Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Συναγερμός για τη σωτηρία της Μάνης

Εκδήλωση ενημέρωσης και συσστράτευσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 στις 8.30 μ.μ. κεντρική πλατεία της Αρεόπολης
• Ενημέρωση για τις καταστροφικές συνέπειες των «αιολικών βιομηχανικών πάρκων» στο μανιάτικο τοπίο, το περιβάλλον, την οικονομία.
• Συσστράτευση στον αγώνα που έχει ξεκινήσει με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 συλλόγων και φορέων της Μάνης, καθώς και 1.150 Μανιατών.
Θα τοποθετηθούν στο θέμα Μανιάτες βουλευτές.


Γιατί οι ανεμογεννήτριες θα «σκοτώσουν» τη Μάνη 
Συμπατριώτες, φίλες και φίλοι της Μάνης, Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Μάνη, απειλείται από ένα σύγχρονο εισβολέα. Ξεκίνησε η εφαρμογή των σχεδίων λεηλασίας και βιασμού των βουνών, της καρδιάς και της ψυχής της αδούλωτης Μάνης με την έκδοση αδειοδοτήσεων από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡAE για εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων, που θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης. Πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία - μαζί με τους εκβραχισμούς, χαντάκια, πυλώνες και δρόμους που θ' ανοιχτούν και θα διαπλατυνθούν για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές - θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη Μάνη.

Αυτή η μεγάλης κλίμακας παρέμβαση θα σημάνει:
• Αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος. Βιασμό της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου. Η Μάνη είναι ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου.
• Καταστροφή του οικοσυστήματος με τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Η βιοποικιλότητα θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Η Μάνη είναι ένα από τα δύο κύρια περάσματα – σταθμούς της Ελλάδας, μεταναστευτικών πουλιών από και προς την Ευρώπη. Ακύρωση, ουσιαστικά, του χαρακτηρισμού της Μάνης ως ζώνη NATURA και καταστροφή της ορνιθοπανίδας και χλωρίδας.
• Συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας. Διαμελισμός του δικτύου προεπαναστατικών μονοπατιών. Πολλαπλασιαμός των κινδύνων για πυρκαγιές.
• Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, λόγω εκπομπής επικινδύνων ρύπων σε ατμόσφαιρα και έδαφος, από κραδασμούς και υπόκωφους θορύβους και επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα.
• Μείωση του τουρισμού. Συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των Μανιατών (σπίτια, επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ). Αρπαγή της περιουσίας των Μανιατών στους χώρους εγκατάστασης ανεμογεννητριών διά της μεθόδου της κηρύξεως των περιοχών ως «δασικών». Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στην μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Θα ακυρωθεί έτσι η όποια ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η Μάνη μας, αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, θα φαντάζει σαν μια ακόμα «χαμένη πατρίδα». Aυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Εξάλλου, οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ομως, ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, η οποία δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε. Αυτό που πάει να γίνει δεν θα βοηθήσει σε τίποτα να λυθεί το ενεργειακό της χώρας.

 Η παραγωγή ενέργειας, είναι το πρόσχημα, αφού, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, η αιολική ενέργεια, πέρα απ' όλα τα άλλα, χωρίς επιδοτήσεις - τις πληρώνουμε μέσω λογαρισμών της ΔΕΗ - είναι οικονομικά ασύμφορη. Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτό που πάει να γίνει θα είναι τα αρπακτικά της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης», που βέβαια ούτε πράσινη είναι αλλά ούτε και ανάπτυξη. Μάλιστα για να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια, αναζητούν και τη συνδρομή ντόπιων «Εφιαλτών».

Δεν θα τους αφήσουμε! Τα βουνά της Μάνης, κάθε πέτρα, κάθε κοτρώνι, κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα, είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών Μανιατών. Δεν τα παραδίνουμε! Κίνητρο, δύναμή μας, η αγάπη μας στη Μάνη και την Πατρίδα. Ο σεβασμός μας στην ιστορία της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι περιβαλλοντικές - οικολογικές μας ευαισθησίες. Η απόφασή μας να προασπίσουμε τον τόπο μας από αδίστακτα συμφέροντα, από κάθε είδους επιβουλή.

Ηδη οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για εγκατάσταση των δύο πρώτων «αιολικών πάρκων» εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2012. Αμεση ήταν η αντίδραση των Μανιατών, συλλόγων και φορέων της Μάνης, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση ακυρώσεως συντάχθηκε και προωθείται από ομάδα Μανιατών δικηγόρων, εν ονόματι 21 εξωραϊστικών και 3 τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων της Μάνης, 4 περιβαλλοντικών Οργανώσεων εθνικής εμβέλειας, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ενωση Απανταχού Μανιατών, η Παλλακωνική Ομοσπονδία, η Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας και το Σωματείο Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Νοτίου Λακωνίας, καθώς και 1.150 Μανιατών. Επίσης το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και το Τμήμα Πελοποννήσου το ΤΕΕ έχουν εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Η λεηλασία έχει ξεκινήσει. Τα βουνά της Μάνης στην κυριολεξία κατασπαράζονται παράνομα, με τρόπο μη αναστρέψιμο, για ν' ανοίξουν δρόμοι που καταλήγουν στις πετρώδεις κορυφές, που κατά... σύμπτωση φθάνουν στα όρια κάποιων υπό αδειοδότηση «αιολικών πάρκων».

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί και ο ρόλος του Δασαρχείου, που έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη διαδικασία χαρακτηρισμού ως «δασικών» ή «εγκαταλειμμένων», των εκτάσεων όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Επιχειρείται έτσι η αποδυνάμωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Μανιατών. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, να ελέγξουν τη σκοπιμότητα αλλά και τη νομιμότητα αυτών των πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστρέφεται η Μάνη και το μοναδικό της τοπίο, με χρήματα των ταμείων του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργούνται οι υποδομές προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ο αγώνας για τη σωτηρία και την ελευθερία της Μάνης θα είναι μακρύς και θα κλιμακωθεί σε πολλά επίπεδα.

Η Μάνη δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε. Την δανειστήκαμε από τους πατεράδες μας για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό το χρέος θα το τιμήσουμε. Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν αυτό το έγκλημα !!! Δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους !!!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 32 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ: ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ «Η ΜΑΝΗ» - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΙΩΤΩΝ «Η ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ»