Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

ΟΧΙ της Μάνης στην καταστροφή της

Βροντερό ΟΧΙ στην καταστροφή και την ερημοποίηση της Μάνης, αντήχησε στα αδούλωτα βουνά της το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου 2012 από την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, της ιστορικής πρωτεύουσας της Μάνης, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών με κεντρικό σύνθημα «αυτό το έγκλημα δεν θα το επιτρέψουμε».

Μια εκδήλωση ενημέρωσης και συστράτευσης στον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, που από κοινού έχουν ξεκινήσει σύλλογοι, φορείς και προσωπικότητες της Μάνης. Το εγερτήριο κάλεσμα προς τους Μανιάτες απηύθυναν η Ενωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» και ο Σύλλογος Γερολιμενιωτών «Η ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ», εκ μέρους των 32 Συλλόγων και Φορέων της Μάνης που από κοινού με 1.150 πολίτες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων που αδειοδοτούν «αιολικά πάρκα» σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης.

Μια μοναδική στα χρονικά της Mέσα Μάνης μαζική και ενωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά αυτής της ξεχωριστής και γεμάτης με ιστορία και αγώνες περιοχής της Ελλάδας, την Αρεόπολη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης και χαιρέτισαν Μανιάτες βουλευτές από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

Ο μεγάλος ενθουσιασμός των συγκεντρωμένων αποτυπώθηκε τόσο στα χειροκροτήματα προς τους ομιλητές, όσο και στα σχόλια που έκαναν μετά την εκδήλωση, επισημαίνοντας πως «οι Μανιάτες σηκώνουν ανάστημα» και δεν θα αφήσουν να γίνει αυτό το έγκλημα στον τόπο τους. Κοινή ήταν η πεποίθηση, πως η εκδήλωση αυτή ενέγραψε υποθήκες, για την παραπέρα πορεία του αγώνα που έχει ξεκινήσει για τη σωτηρία της Μάνης και την αποτροπή της παράδοσής της στους σύγχρονους κατακτητές, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, δεν διστάζουν να ισοπεδώσουν τα πάντα αφήνοντας πίσω τους καμμένη Γη. Εκατοντάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες από όλα τα χωριά της Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη» στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, δεν επέτρεψε να γίνει η εκδήλωση στο κέντρο της πλατείας, παρόλο ότι δεν υπήρχε εκεί, την ίδια μέρα κάποια άλλη εκδήλωση, όταν στον ίδιο χώρο και μάλιστα μπροστά στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, διοργανώνονται εκδηλώσεις παντός τύπου. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος αντιπρότεινε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης απομακρισμένους χώρους από το κέντρο της Αρεόπολης, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της εκδήλωσης. Η απάντηση, όμως, ήταν καταλυτική και ήρθε από τη μαζική συμμετοχή κόσμου που γέμισε τον χώρο της κεντρικής πλατείας της Αρεόπολης μπροστά στο βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη», ενώ ασφυκτικά γεμάτα ήταν όλα τα γύρω μαγαζιά.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν με προσοχή την εκδήλωση εκφράζοντας τη συμμετοχή τους σε αυτή με χειροκροτήματα και επευφημίες. Η εξέδρα στήθηκε κάτω από τη σημαία σύμβολο των Μανιατών στο αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, με το σύνθημα «ΝΙΚΗ ¨Η ΘΑΝΑΤΟΣ – ΤΑΝ ¨Η ΕΠΙ ΤΑΣ», λίγα μέτρα πιο πέρα από την ιστορική πλατεία, όπου οι Μανιάτες στις 17 Μαρτίου 1821 ξεκίνησαν τη Ελληνική Επανάσταση.

 Το άνοιγμα της εκδήλωσης, εκ μέρους των διοργανωτών, έκανε ο Γεώργιος Πλαγιαννάκος, στρατηγός ε.α της ΕΛ.ΑΣ., πρόεδρος του Συλλόγου του Πολυαράβου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από Μανιάτες βουλετές και διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα. Ο Γ. Πλαγιανάκος επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες των «αιολικών βιομηχανικών πάρκων» στο μανιάτικο τοπίο, το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρθηκε στη αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος της Μάνης και τον βιασμό της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου, που είναι ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο,με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους συνολικά 118 της Πελοποννήσου, στην καταστροφή του οικοσυστήματος με τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών και τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την καταστοφή των προεπαναστατικών μονοπατιών. Σημείωσε το γεγονός πως η Μάνη είναι ένα από τα δύο κύρια περάσματα – σταθμούς της Ελλάδας, μεταναστευτικών πουλιών από και προς την Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στον τουρισμό και τη συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των Μανιατών. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, είπε, θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στην μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Στηλίτευσε δε τις μεθοδεύσεις του Δασαρχείου, που δια του χαρακτηρισμού περιοχών που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ως «δασικές», αποδυναμώνει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Μανιατών. Ο Γ. Πλαγιανάκος ζήτησε από τους συγκεντρωμένους «να σώσουν τη Μάνη από την επιδρομή αυτών των “αρπακτικών”, που η μόνη ιδεολογία τους είναι το “Γαία πυρί μιχθήτω” αρκεί αυτοί να κερδίσουν». Εμείς, είπε, στεκόματε απέναντί τους με μοναδική μας δύναμη την αγάπη μας για τη Μάνη. «Δεν υπηρετούμε κανέναν και δε προσκυνάμε κανέναν», είπε με έμφαση. Επισήμανε δε τη σημασία της συγκρότησης του Παλλακωνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, όπου συμμετέχουν και οι 32 σύλλογοι της Μάνης που έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ακολούθως αναφέρθηκε ονομαστικά σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και στα «αιολικά πάρκα», τονίζοντας πως «δεν μπορούν να μας επηρεράσουν» και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση πως «Δεν θ' αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα. Δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους !!!»

Ο Βασίλης Καπερνάρος, βουλευτής από το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», τόνισε ότι, τάσσονται υπέρ των ανεμογεννητριών μόνο όσοι εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, «κάποια πολιτικά λαμόγια που προσδοκούν οικονομικά οφέλη, για να αυξήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μόνο αυτοί θέλουν να ανέβουν οι ανεμογγεννήτριες στα βουνά της Μάνης». Κατέληξε τονίζοντας πως «δεν πρόκειτει να γίνουμε ραγιάδες γιατί το θέλουν κάποιοι. Εξάλλου, δεν γίναμε άλλες εποχές. Δεν θα γίνουμε ούτε τώρα».

Η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως «το έγκλημα καταστροφής του φυσικού και πολιτιστικού κάλλους του μανιάτικου τοπίου δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει». Επίσης, σημείωσε πως «είναι πρόκληση να καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή για να πλουτίσει μια ομάδα 3-5 ατόμων. Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους τους προέτρεψε «να μην φοβηθούν, να αγνοήσουν της πιέσεις, τις απαγορεύσεις και τις απειλές, που εκπορεύονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους των ανεμογεννητριών και τα τσιράκια τους». Και πρόσθεσε: «Εχουμε τη δύναμη, τη δύναμη αλλά και το χρέος να υψώσουμε το ανάστημα μας». Και διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για όλα αυτά, μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου ήδη έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση, δυναμώνοντας τον κοινό αγώνα.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην βουλευτής Λακωνίας, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,τόνισε πως πρόκειται περί κακούργήματος που συντελείται στο σώμα της «μάνας Μάνης» και δήλωσε πως το κόμμα του συμπερίσταται στον αγώνα των Μανιατών και πιστεύει στη διεύρυνση αυτού του αγώνα. Επισήμανε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη είναι μέρος της μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ_ΕΚΜ της Μάνης, είπε, καταγγέλει τόσο τη διαπλοκή των οικοτρωκτικών της “πράσινης ανάπτυξης”, με τα πολιτικά κυκλώματα της τριμερούς μνημονιακής κυβέρνησης, όσο και την “ουδετερότητα” της Περιφέρειας Πελοποννήσου». 

Χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους απηύθυνε και ο καθηγτής πανεπιστημίου και συγγραφέας Χρίστος Γούδης, ενώ γραπτά μηνύματα έστειλαν: Ο Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος δηλώνει πως «απόφασή μου είναι να στηρίξω πρωτοβουλίες που προστατεύουν το περιβάλλον και τη μοναδικότητα της Μάνης». Ο Ιωάννης Κουράκος, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που αναφέρει πως «θα σταθώ αρρωγός και θερμός υποστηρικτής σε αυτό το δίκαιο αγώνα που ξεκινήσατε» και δεσμεύεται να καταθέσει έκθεση για το θέμα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ερώτηση στη Βουλή. Η Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία εξέφρασε επιφυλάξεις «για την αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ στη Λακωνία» και τόνισε την ανάγκη «σεβασμού της κληρονομιάς της Μάνης». Μηνύμα έστειλε επίσης ο πρόεδρος της «Χρυσής Αυγής» Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, η πολιτευτής της ΝΔ Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι βουλετές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, της ΝΔ και Λεωνίδας Γρηγοράκοςτου ΠΑΣΟΚ, παρότι είχαν προσκληθεί δεν παρευρέθηκαν και δεν τοποθετήθηκαν.

Επίσης, τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με μηνύματά τους το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Ομάδα Δράσης για τον Ταϋγετο, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Ομιλος Μάνης(ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) και η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης (ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ Μέσα Μάνης). ΜΑΝΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ΓΙΑ ΤΟΥΣ 32 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ: ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ «Η ΜΑΝΗ» - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΙΩΤΩΝ «Η ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ» Εmail: armenopetra@gmail.com, www.facebook.com/GEROLIMENAS, Blog: http://armenopetra-gerolimenas.blogspot.gr/