Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αρχαιολογικός χώρος Γερακίου

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Αλιβιζάτος απάντησε στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ν. Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός υποστηρίζει πως στη βάση μελετών που εκπονήθηκαν με πόρους του Γ′ Κ.Π.Σ., υλοποιείται το έργο «Οργάνωση, βελτίωση της επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Χώρου Γερακίου και συντήρηση μνημείων» που περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων συντήρησης, αναβάθμισης και ανάδειξης του χώρου.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται εργασίες στερέωσης των τειχών του Κάστρου, κτιρίων της Ακρόπολης και του μεσαιωνικού οικισμού, διαδρομές επισκεπτών, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, ανέγερση κτιρίου επισκεπτών, ενημερωτικό έντυπο και βίντεο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, επίκειται αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου με παράλληλη αύξηση του Προϋπολογισμού του κατά 350.000 ευρώ, φθάνοντας συνολικά στα 1.850.000 ευρώ και με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται εντός του επόμενου έτους. Ταυτόχρονα υφίσταται εγκεκριμένη μελέτη ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου και απομένει η υλοποίησή της προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο αρχαιολογικός χώρος Γερακίου.

Ωστόσο στην απάντηση του κ. Υφυπουργού απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα της στελέχωσης του αρχαιολογικού χώρου με υπαλλήλους, που εμποδίζει τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα είχε επισημάνει κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με φορείς της περιοχής όπως ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου. Στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να πιέζει ο Λάκωνας Βουλευτής με νέες του παρεμβάσεις.