Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ανφέρ του κυρίου λιμενάρχη

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο λιμενάρχης Νεάπολης Βοιών Λακωνίας επέβαλε πρόστιμο 300 ευρώ στον ιδιοκτήτη του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού "Μουσικός Παλμός" Φώτη Κοντραφούρη επειδή, όπως αναφέρεται στην απόφαση: "Προέβη στη λήψη φωτογραφικού υλικού εντός χερσαίας ζώνης λιμένα και συγκεκριμένα στον χώρο στάθμευσης των προς επιβίβαση οχημάτων χωρίς την άδεια της λιμενικής αρχής". Στην απόφασή του ο λιμενάρχης αναφέρει ότι ο υπαίτιος "δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής", θυμίζοντας άλλες εποχές.
 Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή, από το λιμάνι της Νεάπολης γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων προς τα Κύθηρα και εξυπηρετούνται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινός μήνες, οι οποίοι βεβαίως βγάζουν φωτογραφίες χωρίς πρόβλημα. Το λιμάνι δεν είναι στρατιωτική περιοχή, ενώ ο χώρος στάθμευσης στον οποίον αναφέρεται ο λιμενάρχης είναι στην πραγματικότητα η κεντρική πλατεία της πόλης γύρω από την οποία βρίσκονται τα εμπορικά καταστήματα (ουζερί, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.ά.). Ο δε δρόμος από τον οποίο διέρχονται τα οχήματα είναι στην πραγματικότητα ο κεντρικός δρόμος της πόλης, ενώ τις βραδινές ώρες το καλοκαίρι απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων καθώς σε αυτόν βολτάρουν χιλιάδες άνθρωποι. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ασφάλειας που να δικαιολογεί την απαγόρευση λήψης φωτογραφιών. Αντίθετα οι επισκέπτες της περιοχής βρίσκουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα στο άγαλμα του ναυτικού, που βρίσκεται στην αρχή του μώλου, και να απαθανατίσουν από το σημείο αυτό το ηλιοβασίλεμα στην Ελαφόνησο.

Προς τι λοιπόν η επίδειξη πυγμής από τον λιμενάρχη, πολύ περισσότερο που ο ιδιοκτήτης του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού υποστηρίζει ότι δεν τράβηξε με το κινητό του, ούτε δημοσιοποίησε οποιαδήποτε φωτογραφία, αν και μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να θεωρηθεί η απαγόρευση της φωτογράφησης στο σημείο αυτό.

Κακές γλώσσες πάντως λένε ότι η απόφαση του λιμενάρχη αποτελεί επίδειξη πυγμής, μερικοί μιλούν και για εκδικητική ενέργεια, καθώς ο ιδιοκτήτης του "Μουσικού Παλμού" ασκεί συχνά κριτική από ραδιοφώνου σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τον κίνδυνο ρύπανσης στον όρμο Βοιών, που έχει γίνει αγκυροβόλιο για εκατοντάδες διερχόμενα πλοία, τα οποία -όπως καταγγέλλεται- έπρεπε να ελέγχονται ενδελεχώς προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ρύπανσης σε μια περιοχή που είναι τουριστική.

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα επιτρέπουν, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και ο υπουργός Ναυτιλίας, στον λιμενάρχη, να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο προς τους λειτουργούς της ενημέρωσης; Κι ακόμη αν θα του υποδείξουν να δείχνει αυτοσυγκράτηση και να μην ασκεί καταχρηστικά τη (μικρο)εξουσία του αποδεχόμενος ως έχει υποχρέωση την άσκηση του ελέγχου, την έκφραση κριτικής και τη δημοσιοποίηση των κακώς κειμένων, που αποτελούν θεμελιώδες αρχές μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Η δημοσιότητα είναι αρχή της δημοκρατίας. Καλό θα ήταν να το μάθει ο κύριος λιμενάρχης και να πιάνει τους πραγματικούς παραβάτες -αν υπάρχουν, όπως καταγγέλλεται- και όχι να κόβει πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ σε ανθρώπους της ενημέρωσης σαν να ήταν πετσετάκια. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις πρέπουσες απαντήσεις πέραν των τυπικών περί κανονισμού κ.λπ. που είναι για αφελείς νεανίες...

ανάρτηση: ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ από την ΑΥΓΗ