Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Απλά κοροϊδευόμαστε;

Όπως επιβεβαιώθηκε και από τον ναύαρχο ε.α του Λιμενικού Σώματος Δαμιανό Δουμάνη, στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού Σταθμού Μουσικός Παλμός, το αρχηγείο του Λ.Σ απέστειλε σήμα πρός τον Λιμενάρχη Νεάπολης με το οποίο συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από: 
 1) Το Λιμενάρχη Νεάπολης.
2) Εκπρόσωπο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δ. Μονεμβασίας.
3) Εκπρόσωπο του Δήμου Ελαφονήσου.
4) Εκπρόσωπο των λατζέρηδων.
5) Έμπειρο πλοηγό ή ναυτικό.

Σκοπός της επιτροπής είναι να επανεξετάσει την χωροθέτηση αγκυροβολίου έξω από τον όρμο των Βατίκων, με γνώμονα την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την προστασία περιοχών NATURA, την προστασία εναλίων αρχαιοτήτων, την προστασία τουριστικών εκμεταλλεύσεων και οικισμών καθώς και την αποτροπή αισθητικής υποβάθμισης της περιοχής.

Το σήμα αυτό κατ΄αρχή αποτελεί μια θετική εξέλιξη και μία δικαίωση των ανθρώπων του τόπου που χρόνια τώρα αγωνίζονται για την απομάκρυνση της δραστηριότητας αυτής από τον τόπο. Ωστόσο εγείρει και ένα πλήθος ερωτηματικών. Υπενθυμίζεται πως ο Λιμενάρχης Νεάπολης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του είχε υποβάλει σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα και Χωροθέτησης του αγκυροβολίου μέσα στον όρμο των Βατίκων. Κάποιοι που έλεγαν πως είχαν γνώση του περιεχομένου του σχεδίου Ε.Κ.Λ που είχε καταθέσει ο Λιμενάρχης Νεάπολης, τον χαρακτήριζαν καταστροφικό για τον τόπο.

Σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Μουσικός Παλμός κατά το μήνα Αύγουστο, ο δικηγόρος Χρόνης Περιβολάρης κάλεσε τον Λιμενάρχη Νεάπολης να δημοσιοποιήσει το σχέδιο που είχε προτείνει, προκειμένου να ενημερωθούν οι Βατικιώτες για το τι αποφάσιζε για τον τόπο ( κάτι το οποίο δεν έγινε). Το σήμα αυτό του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στην ουσία αποτελεί ένα χαστούκι στο πρόσωπο του Λιμενάρχη καθώς απεδείχθη η ανεπάρκεια του και η ανικανότητα του να ανταποκριθεί σε αρμοδιότητα και καθήκον που του έχει εκχωρήσει ο νόμος και πλέον η αρμοδιότητα αυτή εκχωρείται σε επιτροπή.

Ακόμη πιο τραγικό είναι πως άνθρωποι άσχετοι με τον τόπο έρχονται να τον προστατεύσουν από τις επιζήμιες για τον τόπο προθέσεις ενός ντόπιου Λιμενάρχη, η ανεπάρκεια του οποίου έχει αποδειχθεί σε πλείστες περιπτώσεις, τόσο όπως λειτούργησε ως ανακριτικός υπάλληλος στην υπόθεση του παραλιακού δρόμου, καθώς και στις επιλεκτικές επιβολές προστίμων για φωτογραφήσεις στην προβλήτα που γίνονται από χιλιάδες παραθεριστές, αλλά πρόστιμο επεβλήθη μόνο στον ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού Μουσικός Παλμός.

Πρόκειται για υπάλληλο που έχει προ πολλού χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, με γνωστές προθέσεις υπέρ των πρακτόρων και δεδομένη την αποτυχία του να καταρτίσει αποδεκτό σχέδιο καθορισμού αγκυροβολίου. Επιβάλλεται το αρχηγείο Λ.Σ να επαναξιολογήσει τον Λιμενάρχη Νεάπολης και να τον αντικαταστήσει απο τη συσταθείσα επιτροπή. Εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή εκπροσώπου των λατζέρηδων στην επιτροπή.

Θα μπορούσαν να έχουν πρόταση αλλά είναι απαράδεκτο με την ψήφο τους και κατά τα συμφέροντα τους να συνδιαμορφώνουν αποφάσεις, όταν μάλιστα από την επιτροπή εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα του τουρισμού με επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης κατά πολύ πολλαπλάσιες της δραστηριότητας των πρακτόρων - λατζέρηδων.

Τέλος αν και το αρχηγείο εκτιμά το ασύμβατο της αγκυροβολίας των πλοίων στον όρμο για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό του σήματος του, εντούτοις και σήμερα 5 μεγαθήρια είναι αγκυροβολημένα στον όρμο των Βατίκων. Γιατί το αρχηγείο δεν απαγορεύει άμεσα ως έχει εκ του νόμου την υποχρέωση, τις αγκυροβολίες αφού αυτές γίνονται σε χώρο που δεν είναι καθορισμένος ως αγκυροβόλιο και δεν υπάρχει Ειδικός Κανονισμός Λιμένα που να καθορίζει αυτό;

πηγή: Τουλίπα Γουλιμή

Υ.Γ.1 Nullum crimen nulla poena sine lege 
Υ.Γ.2 Να μάθουμε κι εμείς κι ο κόσμος από πότε έπαψε η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα κι έτσι χρειάζεται άδεια από μία στρατιωτική Αρχή (για όποιον δεν ξέρει το Λιμενικό διέπεται από Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα) για δημσιογράφο ώστε να κάνει μπορεί να κάνει ρεπορταζ και να καταδείξει την αληθεια κι ότι συμβαίνει;;;