Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ και ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ


«Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
Νεάπολη 18- 5- 2015……………
Αριθμ. Πρωτ.:021
Προς:
1) Γραφείο Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών,
Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεωργίου Σταθάκη
2) Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θεόδωρου Δρίτσα

Κοιν:
1) Λιμεναρχείο Νεάπολης
2) Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων
3) Δήμο Μονεμβασίας
4) Δήμο Ελαφονήσου
5) Δήμο Κυθήρων
6) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας
7) Βουλευτές Νομού Λακωνίας

ΘΕΜΑ: Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένος Νεάπολης Βοιών περί Αγκυροβολίας Πλοίων στον Όρμο Βατίκων .
Σχετ.: το υπ’ αριθμό. 5142/2015/28-04-2015 έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Σχετικά με υπ’ αρίθμ. 5142/2015/28-04-2015έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:
1) Το έγγραφο είναι άκρως αναχρονιστικό, καθώς φέρει ημερομηνία «2011» και αναφέρεται σε διατάξεις και εγκυκλίους που πιθανόν να βρίσκονται εκτός ισχύος .
2 ) Εξακολουθεί να επιμένει στον χαρακτηρισμό του όρμου Βοιών ως «Αγκυροβόλιο», και μάλιστα τον χαρακτηρίζει και ως «Λιμένα Καταφυγής» (δηλαδή, περιοχή στην οποία προσορμίζονται πλοία τα οποία έχουν σοβαρή μηχανική βλάβη και υπάρχει περίπτωση ακόμα και ναυαγίου), επιτρέποντας παράλληλα εργασίες για την αποκατάσταση των εκάστοτε βλαβών, καθαρισμούς προπελών, υφαλοκαθαρισμούς (δηλαδή εργασίες οι οποίες γίνονται μόνον σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες και κατόπιν ειδικών αδειών), προμήθεια λιπαντικών, κ.τ.λ., παρά τις έντονες εδώ και χρόνια διαμαρτυρίες των Δήμων, φορέων και συλλόγων της περιοχής.
3) Η διατήρηση και νομιμοποίηση μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου ΕΚΛ του Αγκυροβολίου σημαίνει «στραγγαλισμό» κάθε τουριστικής κίνησης στα Βάτικα, καθώς, όπως έχουμε διαπιστώσει από την εμπειρία μας, κανείς επισκέπτης δεν επιθυμεί να κολυμπά δίπλα σε δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία, που «δήθεν» καταφεύγουν στον όρμο Βοιών, λόγω καιρού, σε περιόδους μάλιστα απόλυτης νηνεμίας, και τη στιγμή που τα ίδια πλοία είναι ικανά να διαπλέουν ωκεανούς, υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές που επικρατούν στην περιοχή μας.
Αιτούμεθα, ως εκ τούτου, τη σύνταξη ανανεωμένης πρότασης από το Λιμενικό Ταμείο Νεαπόλεως, η οποία να περιέχει σημεία διαβούλευσης σε ορθολογικό και ρεαλιστικό πλαίσιο, και προπαντός σε άλλη κατεύθυνση και ΟΧΙ στην κατεύθυνση της «βιομηχανοποίησης» του όρμου των Βοιών.
4)Το θέμα της αγκυροβολίας των πλοίων στον όρμο των Βατίκων είναι μείζον και δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων. Αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί βήμα σε όλους, προκειμένου να εκφέρουν ξεκάθαρη άποψη, διότι η εγκατάσταση αγκυροβολίου και η νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης, πέραν της τουριστικής υποβάθμισης, θα αλλοιώσει πλήρως την πολιτιστική κληρονομιά των Βατίκων, υποβαθμίζοντας παράλληλα το περιβάλλον, ενώ θα καταστρέψει ολοσχερώς τις προσπάθειες όλων μας για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
5) Το εν λόγω έγγραφο διαβούλευσης θεωρείται παντελώς αναχρονιστικό και απορρίπτεται, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων διότι αγνοεί παντελώς τα κελεύσματα και επιθυμίες του κλάδου μας.

Μετά τιμής
Το ΔΣ του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων
«Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ
Πρόεδρος : Παπούλη Δέσποινα
Γραμματέας : Λιάρος Παναγιώτης