Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η Πελοπόννησος η πλέον βρώμικη περιφέρεια στην Ελλάδα...

Αυτοί που επί 40 χρόνια διαχειρίστηκαν την χώρα και τα σκουπίδια όπως το έκαναν κουνούν και το δάκτυλο τώρα...

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΑΞΙΟΤΙΜΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ... άλλα λέν' τα χείλη σας κι άλλα ακούν οι φίλοι σας...

Αξιότιμε Υπουργέ Κύριε Δρίτσα
Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη που δώσατε στο σταθμό "Στο Κόκκινο", όπου αναφέρατε ότι δεν θα επιτρέπεται πιά στα μεγάλα εμπορικά πλοία να αγκυροβολούν στον Ορμο των Βατίκων.

Αυτή την στιγμή είναι Πέμπτη 28 Μαίου, 10 το πρωί, και το πλοίο "Karekare" που φέρει Ελληνική Σημαία είναι αγκυροβολημένο στον Όρμο.

Το δεξαμενόπλοιο αυτό έχει διαστάσεις 274 μέτρα χ 48 μέτρα και η τοποθεσία του είναι 36 μοίρες 29 minutes 20.65 seconds Βόρεια and 23 μοίρες 0 minutes 32.87seconds Ανατολικά.

Oι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν την συνέντευξη και χάρηκαν με αυτά που είπατε.

Όμως οι πράκτορες οι εφοπλιστές και το Λιμεναρχείο Νεάπολης φαίνεται να μην δίνουν καμία σημασία σε αυτά που λέτε.

Με εκτίμηση Barbara Euser
Προεδρος του Ελληνικου Παραρτήματος της ARCH.


Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Θέλουμε Τουρισμό και Αθλητισμό ή Μαύρη εργασία, Καταστροφή του τόπου, Διαφυγή τελών και Σφαίρες;;;

Αθλητικός Τουρισμος με φόντο την "πλώρη"....
Η πλώρη από το ίδιο πλοίο στον ίδιο τόπο και κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες....
Σκάλα και λάντζα και η "πλώρη".  Ελευθεροκοινωνία;;;
Αμμοβολή στα αμπάρια, μπροστά η "πλώρη", με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ  ρετάλια και ξεφτίσματα...

Υ.Γ.1 Αν την οδηγία 92/43/ΕΟΚ Εισαγγελία και Υπουργείο την έχουν για τα τέτοια τους, αν συνέλθουν επιτέλους. Στην Ελλάδα υπήρξε η υποχρέωση του "1-1-4" παλαιότερα και σήμερα η υποχρέωση του άρθρου 120 του Συντάγματος της Ελλάδας...

Υ.Γ.2 για όσους δεν θυμούνται που αναφέρονται οι σφαίρες στον τίτλου...

Υ.Γ.3 Πόση ακόμη δυσαρέσκια από το προωπικό της τοπικής ΛΑ. Με ντροπή δεν ζεις καλά, αλλά και πόσο δούλεμα από τον συνδικαλισταρά που οι ίδιοι εκλέξανε;;;

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Νεάπολη... Ελευσίνα»

Συνεντεύξεις Για το "πειρατικό" αγκυροβόλιο στην Νεάπολη, τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών γραμμών, τον Άϊ Στράτη, την κρίση στην ναυσιπλοΐα αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μίλησε στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Τι γίνεται με τον Άι Στράτη και την Λήμνο;
Έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες για την επίλυση του προβλήματος του ακτοπλοϊκού συστήματος, δήλωσε ο κ. Δρίτσας ερωτώμενος για τις ελλείψεις σε δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά με την ενδοχώρα. Μεγάλο αγκάθι η αφερεγγυότητα ορισμένων εταιρειών που ουσιαστικά επιλέγουν, οργανώνουν και ρυθμίζουν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα νησιά, συμπλήρωσε.

Θέλουμε να βάλουμε μια σειρά , δεν γίνεται όμως να κάνουμε αυθαίρετες κινήσεις , πρέπει να πάμε σύμφωνα με το νόμο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. "Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε, μαζί με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε κίνηση έκπτωσης της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην γραμμή του Άϊ Στράτη" - Μέχρι την επόμενη Τετάρτη ο Άϊ Στράτης και η Λήμνος θα καλύπτονται κανονικά με δρομολόγια.

Παράλληλα στις εμπορικές γραμμές, ενώ υπάρχει συνέπεια και επάρκεια δρομολογίων εγείρονται ενστάσεις για την χάραξη των δρομολογίων, που θα εξεταστούν, συμπλήρωσε.

Ελληνικά καράβια με ελληνική σημαία

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η διαρκής ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, που όμως θα έχει και κοινωνικό όφελος - Η ναυτική εργασία πρέπει να διασφαλιστεί - Πολιτική ενθάρρυνση ώστε να ανταποκριθούν οι εταιρείες στην πρόσληψη νέων Ελλήνων ναυτικών με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, συμπλήρωσε.

Επανασχεδιασμός λειτουργίας των λιμανιών

"Υπάρχει πολιτική διάθεση, αν και προτεραιότητα έχει η επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, ώστε να αξιοποιηθούν λιμάνια που βρίσκονται ανενεργά".

Πειρατικό αγκυροβόλιο (Νεάπολη - Πελοπόνησσος)

Ο λιμενάρχης έκανε μια πρόσκληση στους φορείς χωρίς να έχει ληφθεί καμία ακόμη απόφαση, Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν αποφάσεις χωρίς να είναι σύμφωνοι και οι κάτοικοι της περιοχής - Το θέμα βρίσκεται υπό διαβούλευση, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνει η Νεάπολη περιοχή με περιβαλλοντική μόλυνση.

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: «Πειρατική» επισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Νεάπολης.

Για τις διαπραγματεύσεις με φόντο την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

"Το μεγάλο στοίχημα στην διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία, είναι αφενός η ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης στους δανειστές και παράλληλα να διασφαλίζει στον ελληνικό λαό την δυνατότητα, την επόμενη μέρα, να μπορεί σχεδιάσει την διαδικασία ανασύνταξης της κατεστραμμένης χώρας". 

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Βίντεο-ντοκουμέντο για την "πειρατική" επισκευαστική ζώνη στον όρμο Βοιών

Ο λόγος τώρα στις δικαστικές αρχές και στο υπουργείο Ναυτιλίας για να αποτραπούν οι "Σκουριές του Νότου"
Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"
Του Σταύρου Καπάκου

Η "ΑΥΓΗ" δημοσιεύει σήμερα το βίντεο ντοκούμεντο για το "πειρατικό"αγκυροβόλιο στον όρμο Βοιών. Όπως μπορούμε να δούμε το συνεργείο που εργάζεται στο πλοίο, το οποίο έχει αγκυροβολήσει μέσα στον όρμο Βοιών κάνει επισκευαστικές εργασίες,αλλάζει λαμαρίνες που έχουν φθαρεί και οξυγονοκολλά τις καινούργιες. Στην πραγματικότητα δηλαδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με "πειρατικό" αγκυροβόλιο σε μια περιοχή υψηλού φυσικόυ κάλλους όπως είναι οι παραλίες της Νεάπολης, της Ελαφοννήσου και τον Κυθήρων. Πρόκειται ταυτόχρονα και για "πειρατική" επισκευαστική ζώνη, μέσω της οποίας παρακάμπτονται το Πέραμα, η Ελευσίνα και η Σύρος, όπου γίνονται υπό κανονικές συνθήκες οι επισκευές των πλοίων. Όπως μπορούμε να δούμε στο βίντεο το συνεργείο επισκευής έχει τοποθετήσει λευκό πανί γύρω από το σημείο όπου γίνονται οι επισκευαστικές εργασίες για να μην είναι ορατές από την στεριά και να μην μπορούν να καταγραφούν από τους κατοίκους.

Περιττεύει να πούμε ότι, όπως καταγγέλουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, αυτές οι επισκευαστικές εργασίες γίνονται με την ανοχή του τοπικού λιμενάρχη αφού δεν διενεργούνται έλεγχοι ούτε για να τηρούνται τα προσχήματα για το αγκυροβόλιο πολύ δε περισσότερο για τις επισκευαστικές εργασίες. Η ανοχή των τοπικών λιμενικών αρχών δεν εξαντλείται δυστυχώς μόνο στην έλλειψη ελέγχων. Τώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο καθώς μέσω του Ειδικού Κανονισμού Λιμένος της Νεάπολης επιχειρείται η νομιμοποίηςη του "πειρατικού" αγκυροβολίου σε μια τουριστική περιοχή όπως άτυπη των Βατίκων, της Ελαφοννήσου και των Κυθήρων, που ζεί σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Το αγκυροβόλιο εκδιώχθηκε από την Πύλο για να σωθεί ο τουρισμός και επιχειρείται να επιβληθεί στον όρμο Βοιών μια εξίσου σημαντική τουριστική περιοχή.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο η "ΑΥΓΗ" επεξεργάστηκε τα πρόσωπα των εργαζομένων προκειμένου να σεβαστεί τα προσωπικά δεδομένα καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους όρους υπό τους οποίους δουλεύουν. Τώρα πλέον είναι η ώρα των δικαστικών αρχών, του υπουργείου Ναυτιλίας και των Περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου(σ.σ.: η περιοχή λόγω των Κυθήρων ανήκει και στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας Αττικής με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Π. Χατζηπέρο να έχει ταχθεί κατά του πειρατικού αγκυροβολίου πολύ δε περισσότερο τώρα που θα διαπιστώσει και τις παράνομες επισκευαστικές εργασίες). Υπενθυμίζεται ότι κατα της χωροθέτησης του αγκυροβολίου στον όρμο Βοιών έχουν ταχθεί και οι τρεις γειτνιάζοντες δήμοι της περιοχής: Μονεμβασίας,Κυθήρων και Ελαφονήσου οι οποίοι κάθε χρόνο φιλοξενούν πάνω από 200.000 επισκέπτες που διαρτύρονται βλέποντας τα καράβια μια ανάσα από τις παραλίες όπου κάνουν μπάνιο. Ο λόγος παίφτει τώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας τόσο για να αποδωθούν ευθύνες για τις παρανομίες όσο και για να μην περάσει ο Ειδικός Κανονισμός Λιμένας που προωθεί ο τοπικός λιμενάρχης και ορισμένα εφοπλιστικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την απορρόφηση της κυβέρνησης από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να επιβάλουν στη ζούλα μια ατιμία.

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν σε όλους του τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να μετατραπεί σε "Σκουριές του νότου" μια πανέμορφη περιοχή με μαγευτικές παραλίες, χαρακτηρισμένη natura(λίμνη Στρογγύλη) και την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, το Παυλοπέτρι, που βρίσκεται μέσα στον όρμο Βοιών. Αναμένουμε την αντίδραση της πολιτείας ....

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

3 πρώην Αντιδήμαρχοι της Νεάπολης Λακωνίας, σήμερα απασχολούνται στο παράνομο πρόσφατο αγκυροβόλιο στην περιοχή!!!

7 χρόνια πέρασαν από την τραγωδία του IRENE SERENADE στην Πύλο και στα ασφαλή νερά της Πύλου ένα νέο ναυτικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί. Το πλοίο ΡΑΜΟΝΑ βρισκόταν μισοβυθισμένο στον όρμο του Ναυαρίνου από το 1987, χωρίς κανένας να γνωρίζει ή να λέει πως για 22 χρόνια μία τοξική βόμβα βρισκόταν μέσα στον όρμο.
το ημιβυθισμένο "ΡΑΜΟΝΑ" στον όρμο Ναυαρίνου.
Στο κουφάρι του πλοίου βρισκόταν ως φορτίο 573 τόνοι θειϊκό αργίλιο, χημική ουσία που χαρακτηρίζεται τοξική ως και καρκινογόνος. 22 χρόνια το μισοβυθισμένο πλοίο αποτελούσε "αξιοθέατο" της περιοχής. Από καθαρή τύχη η ενδεχόμενη απόρριψη του φορτίου στη θάλασσα, δεν εξελίχθηκε σε μία ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ κανείς δεν ενημέρωνε τους κατοίκους της περιοχής, για τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχε.
5 πλοία "ΔΩΡΕΑΝ" σε μία φωτογραφία, 4 στον κόλπο Βοιών κι ένα στον Λακωνικό κόλπο
Δεν πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να συμβεί το 3ο ατύχημα, το οποίο ήταν καταστροφή για την Πύλο αλλά παράλληλα και σωτηρία της. Στις 9-10-1993 οι κάτοικοι της Πύλου είδαν έντρομοι τη θάλασσα να γίνεται μαύρη. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο ILIAD προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στη Σφακτηρία, στο ίδιο περίπου σημείο που πριν 13 χρόνια είχε διαρρεύσει το πετρέλαιο από το IRENE SERENADE. Αυτή τη φορά δεν σημειώθηκε έκρηξη, αλλά ούτε και οι άνεμοι ήταν ευνοϊκοί. Μεγάλο μέρος από τους 82.000 τόνους πετρέλαιο που μετέφερε το πλοίο κατέληξαν στις ακτές του όρμου, και επήλθε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή. Χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν νεκρά, ενώ οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών της περιοχής ανέφεραν ζημιές ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η αλιεία στην περιοχή σταμάτησε για ακαθόριστο χρονικό διάστημα. Η φημισμένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς γέμισε πετρέλαιο. Η τουριστική κίνηση μηδενίστηκε.

Μετά τα διαδοχικά ατυχήματα επεβλήθη απαγόρευση εισόδου των δεξαμενοπλοίων στον όρμο. Και από τότε τα πλοία άρχισαν να έρχονται στον όρμο των Βατίκων. Δυστυχώς βρέθηκαν ντόπιοι επιχειρηματίες, που προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να κερδίζουν κάποια χρήματα δεν σκέφτονται σε τι κίνδυνο εκθέτουν το τόπο, που σε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει ένας φλεγόμενος όρμος, και οι ακτές του κατάμαυρες, όπως κάποτε ήταν η Πύλος.
Σύμφωνα με στοιχεία της GREENPEACE η δραστηριότητα της αγκυροβολίας και ανεφοδιασμού πλοίων στον όρμο της Πύλου, είχε αναπτυχθεί λόγω της ενασχόλησης των αρχών της περιοχής με την πρακτόρευση των πλοίων. (Πηγή εφημερίδα Realplanet 1-2-2009).

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στα Βάτικα αφού 3 Αντιδήμαρχοι επί της δημοτικής αρχής ΚΟΥΣΟΥΛΗ, πρακτορεύουν πλοία ή εργάζονται για λογαριασμό των πρακτορείων.

Γιάννης Ψαράκης από Τουλίπα Γουλιμή

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος
σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Η δυνατότητα που παρέχεται στην Ελλάδα να αναγνωρίσει το Αιγαίο ως παράκτιο αρχιπέλαγος σύμφωνα με την έννοια που του δίνεται στο διεθνές δίκαιο από το άρθρο 7 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας διασφαλίζει την ικανότητα της χώρας να θεωρείται ο χώρος αυτός ενιαίος όταν παράκτια και νησιωτική περιοχή γειτνιάζουν. Ειδικότερα, τα νησιά ενώνονται μεταξύ τους με ευθείες γραμμές και σχηματίζουν ένα ενιαίο αρχιπέλαγος το οποίο με τη σειρά του ενώνεται με τη στεριά.

Επτά νησιά και η Πελοπόννησος σε μία μικρού ύψους
φωτογραφία από τμήματος του Αρχιπελάγους το aerialgreece
Έτσι, τα νερά μεταξύ των νησιών θεωρούνται εσωτερικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλ. χωρικά ύδατα.

Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η ικανότητα αυτή, το δικαίωμα, παρέχεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μόνο σε περίπτωση αρχιπελαγικού αιγαίου, κι όχι με την επέκταση σε 12 νμ ή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Η ΑΟΖ κληρονομεί όλα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, τα δε νερά πάνω από την ΑΟΖ, όπως και της υφαλοκρηπίδας, θεωρούνται διεθνή. ΑΟΖ σημαίνει δηλαδή διεθνοποίηση του Αιγαίου, καθώς όλα εκείνα τα περάσματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να στέλνει πολεμικά και να κάνει έρευνες θα θεωρούνται μη εθνικά, αλλά διεθνή. Αντίθετα, με την αναγνώριση του Αιγαίου ως παρακτίου αρχιπελάγους - coastal archipelago - τα νερά μεταξύ των νησιών θεωρούνται εθνικά, χωρικά ύδατα κ΄εδαφική επικράτεια. Έτσι , επιλύεται αυτόματα και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ.

Ο ορισμός της χώρας μας ως παρακτίου αρχιπελάγους με τη νομική και γεωφυσική έννοια του όρου, μας δίνει το δικαίωμα να προσπεράσουμε, να εγκαταλείψουμε τη μέχρι τώρα επιχειρηματολογία για τα 6 ή 12 νμ, καθώς θεωρείται ξεπερασμένη και παρωχημένη έννοια για τα αρχιπελάγη. Το άρθρο 7 προβλέπει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται υπερκαλύπτοντας τα μέχρι πρότινος διεθνή ύδατα.

Σε εφαρμογή των παραπάνω αρχιπελαγικών διατάξεων η Τουρκία έκλεισε το στενό του Βοσπόρου, καθώς από το 1964 και μετά ο χώρος μεταξύ Ίμβρου - Τενέδου, όπου και καταλήγει το στενό, θεωρείται εσωτερικός. Με άλλα λόγια, τα χωρικά ύδατα των νησιών ενώθηκαν αναμεταξύ τους και με τη στεριά, κι έτσι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο χώρος μεταξύ Ίμβρου - Τενέδου και του στενού του Βοσπόρου εξομοιούται με τη στεριά. Έχουμε δηλαδή πλήρη εφαρμογή των αρχιπελαγικών διατάξεων από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά όχι από την Ελλάδα. Το Πίρι Ρέις έπλεε πριν από περίπου 1 μηνα σε αυτόν ακριβώς τον αρχιπελαγικό χώρο, τον ίδιο που χρησιμοποίησε και η τούρκικη φρεγάτα. Μόνο με το αρχιπελαγικό αιγαίο προσφέρεται έδαφος για αντίκρουση των τουρκικών επιχειρημάτων ότι ο χώρος μεταξύ των νησιών θεωρείται διεθνής,

Τι σημαίνουν τα παραπάνω? Ότι ενώ με την εφαρμογή των 6 ή 12 νμ η Χίος και η Μυτιλήνη θα ήταν 2 αποκομμένα κι απομονωμένα νησιά από απόψεως χωρικών υδάτων, όπως είναι σήμερα με την εφαρμογή του άρθρου 7 -των ευθειών ακτογραμμών βάσης- τα νησιά ενώνονται και ο μεταξύ τους θαλάσσιος γεωγραφικός χώρος θεωρείται εσωτερικός. Με λίγα λόγια, τα αναμεταξύ τους ύδατα θεωρούνται χωρικά κι εξομοιούνται με τη στεριά. Το αρχιπέλαγος περικλείεται με ευθείες ακτογραμμές βάσεως στην προμετωπίδα με την Τουρκία, από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, μέχρι και το Καστελόριζο, και θεωρείται ενιαίος κι αρχιπελαγικά δομημένος χώρος, σε ενιαία δόμηση με τη στεριά, όπως απαιτεί το άρθρο.

Στην περίπτωση του Αιγαίου, να συμπληρώσω, τα εσωτερικά νερά, χωρικά ύδατα πλέον, δημιουργούν ένα ενιαίο αρχιπελαγικό στενό το οποίο διακλαδώνεται σα νευρώνες, με τα διάφορα περάσματα μεταξύ των νησιών, στο χάρτη του Αιγαίου.

Το Αιγαίο, εκτός από παράκτιο αρχιπέλαγος, αποτελεί και στενό με τη διεθνοδικαιϊκή έννοια του όρου κι ακόμη δεν το έχουμε αναγνωρίσει.

Δεδομένου ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αποφάσισε να δοθεί το στενό του Βοσπόρου στην Τουρκία, ενώ το στενό του Αιγαίου στην Ελλάδα, με την εφαρμογή των ευθειών ακτογραμμών η Ελλάδα μπορεί για πρώτη φορά στην Ιστορία της να ελέγχει την έξοδο του στενού του Βοσπόρου με το κλείσιμο του στενού Λήμνου - Μυτιλήνης.

Η χώρα δεν αποτελεί «αρχιπελαγικό κράτος» με την έννοια του αρθ 46 γιατί θα έπρεπε να αποτελείται εξ ολοκλήρου από νησιά, αλλά παράκτιο αρχιπελαγικό κράτος με την έννοια του άρθρου 7 της Σύμβασης, το οποίο απαιτεί τη γειτνίαση ηπειρωτικού - αρχιπελαγικού χώρου. Ο κανόνας εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ, επί παραδείγματι από τη Ρωσία στην Aρκτική περιοχή της, από τον Καναδά στο Αρκτικό παράκτιο αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο στον κόσμο, το 1985, και το νορβηγικό αρχιπέλαγος. Η πρώτη χώρα που τον εφάρμοσε ήταν η Νορβηγία το 1951 με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να της επικυρώνει το δικαίωμα αναγνωρίσεως του παρακτίου αρχιπελάγους της. Η απόφαση και η διεθνής πρακτική στην εφαρμογή του κανόνα σε όσες χώρες έχουν παράκτια αρχιπελάγη είχαν σαν αποτέλεσμα την ενσωμάτωση του στη διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 και συγκεκριμένα στο άρθρο 7 της Σύμβασης. Έτσι καθιερώθηκε ο όρος coastal archipelago στη συνείδηση των κρατών και στο διεθνές δίκαιο γενικότερα.

Γιώργος Χρήστου
Δικηγόρος LLM Kent

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΦΑΣΙΣΜΟΣ-Α.Ε. στη Σπάρτη

Παρασκεύη 22 Μάη στις 8:44 το βράδυ στην κεντρική πλατεία (πρώην DONUTS) Προβολή του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ-Α.Ε. της ομάδας του Άρη Χατζηστεφάνου. **Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση. Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Νισάφι

Υ.Γ. - σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Εργατικό Κέντρο (Αγ.Νίκωνος-124)

Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου:
Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων

Θέμα: Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων

Όπως πληροφορηθήκαμε το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνέταξε Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα με το οποίο αποπειράται να νομιμοποιήσει την ως σήμερα ανεξέλεγκτη αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων. 

Η δημόσια διαβούλευση την οποία η τοπική Λιμενική Αρχή όφειλε να διεξάγει, δε μπορεί παρά να κριθεί ως εντελώς ανεπαρκής. Δεν έχει ζητηθεί η άποψη σημαντικών και δραστήριων συλλογικών φορέων της περιοχής και έχουν περιφρονηθεί οι δυναμικοί αγώνες των κατοίκων της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων για ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας.

Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, εντελώς ξεκάθαρη: Δε συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση που σκοπό έχει να επικυρώσει και να νομιμοποιήσει τη συντελούμενη καταστροφή του τόπου μας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων και σε οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής μας, απαξιώνει την πολιτισμική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της.

Κύριοι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα επιτρέπατε ποτέ ο ιερός βράχος της Ακρόπολης να γίνει parking αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της αυξημένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας ; Σίγουρα όχι. 
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό.

Κύριοι Υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επιτρέπατε ποτέ να γίνει ρυπαρή βιομηχανική ζώνη μια δασική έκταση, πνεύμονας οξυγόνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα; 
Σίγουρα όχι. 

Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, οι άγκυρες δεκάδων πλοίων καταστρέφουν καθημερινά τον πυθμένα των θαλασσών μας, αφανίζουν την Ποσειδωνία, αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη, και απειλούν το ευαίσθητο και προστατευόμενο από την συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.

Κύριοι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θα επιτρέπατε ποτέ να αλλοιωθεί βάναυσα η ταυτότητα ενός τουριστικά αναπτυγμένου νησιού (πχ της Σαντορίνης), να καταστραφούν τουριστικές επενδύσεις και υποδομές και να στερούσατε με αυτό τον τρόπο τεράστια έσοδα από το κράτος, σε μια εποχή που συζητάμε όλοι την υιοθέτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης; 
Σίγουρα όχι.

Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η διαρκής παρουσία εμπορικών πλοίων στον όρμο των Βατίκων και η συστηματική υποβάθμιση που επιφέρουν, απειλούν έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς αιμοδότες της χώρας. 

Η τοπική οικονομία της Ελαφονήσου βασίζεται στην ήπια τουριστική δραστηριότητα και την αλιεία.

Ο συνδυασμός των εξωτικής ομορφιάς παραλιών του νησιού μας (Σίμος, Σαρακήνικο, Παραλία της Παναγίας, Πούντα κ.ά.) και της αλιευτικής παράδοσης των Ελαφονησιωτών (η Ελαφόνησος κατέχει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλιευτικό στόλο αναλογικά με τον πληθυσμό της), έχει τοποθετήσει το νησί μας στις πρώτες θέσεις των τουριστικών προορισμών, με διεθνή μάλιστα αναγνώριση. Εκατοντάδες μικρές, ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό και την αλιεία. 

Η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων υποβαθμίζει την εικόνα της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής, αποχρωματίζει βάναυσα τη ναυτική πολιτισμική ταυτότητα της και συντελεί στον οικονομικό μαρασμό χιλιάδες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. 

Η συστηματική καταστροφή του θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας έχει συρρικνώσει επικίνδυνα τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των αλιευμάτων και έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες αλιείς στην απόγνωση.

Πρόταση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου – Πρόσκληση σε διάλογο
Για τη Ν.Α Πελοπόννησο και για τη Λακωνία αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός προτύπου οικονομικό – πολιτιστικού μοντέλου διαχείρισης με θεσμικά και νομικά χαρακτηριστικά που θα αίρει τις ανιστόρητες και χρόνιες στρεβλώσεις του Νότου. 
Δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό και πολιτισμικό μας χρέος, αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα διάσωσης της προβληματικής οικονομίας της εγκαταλελειμμένης περιφέρειας της Λακωνίας και της Ν. Ελλάδας, απαρέγκλιτο όρο για ένα βιώσιμο και δυναμικό πρόπλασμα για την αξιοποίηση των προκλητικών δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Πολιτισμός της Λακωνικής, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- Αντικυθήρων.

Προτείνουμε την έναρξη δημοκρατικού, ανοικτού διαλόγου που θα εδράζει στους εξής πυλώνες : 

Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου, των Βατίκων και των Κυθήρων – Αντικυθήρων. 

Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής, θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής που αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.

Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης 
Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών

Επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως: 
1. Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ
2. Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι από την Ελαφόνησο) 
3. Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα
4. Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων

Προς
1. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ Αριστείδη Μπαλτά
2. Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, κ. Νίκο Ξυδάκη
3. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
4. Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα
5. Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά
6. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη
7. Αναπληρωτή Υπουργό Παραγ. Ανασυγκρ., Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη

Κοινοποίηση
1. Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών
2. Δήμο Ελαφονήσου
3. Δήμο Κυθήρων
4. Δήμο Μονεμβασίας
5. Περιφέρεια Πελοποννήσου
6. Περιφέρεια Αττικής
7. Βουλευτές Λακωνίας
8. Βουλευτές Α' Πειραιά και Νήσων
9. Συλλόγους Ελαφονήσου, Βατίκων και Λακωνίας
10. ΜΜΕ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ και ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ


«Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
Νεάπολη 18- 5- 2015……………
Αριθμ. Πρωτ.:021
Προς:
1) Γραφείο Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών,
Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεωργίου Σταθάκη
2) Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θεόδωρου Δρίτσα

Κοιν:
1) Λιμεναρχείο Νεάπολης
2) Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων
3) Δήμο Μονεμβασίας
4) Δήμο Ελαφονήσου
5) Δήμο Κυθήρων
6) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας
7) Βουλευτές Νομού Λακωνίας

ΘΕΜΑ: Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένος Νεάπολης Βοιών περί Αγκυροβολίας Πλοίων στον Όρμο Βατίκων .
Σχετ.: το υπ’ αριθμό. 5142/2015/28-04-2015 έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Σχετικά με υπ’ αρίθμ. 5142/2015/28-04-2015έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:
1) Το έγγραφο είναι άκρως αναχρονιστικό, καθώς φέρει ημερομηνία «2011» και αναφέρεται σε διατάξεις και εγκυκλίους που πιθανόν να βρίσκονται εκτός ισχύος .
2 ) Εξακολουθεί να επιμένει στον χαρακτηρισμό του όρμου Βοιών ως «Αγκυροβόλιο», και μάλιστα τον χαρακτηρίζει και ως «Λιμένα Καταφυγής» (δηλαδή, περιοχή στην οποία προσορμίζονται πλοία τα οποία έχουν σοβαρή μηχανική βλάβη και υπάρχει περίπτωση ακόμα και ναυαγίου), επιτρέποντας παράλληλα εργασίες για την αποκατάσταση των εκάστοτε βλαβών, καθαρισμούς προπελών, υφαλοκαθαρισμούς (δηλαδή εργασίες οι οποίες γίνονται μόνον σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες και κατόπιν ειδικών αδειών), προμήθεια λιπαντικών, κ.τ.λ., παρά τις έντονες εδώ και χρόνια διαμαρτυρίες των Δήμων, φορέων και συλλόγων της περιοχής.
3) Η διατήρηση και νομιμοποίηση μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου ΕΚΛ του Αγκυροβολίου σημαίνει «στραγγαλισμό» κάθε τουριστικής κίνησης στα Βάτικα, καθώς, όπως έχουμε διαπιστώσει από την εμπειρία μας, κανείς επισκέπτης δεν επιθυμεί να κολυμπά δίπλα σε δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία, που «δήθεν» καταφεύγουν στον όρμο Βοιών, λόγω καιρού, σε περιόδους μάλιστα απόλυτης νηνεμίας, και τη στιγμή που τα ίδια πλοία είναι ικανά να διαπλέουν ωκεανούς, υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές που επικρατούν στην περιοχή μας.
Αιτούμεθα, ως εκ τούτου, τη σύνταξη ανανεωμένης πρότασης από το Λιμενικό Ταμείο Νεαπόλεως, η οποία να περιέχει σημεία διαβούλευσης σε ορθολογικό και ρεαλιστικό πλαίσιο, και προπαντός σε άλλη κατεύθυνση και ΟΧΙ στην κατεύθυνση της «βιομηχανοποίησης» του όρμου των Βοιών.
4)Το θέμα της αγκυροβολίας των πλοίων στον όρμο των Βατίκων είναι μείζον και δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων. Αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί βήμα σε όλους, προκειμένου να εκφέρουν ξεκάθαρη άποψη, διότι η εγκατάσταση αγκυροβολίου και η νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης, πέραν της τουριστικής υποβάθμισης, θα αλλοιώσει πλήρως την πολιτιστική κληρονομιά των Βατίκων, υποβαθμίζοντας παράλληλα το περιβάλλον, ενώ θα καταστρέψει ολοσχερώς τις προσπάθειες όλων μας για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
5) Το εν λόγω έγγραφο διαβούλευσης θεωρείται παντελώς αναχρονιστικό και απορρίπτεται, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων διότι αγνοεί παντελώς τα κελεύσματα και επιθυμίες του κλάδου μας.

Μετά τιμής
Το ΔΣ του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων
«Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ
Πρόεδρος : Παπούλη Δέσποινα
Γραμματέας : Λιάρος Παναγιώτης

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Μπορείτε να βοηθήσετε;

Ομόφωνα απορρίπτει το Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης Λακωνίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασιας,  πέρα που στα σχέδια του ο Λιμενάρχης είχε είτε εκ του πονηρού είτε εκ του μη ικανού της αντίληψης εντάξει και τα νέρα ετερου δήμου, αυτού της Ελαφονήσου...

Το Διοικητικό Συμβούλιο,  έγινε αλλά δεν εμφανίσθηκε ο εμπνευστής 
του ούτε για να υποστηρίξει και ίσως να ψηφισει το σχέδιο του αλλά ούτε και για εξηγήσει και να απαντήσει στην Λιμενικό Ταμείο και την τοπική κοινωνία οτιδήποτε. 

Γράφουν οι σύλλογοι στα media {Έκπληξη, αντικείμενο σχολιασμού και επικρίσεων, απετέλεσε η απουσία του Λιμενάρχη από τη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου ( αν και μέλος του), καθόσον πέρα της ιδιότητας του ως μέλους του Λιμενικού Ταμείου, είναι και ο συντάκτης του Σχεδίου Ειδικού Κανονισμού Λιμένα και όφειλε να είναι εκεί για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία.}

Η τοπική κοινωνία ενεργοποιείται, εκφράζεται, η λαϊκή οργή και αγανάκτηση έχουν ξεχειλήσει ένα  ποτάμι που φουσκώνει όλο και περισσότερο.

Πόσα χρόνια ΑΠΩΝ;;;

Στ.Αραχωβίτης: Δεν θα προχωρήσει
η υποβάθμιση του κόλπου των Βατίκων.

Συνεντεύξη για τα μέτρα ανακούφισης των αγροτών από την κυβέρνηση αλλά και για την αποτροπή των δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν τον κόλπο των Βατίκων μίλησε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, στο Κόκκινο και τον Σπύρο Γεράρδη.

 Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε αρχικά στην «τεράστια προσπάθεια» και τη «σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης , η οποία έχει φτάσει σε ένα καλό σημείο» αλλά σε μια «λύση-τελεσίγραφο θα πρέπει να πάρουμε τη γνώμη του λαού», τόνισε.

« Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι πρώτη γραμμή της κυβέρνησης» δήλωσε ο βουλευτής. «Η παραγωγή είχε δεχτεί μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη επίθεση» πράγμα που εκφράστηκε και στις εκλογές. Αποτράπηκε η« φορολαίλαπα ,που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση», με τροπολογία στη βουλή που έφερε το αφορολόγητο των 12.000,ρύθμιση που αφορά το 95% των αγροτών. Επίσης, για τις αγροτικές αποζημιώσεις δεν υπάρχει, πλέον φορολόγηση. Ακόμα, «η προκαταβολή για τους αγρότες που μπήκαν στα βιβλία εσόδων-εξόδων, θα είναι 27,5%,το μισό απ’ ότι στις παλιές επιχειρήσεις»

Για τις δραστηριότητες αγκυροβόλησης και ανεφοδιασμού εμπορικών πλοίων, που υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά και τουριστικά ,τον κόλπο των Βατίκων (κόλπος Νεάπολης, Ελαφόνησος, Κύθηρα), τόνισε πως «δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι τέτοιο, γιατί πρόκειται για περιοχή Natura (προστατευμένη), αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Παυλοπέτρι).

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Να μπει τέλος στο "πειρατικό" αγκυροβόλιο

Όρμος Βοιών, Νεάπολη, Κύθηρα και Ελαφόνήσος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΑΚΟΣ
"Η ΑΥΓΗ" 17.05.2015
Αναβρασμός επικρατεί στους κατοίκους των Κυθήρων, της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων Λακωνίας μετά τη νέα απόπειρα του λιμενάρχη Νεάπολης να νομιμοποιήσει το παράνομο αγκυροβόλιο πλοίων. Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη μετατροπή μιας παρθένας τουριστικής περιοχής σε Ελευσίνα ή Πέραμα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για να περάσουν πλαγίως τη νομιμοποίηση του αγκυροβολίου πλοίων, σε μια περιοχή την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 τουρίστες.

Ο λιμενάρχης Νεαπόλεως έδωσε -υποτίθεται για διαβούλευση- έναν ειδικό κανονισμό λειτουργίας του λιμανιού, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται να αγκυροβολούν πλοία για αλλαγή πληρωμάτων και τη διενέργεια ήπιων -υποτίθεται- δραστηριοτήτων στον όρμο Βοιών, δηλαδή μεταξύ Νεάπολης, Κυθήρων και Ελαφονήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη γραφική περιοχή, με τις δαντελωτές ακτές και τις πανέμορφες παραλίες, επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένοι. Και ενώ ο τουρισμός είναι όρος ζωής για την οικονομία της, οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να βλέπουν σε απόσταση αναπνοής από τις καταγάλανες παραλίες τάνκερ και φορτηγά πλοία τα οποία αγκυροβολούν στην περιοχή.

Το πρόβλημα στον όρμο των Βατίκων ανέκυψε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν τα πλοία εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από την περιοχή της Πύλου μετά τη λειτουργία στο Ναυαρίνο γνωστού υπερπολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος. Στον ίδιο όρμο, μια ανάσα από τη στεριά, βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, το Παυλοπέτρι, που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και έχει γίνει ντοκιμαντέρ από το BBC.

Σύμφωνα με το σχέδιο ειδικού κανονισμού που έφτιαξε ο λιμενάρχης, τα πλοία μπορούν να αγκυροβολούν 800 μέτρα από την ακτή, αλλά το όριο αυτό μπορεί να γίνει "λάστιχο" ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που σημαίνει πως δεν υπάρχει πρακτικά όριο, ενώ εγκαταλείπεται και η παλαιότερη δέσμευση για αγκυροβολία των πλοίων εκτός της νοητής γραμμής που σχηματίζεται από το άκρο της Ελαφονήσου με το λιμάνι του Παλαιόκαστρου, δηλαδή εκτός του κλειστού όρμου Βοιών. Ο όρμος θεωρείται λιμάνι καταφυγής, πράγμα που σημαίνει ότι όποιο πλοίο έχει πρόβλημα μπορεί να προσορμίζει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λιμάνι καταφυγής δεν επιτρέπεται να γειτνιάζει με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές και περιοχές μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. H βυθισμένη πολιτεία του Παυλοπετρίου, η περιοχή Natura της λίμνης Στρογγύλη και ο τουρισμός, που αιμοδοτεί την οικονομία, αποτελούν ασφαλώς απαγορευτικά στοιχεία για να χαρακτηριστεί ο όρμος Βοιών λιμάνι καταφυγής.

Με τον ειδικό κανονισμό που προτείνεται, επιτρέπεται ο καθαρισμός των προπελών πλοίων χωρίς πρακτικά κανέναν έλεγχο. Μέχρι σήμερα, κανείς από το λιμεναρχείο, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν ελέγχει τα πλοία και τις εργασίες που γίνονται, αφού το σκάφος του Λιμενικού είναι μονίμως δεμένο στον μώλο. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει κανείς έλεγχος για τις εργασίες που γίνονται στα πλοία, ούτε τις περισσότερες φορές παρίσταται τελώνης στις τροφοδοσίες και στην αλλαγή πληρωμάτων. Καταγγέλλουν ακόμη ότι δύτες δουλεύουν ημέρες και νύχτες στα ύφαλα των πλοίων χωρίς κανείς να ελέγχει τι κάνουν. Στην πραγματικότητα, λένε, γίνονται πειρατικά εργασίες συντήρησης, χωρίς κανέναν έλεγχο από τη λιμενική αρχή (βλέπε σχετικό βίντεο - ντοκουμέντο στο Διαδίκτυο).

Κατά περίεργο τρόπο, μάλιστα, ο λιμενάρχης εξαντλεί τους ελέγχους σε όσους τολμούν να φωτογραφίζουν τις λάντζες από τη στεριά και επιβάλλει πρόστιμα, όπως στον ιδιοκτήτη τοπικού ραδιοφώνου, ο οποίος τόλμησε να τραβήξει φωτογραφίες. Υπό αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να διασκεδάσει τις καταγγελίες των κατοίκων, θα ήταν ευχής έργο να προσκομίσει ο λιμενάρχης τους ελέγχους που έχει διενεργήσει στα εκατοντάδες πλοία που αγκυροβολούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια κάθε έτους, καθώς και τα τέλη που έχουν καταβάλλει, αν έχουν καταβάλλει έστω και ένα ευρώ, όπως θα συνέβαινε στον Πειραιά για παράδειγμα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί μια περίεργη σύμπτωση. Το τοπικό ραδιόφωνο "Μουσικός Παλμός" έχει χτυπηθεί με μαφιόζικο τρόπο, ενώ ο ιδιοκτήτης του έχει μηνυθεί από ιδιοκτήτες των λέμβων επειδή προβάλλει τα αιτήματα των κατοίκων κατά του αγκυροβολίου. Με μαφιόζικο τρόπο κάποιοι πυροβόλησαν και κατέστρεψαν την κεραία του στην Ελαφόνησο, με αποτέλεσμα ο σταθμός να εκπέμπει ασθενές σήμα και να μην ακούγεται στην περιοχή και ο ιδιοκτήτης να έχει υποστεί οικονομική καταστροφή. Περίεργη σύμπτωση, πραγματικά...

Κατά του αγκυροβολίου έχουν ταχθεί ο Δήμοι Κυθήρων, Ελαφονήσου και πρώην Βοιών, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Π. Χατζηπέρος, όπως και όλοι οι τοπικοί φορείς που διαβλέπουν τον τεράστιο κίνδυνο για τον τουρισμό. Επιπροσθέτως, αξίζει να επισημανθεί πως η τροφοδοσία των πλοίων γίνεται με εμπορεύματα που μεταφέρουν νταλίκες από τον Πειραιά και δεν προσφέρουν ούτε ευρώ στην τοπική οικονομία. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό και το Λιμεναρχείο Νεάπολης υποστήριζαν πως η δραστηριότητα είναι νόμιμη και σύμφωνη με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα Νεάπολης (ΦΕΚ 1136 Β/1997), καθώς και την ΚΥΑ 8312.23.β/11/09/13.5.2009.

Οι θέσεις των φορέων και κατοίκων επ' αυτού είναι οι εξής:
* Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα δεν είναι επαρκής για να διενεργούνται οι αγκυροβολίες και επ' αυτού έχει αποφανθεί το ΣτΕ με την αριθ. 1081/2007 απόφασή του, με την οποία αποφαίνεται ότι για τη διενέργεια αγκυροβολιών απαιτείται και Ειδικός Κανονισμός Λιμένα. Ορίζει δε πως και υπάρχοντες Ειδικοί Κανονισμοί που δεν περιλαμβάνουν ρυθμίσεις προστασίας οικοσυστημάτων και εννόμων αγαθών θεωρούνται παράνομοι.
* Οι αγκυροβολίες και λοιπές δραστηριότητες στον όρμο των Βατίκων έως σήμερα γίνονται χωρίς την ύπαρξη Ειδικού Κανονισμού.
* Το σύννομο των εργασιών που αναφέρονται στην ΚΥΑ 8312.23.β/11/09/13.5.2009 αφορούν εργασίες που λαμβάνουν χώρα σε πλοία αγκυροβολημένα σε εγκεκριμένα αγκυροβόλια (Πέραμα, Ελευσίνα, Σύρο κ.λπ.) και όχι σε μη νόμιμα αγκυροβόλια, όπου δεν υπάρχει και Ειδικός Κανονισμός. Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο θα έπρεπε να είχε διακόψει τη δραστηριότητα τουλάχιστον από το 2011 που έγινε αποδέκτης των υπομνημάτων των φορέων.
* Στον όρμο των Βοιών η πολιτεία έχει απαγορεύσει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία για να προστατευτεί ως τόπος αναπαραγωγής των ψαριών και να προστατευτούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας ως βιότοπός τους. Εντούτοις, καταστρέφεται από τις αγκυροβολίες των πλοίων, τα ψάρια τείνουν να εξαφανιστούν, ενώ τον τελευταίο χρόνο υπάρχει ραγδαία αύξηση λαγόψαρων, που ενδεχομένως σχετίζεται με την παρουσία των πλοίων και τους αφερματισμούς τους. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον από τους παράνομους υφαλοκαθαρισμούς.
* Από τη δραστηριότητα αυτή υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, πλήττεται ο τουρισμός της περιοχής (Ελαφόνησος, Νεάπολη, Κύθηρα), απαξιώνονται υποδομές και επενδύσεις στον τομέα αυτό, ενώ αποθαρρύνεται η περαιτέρω ανάπτυξή τους. Περιβαλλοντικά υποβαθμίζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα του όρμου με συρρίκνωση της αλιείας.

Και ενώ μετά τις συνεχείς αντιδράσεις κατοίκων και φορέων το αρχηγείο του Λιμενικού (σήμα Φ 514.2/2013 / Αρ. Σχ. 3671) είχε δώσει εντολή για την αναζήτηση χώρου προς χωροθέτηση αγκυροβολίου εκτός του όρμου των Βατίκων, ο τοπικός λιμενάρχης για ακόμη μια φορά καιροφυλακτεί και φέρνει προς έγκριση έναν εξοντωτικό για τον τόπο Ειδικό Κανονισμό. Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν σε "Σκουριές" μια πανέμορφη περιοχή.

Ελπίζουμε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα επιτρέψει μια τέτοια ατιμία για χάρη ορισμένων ισχυρών, απ' ό,τι φαίνεται, συμφερόντων εις βάρος του γενικού συμφέροντος της περιοχής, που είναι παντελώς αντίθετο με το αγκυροβόλιο πλοίων. Άλλωστε, όσοι το προσπάθησαν στο παρελθόν αναγκάστηκαν, κάτω από τις αντιδράσεις των κατοίκων, να το πάρουν πίσω.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Απαράδεκτο για τη Μονεμβασιά!!!

Αυτή η εικόνα είναι κάτι το απαράδεκτο για την τουριστική Μονεμβασιά!!!

Υπάρχει μία ανάλυση, μία ανακοίνωση, να μπέι ή να μην μπει τελικά ο κόσμος στη θάλασσα;;; 
Οι φωτογραφίες λήφθησαν στο πλαίσιο tour για την προβολή της Μονεμβασιάς και δεν θα χρησιμοποιηθούν καθώς κανένα περιοδικό και site δεν θέλει και δεν μπορει να προβάλει αυτές τις εικόνες...

Αλλά από την άλλη  οι φωτογράφοι θεώρησαν πως υπάρχει η υποχρέωση της πληροφόρισης και της γνώσης για όσους ζουν στο τόπο. Έτσι οι εικόνες, μαζί με πολλές ακόμη, μας παραχωρήθηκαν.
Ακόμη κι αν πρόκριται για κάτι απλό, φυσικό φαινόμενο, ακόμη ακόμη είναι απαράδεκτο ο Δήμος Μονεμβασιάς και το Λιμενικό Ταμείο να μην έχουν προβεί σε περισυλλόγη και να αναγκάζονται να κολυμπούν να κάνουν ηλιοθεραπεία δίπλα σε αυτό τουρίστες Μάη μήνα. 

Καθώς κανέναν δεν είδαμε να μπαίνει μέσα σε αυτή τη θάλασσα....

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Έκρηξη και ωστικό κύμα σε πλοίο στη Λακωνία ή μήπως εργασίες στα αμπάρια του;;;

Έκρηξη και ωστικό κύμα σε πλοίο στη Λακωνία ή μήπως εργασίες στα αμπάρια του;;;

 Καλέ τι συμβαίνει εδώ;;;

Υπάρχει κανείς να αμφισβητεί το χωριό της Ελαφονήσου και τα βουνα της Μάνης στο φόντο του πλοίου NORDIC BARENTS;

Δίχως Ειδικό Κανονισμό Λιμένα, εργασίες, τέτοιες κι άλλες δεν μπορούν να γίνονται νόμιμα...

Τελικά τι είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία: Έκρηξη και ωστικό κύμα στο πλοίο ή μήπως εργασίες στα αμπάρια του από αυτές που απαγορεύονται;;;


Υ.Γ. 1. Η προσέγγιση της λάντζας στη 2η φωτογραφία στο πλοίο έγινε πριν αυτό ελευθεροκοινωνήσει ή μήπως μετά τη χορήγηση άδειας απόπλου; Το πλοίο πόσο έμεινε στον όρμο Βοιών και τελικά ελευθεροκοινώνησε;;;

Υ.Γ. 2. Επίσης πάλι η λάντζα της 2ης φωτογραφίας θυμίζει σκαρί Ανατολικής Μεσογείου σαν κι αυτά που μεταφέρουν από την Αιγυπτό και τη Παλαιστίνη τους παράνομους μετανάστες!!! Καθώς αυτά τα σκαριά τα "χαλάνε" και τα βάζουν σε τέτοιες βρώμικές "δουλειές" οι δουλέμποροι όταν γεράσουν. Αν είναι έτσι πως γίνεται να έχει βγάλει "'Αδεια Λάντζας" και να  δουλεύει ως λάντζα στην Ευρωπαίκή Ένωση και την Ελλάδα ένα παλαιότατο σκαρί σε αντίθεση με το ΓΚΛ 17 που ορίζει πως σκάφος για να βγάλει Άδεια λάντζας θα πρέπι να είναι έως 5 ετών;;; 

Βίντεο Ντοκουμέντο!!!
Εργασίες με Χρήση Φλόγας στα νερά της Ελαφονήσου

Ακολουθεί Βίντεο Ντοκουμέντο από τα "Κυθηραϊκά Νέα" όπου γίνονται εργασίες μεγάλο εμπορικό πλοίο με χρήση φλόγας πολύ κοντά στη χρυσοπράσινη νερά στη Λεύκη Ελαφονήσου. Μάλιστα όλα δείχνουν, όπως συνήθως, πως για μία ακόμη φορά φροντίσαν να αποκρύψουν τη θεάση των αυτών εργασιών...
κεκαλυμμένη από τη κοντινή στεριά της Ελαφονήσου εργασία με χρήση φλόγας!!!!
Έναι αλήθεια ότι και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες ερχασίες στον όρμο Βοιών αλλά και με άδειες από έτερο Λιμεναρχείο της Ανατολικής πλευράς της Πελοποννήσου;;;  Όπου λέγεται πως και οι δύο αυτοί Λιμεναρχες ήταν πρότερα οι διαλεχτοί οπλονόμοι στην Ελευσίνα του γνωστώτερου Λιμενάρχη που πέρασε από εκεί και ακολούθως παραιτήθηκε;;;

Ακολουθει το ρεπορτάζ:

Εργασίες αντικατάστασης ελασμάτων στην περιοχή του συστήματος πηδαλίου πλοίου στο αγκυροβόλιο της Νεάπολης Βοιών στις 31-03-2015 από οργανωμένο συνεργείο. Είναι άραγε αυτό γνωστό στον κ. Λιμενάρχη ;;;;

Έγινε αίτηση σχετική από τον πράκτορα της εταιρείας του πλοίου και εδώθη σχετική άδεια;;;;

Έχει ήδη αποφασισθεί και χαρακτηρισθεί σαν ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ η natura περιοχή του όρμου Βατίκων και δεν το γνωρίζει κανείς;;;;

Ούτε καν ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας ;;;;;
"κόφτης" ή αλλιώς "οξυγώνα"!!!!
Τελικά ο όρμος των Βατίκων και η γύρω θαλάσσια περιοχή είναι ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ μερικών ανεγκέφαλων και εγκληματούντων επαγγελματιών και φραξιών;;;;;

Είναι σε επίγνωση του Δήμου Μονεμβασίας και της Τοπικής κοινότητας Βοιών;;;

Και εάν είναι τότε πώς επιτρέπονται αυτού του είδους οι εργασίες που χρειάζεται ειδικός χώρος χαρακτηρισμένος σαν ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για την εκτέλεση τους ;;;; ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΣΑΓΑΝΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;;;;;

Ποιός ξέρει ίσως κάποιοι προτιμήσουν να κάνουν τις διακοπές τους στο Πέραμα στον Πειραιά, τουλάχιστον να γλυτώσουν και τα έξοδα της βενζίνης για να κατέβουν στην Νεάπολη η την Ελαφόνησο η τα Κύθηρα γιατί σίγουρα την ίδια βρωμιά θα βρούνε.....

ο Καιάδας στη Λακωνία...

Κι όμως στη τουριστική και μονάκριβη Μονεμβασιά, στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί από δεκάδες ξενοδοχεία και καταλύματα αλλά και μεγάλες τουριστικές επιχειρίσεις για το Κάστρο υπάρχει το αναπάντεχο!!!!

Ένας ΚΑΙΑΔΑΣ...

Ένα κενό πλάτους 40 με 50εκ. και βάθους άνω του 1.5 μ. και μάλιστα πάνω στη γραμμή διάβασης τυφλών!!!!
Υ.Γ. τώρα των τοπικών επιχειρηματιών τους έφταιγε ο τοπικός τύπος που έκανε λόγο γαι τα χάλια στο "δρόμο των Βουτιάνων" που έκενε βουτιά πριν τους τρεις μήνες από την παράδοση του.... αλλά αυτό το χάλι μέσα στη καρδιά της μονάκριβης Μονεμβασιάς δεν το ξέρουν...

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Tα πουλιά τoυ Μάη, Μανιάτικο


"Τα πουλιά του Μάη " Παραδοσιακό τραγούδι της Μάνης // Ερμηνεύει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΗΤΣΟΒΟΛΕΑΣ // Δίσκος ΛΥΡΑ 1980 //  Μουσική επεξεργασία¨ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ // Επεξεργασία στίχων: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΣΗΣ