αγωνία για την ανάπτυξη, διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο να αυτοαναγορευτούμε σε μοναδικούς Ηρακλείς του στέμματος, μόνο που το στέμμα επί του προκειμένου είναι μια όψιμη, ιδιάζουσα, θολή και καθ’ υπαγόρευση περιφερειακή συνείδηση.

Ο δημόσιος άνδρας, ο οποίος διεκδικεί την ψήφο των συμπατριωτών του, έχει καθήκον όταν αλλάζει άποψη για σημαντικά θέματα, τα οποία με θέρμη στο παρελθόν στήριξε, να εξηγεί τους λόγους της μεταστροφής του αυτής. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να θεωρηθεί πως άγεται και φέρεται.
Τέλος, επειδή η επί μακρόν αντιπαράθεση επί θεμάτων – που όχι μόνο δεν προσθέτουν στο κοινό σκοπό της ανάπτυξης της Πελοποννήσου αλλά δυστυχώς αφαιρούν από αυτόν – πρέπει να αποφεύγεται, το Επιμελητήριο Λακωνίας κλείνει το θέμα της επιστολή σας εδώ και δεν πρόκειται να επανέλθει στο μέλλον σε αυτό.

Με τη παράκληση η παρούσα να διαβιβασθεί στο συντάκτη της επιστολή σας και την ελπίδα ότι οι παροτρύνσεις μας θα του φανούν χρήσιμες.

Φιλικά ο Πρόεδρος του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΔΗΣ

ΠΡΟΣ:
1. κ Δημήτριο Πολλάλη
Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας
2. κ. Πέτρο Κουτσόπουλο
Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Επαρχίας
Άργους Αργολίδας
3. κ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο
Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας
4. κ. Δημήτριο Παππά
Πρόεδρο Συλλόγου Ξενοδόχων
Λουτρακίου Κορινθίας
5. κ. Παναγιώτη Μωριάτη
Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων
Ναυπλίου Αργολίδας

κ.κ. Βουλευτές Λακωνίας
κ. Αντιπεριφεριάρχη Λακωνίας
Περιφερειακούς Συμβούλους Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας
Επιμελητήρια Περιφέρειας Πελοποννήσου
ΜΜΕ