Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ο βασιλιάς πλέον είναι απολύτως γυμνός...

To Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας εκτιμά ότι κατόπιν και του σήματος του Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Γ.Α.ΚΑ.Λ. δ’ προς το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως, με το οποίο καλείται το Λ/χ Νεαπόλεως στη χωροθέτηση Αγκυροβολίου εκτός του όρμου των Βατίκων, "ο βασιλιάς πλέον είναι απολύτως γυμνός"...
Παρατηρεί σε πως η Επιτροπή που καλείται να επιληφθεί του θέματος είναι ελλιπής.

Το δίκτυο ζητά να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για την απομάκρυνση των πλοίων και των παράνομων δραστηριοτήτων στις οποίες αυτά προβαίνουν στον όρμο των Βοιών, ένα σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, με μοναδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον επιπροσθέτως.

Η κοινωνία των Βατίκων και της Ελαφονήσου να κρατήσει στα χέρια της το μέλλον της.

Ακολουθεί το κείμνο και τρία σημαντικά έγγραφα:

Από: ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ημερομηνία: 14 – 10 - 2013

Προς: 1. κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου 2. Υ.Ν.Α. /Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Γ.Α.ΚΑ.Λ. δ’
Κοιν: Δήμο Μονεμβασίας, Δήμο Ελαφονήσου Βουλευτές: Αθανάσιο Δαβάκη, Φεβρωνία Πατριανάκου , Λεωνίδα Γρηγοράκο

Θέμα: Επί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων

Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας έλαβε γνώση του σήματος του Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Γ.Α.ΚΑ.Λ. δ’ προς το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως, με το οποίο καλείται το Λ/χ Νεαπόλεως στη χωροθέτηση του Αγκυροβολίου εκτός του όρμου των Βατίκων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα κατοίκων, επαγγελματικών ομάδων, φορέων, συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής.

Ωστόσο, παρατηρούμε ότι στην Επιτροπή που ορίζεται προκειμένου να εργασθεί προς τούτο δεν περιλαμβάνονται:
Α) επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι ενδιαφέρονται άμεσα για το θέμα (π.χ. ξενοδόχοι, έμποροι, κτλ) πλην των λεμβούχων.
Β) Υπηρεσίες του Υπουργείου ή άλλων Υπουργείων αρμόδιες για τα θέματα της χωροθέτησης του αγκυροβολίου (π.χ. υπηρεσίες σχετικές με την Προστασία του Περιβάλλοντος, θαλάσσιου και ηπειρωτικού, καθώς και υπηρεσίες σχετικές με την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων).

Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Λακωνίας, στο οποίο συμμετέχουν και συλλογικότητες από την περιοχή των Βατίκων (π.χ. Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»), τασσόμαστε υπέρ της μεταφοράς της δραστηριότητας που απορρέει από την αγκυροβολία των πλοίων –μέρος της οποίας είναι κατάφωρα παράνομη, όπως διαρκώς καταγγέλλεται και έχει καταγραφεί, π.χ. διενεργούνται επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμοί- σε περιοχές της χώρας μας στις οποίες υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Επειδή, λοιπόν, στα Βάτικα υπάρχουν πολλές περιοχές χρήζουσες προστασίας ή χαρακτηρισμένες ως ζώνες Natura 2000 είτε εντός των ορίων του όρμου (π.χ. ο διεθνούς σπουδαιότητας υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος στο Παυλοπέτρι και η προστατευόμενη ως ζώνη Natura λίμνη Στρογγύλη) είτε πλησίον του όρμου (π.χ. το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, απολιθωματοφόρες θέσεις σε ολόκληρη την ακτογραμμή των Βατίκων, ζώνη Natura 2000 Κωδικός A00030042 στην περιοχή Ασπορύδια, βορειοδυτικά του όρμου, κτλ), ζητούμε:
Α) τη συμμετοχή στην Επιτροπή η οποία καλείται να χωροθετήσει το αγκυροβόλιο και των υπολοίπων –πλην των λεμβούχων- επαγγελματικών κλάδων που έχουν «έννομο συμφέρον».
Β) τη συμμετοχή στην εν λόγω Επιτροπή ΚΑΙ κρατικών υπηρεσιών, φορέων ή οργανισμών οι οποίες δύνανται να αποφανθούν εάν πράγματι υπάρχει ή όχι η δυνατότητα χωροθέτησης αγκυροβολίου στις θάλασσες των Βατίκων. Αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική προστασία του τόπου και να διαφυλαχθεί η πολιτιστική του κληρονομιά και ο χαρακτήρας του ως περιοχής ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Γ) και εν τέλει ζητούμε τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών και ιδιοκτητών των Βατίκων , με την άμεση οργάνωση Δημοψηφίσματος ή Λαϊκής Συνέλευσης κατά τα οριζόμενα από το Νόμο, μιας και μόνο όσοι ζουν το πρόβλημα και το βιώνουν καθημερινά μπορούν και να εκφέρουν ξεκάθαρη άποψη για το εάν επιθυμούν ή όχι τη διαιώνιση του. Σε ένα τέτοιου μεγέθους και κλίμακας ζήτημα, που κινδυνεύει να αλλοιώσει το ύφος της χλωρίδας πανίδας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βοιών, οι κάτοικοι δεν γίνεται να παρακολουθούν αμέτοχοι και να δίδεται βήμα ΜΟΝΟ σε όσους έχουν οικονομικά συμφέροντα στη περιοχή.

Ενδεικτικά, επισυνάπτουμε το Υπόμνημα που σύλλογοι, φορείς και κάτοικοι των Βοιών είχαν υποβάλλει τον Μάρτιο του 2011. Θα θέλαμε, επίσης, να θέσουμε και το εξής θέμα: έως ότου τα πλοία τεθούν εκτός όρμου (όπως ζητείται από την Επιτροπή που ορίζεται), εντός του όρμου συνεχίζεται η εντατική αγκυροβολία των πλοίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και έχει καταγραφεί από επιστημονικούς οργανισμούς (π.χ. έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, η οποία επισυνάπτεται): δηλαδή, καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας (Ποσειδωνίας) και πανίδας, γενικότερη περιβαλλοντική επιβάρρυνση, λόγω ΚΑΙ των παράνομων δραστηριοτήτων που λάθρα λαμβάνουν χώρα, οπτική ρύπανση, τουριστική υποβάθμιση της περιοχής των Βατίκων.

Αυτό, πέραν του διαρκούς κινδύνου που ενέχει, είναι και ΠΑΡΑΝΟΜΟ, βάσει της απόφασης του ΣτΕ για την Πάχη Μεγάρων, με την οποία κρίθηκε ότι η αγκυροβολία των πλοίων σε μια περιοχή είναι παράνομη έως ότου καταρτισθεί σχετικός Ειδικός Κανονισμός Λιμένος (η εν λόγω απόφαση επισυνάπτεται).

Παρακαλούμε, λοιπόν, για τις σχετικές ενέργειές σας, προκειμένου να τερματισθεί ΑΜΕΣΑ η αγκυροβολία των πλοίων εντός του όρμου των Βατίκων και να προστατευθεί εν γένει το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Μετά τιμής,
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Υπόμνημα για το Αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΚΕΘΕ για ΟΡΜΟ ΒΟΙΩΝ

Απόφαση ΣτΕ - Πάχη