Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ουσιώδης κίνηση από το Δήμο ΑΣΩΠΟΥ

Με την καταλυτική παρέμβαση του Δημάρχου Ασωπού Ιωάννη Γρυπιώτη, διαμορφώθηκε το κείμενο της επιστολής που κατέθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη 19η Συνεδρίασή του, ο Αντιδήμαρχος Γεωργίας Παναγιωτακάκος.

Η επιστολή με θέμα τη διαμόρφωση της τιμής του πυρηνόξυλου, απεστάλη στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Λακωνίας κο Προκοβάκη.

Να σημειωθεί, ότι ο Δήμαρχος Ευρώτα μετέφερε στο Δ.Σ. τις εμπειρίες που αποκόμισε από το πρόσφατο ταξίδι του στο Capannori, που είχε ως κύρια θεματική συζήτησης την «ΚΑΠ ενάντια στην κρίση». Στη συζήτηση περί διαμόρφωσης της τιμής της συγκεκριμένης εναλλακτικής μορφής ενέργειας, έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Πήλιουρας και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Σκάλας κος Γκουβούσης.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής. 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε
Είναι προφανές, ότι ο Δήμος Ευρώτα δεν μπορεί να ασκήσει επεμβατική πολιτική στη ρύθμιση των τιμών πετρελαίου, αφ’ ης στιγμής αυτές διαμορφώνονται από τις διεθνείς αγορές. Μπορεί ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, να ασκεί κριτική, όταν παρατηρείται αύξηση τιμών, μέχρι πρότινος, προσιτών μορφών θέρμανσης.

Παρ’ ότι το πυρηνόξυλο αποτελεί βασική συνιστώσα των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ως βιομάζα, αντί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αγοράς, την τελευταία περίοδο καθίσταται απαγορευτική η λύση του, λόγω της κατακόρυφης ανόδου της τιμής του.

Συγκεκριμένα, ενώ η τιμή πώλησης από τα ελαιουργεία κυμαίνεται από 20-30 €/ τόνο, με σχετική υγρασία 50-60%, η τιμή αγοράς διαμορφώνεται από τα πυρηνελουργεία στα 113 €/Τ (μείον 10% για αγροτικές επιχειρήσεις/ θερμοκήπια). Γίνεται κατανοητό, ότι παρά την όποια αύξηση των συντελεστών επεξεργασίας (τιμή πετρελαίου κ.λ.π.), η διαμόρφωση της αγοράς του πυρηνόξυλου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τα ερωτηματικά που τίθενται, ζητούν απαντήσεις. 
*Πώς υπάρχει τόσο μεγάλο άνοιγμα μεταξύ τιμής πώλησης (ελαιουργείο) και τιμής αγοράς από πυρηνελαιουργείο, όταν μάλιστα γίνεται και εκμετάλλευση του πυρηνέλαιου; *Γιατί π.χ. η Ε.Α.Σ. Λακωνίας αγόραζε σε τιμές που κυμαίνονται από 20- 30 €/Τ και πωλούσε την περσινή χρονιά σε 55 €/Τ;
*Τι άλλαξε και ενώ θα αγοράζει στις ίδιες περίπου τιμές, φέτος πουλά στις αγροτικές μονάδες/ επιχειρήσεις στα 102 €/Τ, συμπαρασύροντας έτσι και τις τιμές των ιδιωτικών πυρηνελαιουργείων.

Συνεπώς, το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, στηρίζοντας την αγροτική οικονομία/ παραγωγή της περιοχής μας, καλεί: 
*Κυρίως την Ε.Α.Σ. Λακωνίας να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική, κάνοντας το πυρηνόξυλο ελκυστική μορφή παραγωγικής/ αγροτικής ενέργειας, με επαναφορά των τιμών του περσινού τιμολογίου της.
*‘Ηδη πολλές αγροτικές μονάδες/ θερμοκήπια οδηγούνται σε κλείσιμο, εξαιτίας της απαγορευτικής τιμής του πυρηνόξυλου.

Συνέπειες: 
*Μείωση της αγροτικής παραγωγής στον ευαίσθητο τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με επακόλουθη τη μείωση του εισοδήματος των απασχολούμενων αγροτών.
*Αύξηση των εισαγωγών με επίπτωση στο εμπορικό ισοζύγιο.
*Αποτροπή νέων να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα.
*Δραματική αύξηση της ανεργίας στον αγροτικό τομέα.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα συμμετάσχει ενεργά σε διάλογο τόσο για τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής αγοράς του πυρηνόξυλου (κυρίως στις αγροτικές μονάδες), όσο και στην πλήρη ενημέρωση σχετικά με το κόστος παραγωγής. Η Ε.Α.Σ. Λακωνίας είναι επιχείρηση που ως στόχο έχει το κέρδος για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά της.

Πιστεύουμε ωστόσο, ότι στη φάση της κρίσης που διανύουμε, το κέρδος θα πρέπει να είναι συμβατό με τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα. Δεν μπορεί να μιλάμε για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με όχημα την αγροτική παραγωγή και αυτόματα να αυξάνονται οι συντελεστές κόστους της αγροτικής παραγωγής.