Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

η Ελλάδα δεν κατοικείται μόνο από Εφιάλτες; Υπάρχουν και οι Λεωνίδες

Κείμενο της Φιλιώς Παπαδάκου από το εξαιρετικό σε πληροφορίες κι αγάπη για την Λακωνία site του Γιάννη Κοφινά από τους Μολάους.

Για την Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Βάτικα.

Στα πλαίσια του προγράμματος για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υποβάλλει αιτήσεις στην Ρ.Α.Ε. για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικών πάρκων στην περιοχή των Βατίκων.

Ωστόσο πίσω από τον όρο «Αιολικό πάρκο» κρύβεται ένα βιομηχανικό πάρκο και μια βαριά βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα καταστροφικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον άνεμο, το μόνο που μπορούν να μας εγγυηθούν είναι η μετατροπή των Βατίκων σε βαριά βιομηχανική ζώνη.

Σε χώρες όπως η Αγγλία η Γερμανία και η Δανία που από το 1992 έχει αρχίσει η ανέγερση και η χρήση ανεμογεννητριών, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας (βλέπε Ν. Εύβοια), τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες απλοί πολίτες με το πρόσχημα της "οικολογικής" παραγωγής Ηλεκτ. Ενέργειας από τον άνεμο, είναι πολύ σοβαρά για να τα αγνοήσουμε.

Η βιομηχανική εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας στηρίζεται σε ένα είδος τεχνολογίας που επιβαρύνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση.

Έρευνες στην Αγγλία και Γερμανία αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανεμογεννήτριες, οι άνθρωποι υποφέρουν από αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως "σύνδρομο των υπόηχων". Οι ακουστικές και οι οπτικές επιδράσεις από τις ανεμογεννήτριες κάνουν την ζωή των ανθρώπων ανυπόφορη.

Παράλληλα η πτώση της αξίας των ακινήτων και η δραματική μείωση του τουρισμού (στην Δανία ως και 40%) επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην υγεία και στην ψυχολογία των κατοίκων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση.

Τα προβλήματα όμως που συνοδεύουν τις ανεμογεννήτριες δεν εξαντλούνται εδώ. Η όλη διαδικασία της ανέγερσης 70μ. ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος και επηρεάζει σοβαρά τις φυσικές λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα αυτά να αλλάζουν πορεία ή να εξαφανίζονται.

Αλλά και οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα δεν είναι μικρότερες. Οι επιδράσεις είναι καταστροφικές και οδηγούν στην πλήρη μεταμόρφωση του τοπίου σε γη "Ερημική και άνυδρη".

Αν υπολογίσουμε ότι τα Βάτικα υποφέρουν από χρόνια λειψυδρία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και παράλληλα αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί συμπολίτες μας ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την γεωργία ειδικά στις περιοχές που έχουν επιλέξει για Αιολικά πάρκα (βλέπε Αγ. Νικόλαος, Βελανίδια, υψώματα Λαχίου, Αγ. Μαρίνα, Ακρ. Κάβο - Μαλέας), εύκολα καταλαβαίνουμε όλοι ότι το κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι υπερβολικό και άδικο.

Από την άλλη κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Αιολική Ενέργεια παράγει ηλεκτρισμό φθηνότερα ή αποδοτικότερα από τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια απρόβλεπτη και διαλειμματική πηγή ενέργειας όπως ο άνεμος δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ηλεκτρική ενέργεια παρά μόνο το 10% χωρίς να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με διακοπές και πτώσεις τάσης.

Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει μόνο το 25% του ηλεκτ. ρεύματος από αυτό που θεωρητικά έχει την δυνατότητα να παράγει. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με άλλες γεννήτριες νερού, ατμού ή αερίου, όταν ο άνεμος δυναμώνει και η πραγματική αιολική δύναμη είναι διαθέσιμη οι ανεμογεννήτριες αυτόματα θέτονται εκτός λειτουργίας ειδάλλως θα ταξιδέψουν πολύ μακριά.

Η αιολική ενέργεια λοιπόν σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από συμβατικό σταθμό. Για τον απλό λόγο ότι όταν ο αέρας δεν φυσάει οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζονται πάντα υποστήριξη από τους συμβατικούς σταθμούς για να αποφεύγεται ο κίνδυνος των black - out.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα βιομηχανικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, όχι μόνο στερούνται κάθε οικολογικού χαρακτηριστικού αλλά αντίθετα αποτελούν ένα επιπρόσθετο περιβαλλοντικό φορτίο στον ήδη επιβαρημένο χώρο από τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και από όλα τα άλλα προβλήματα που συνεπάγονται την χρήση ηλεκτ. ενέργειας. Προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη να δεχτεί τα αφόρητα προβλήματα που συνοδεύουν τα "πάρκα" αυτά, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια δημιουργεί μια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και όχι μια αντικατάσταση του συμβατικού τρόπου παραγωγής από κάποιον άλλο "οικολογικό".

Τις επιπλέον ανάγκες από την αυξανόμενη ζήτηση της ηλεκ. ενέργειας στα μεγάλα κέντρα (βλέπε Αθήνα εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων) καλούνται να τις καλύψουν περιοχές παρθένες και γραφικές, οι κάτοικοι των οποίων συνειδητά αποφεύγουν τον βιομηχανικό τρόπο ανάπτυξης και ασχολούνται με την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και τον Τουρισμό.

Η τακτική των εταιρειών αιολικής ενέργειας πολλές εκ των οποίων είναι θυγατρικές εταιρειών συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι απλή και αποτελεσματική.Επιλέγουν τις πιο ειδυλλιακές περιοχές φυσικής ομορφιάς με λίγους σχετικά κατοίκους που δεν έχουν τα πολιτικά μέσα ή και την γνώση για να αλλάζουν αποφάσεις που επηρεάζουν καταστροφικά τον τρόπο ζωής τους.

Παρουσιάζουν την αιολική ενέργεια ως πιο φιλική για το περιβάλλον και πιο οικονομική σε σχέση με την συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Χορηγούν υψηλό ενοίκιο σε περιοχές που ανήκουν σε μεμονωμένους ιδιώτες και που επιλέγονται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Με τον τρόπο αυτό διχάζεται η τοπική κοινωνία και ενώ οι κάτοικοι αλληλοτρώγονται, ξεφυτρώνουν από παντού ανεμογεννήτριες μετατρέποντας την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη.

Παράλληλα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα μέρη εκείνα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον άνεμο, είναι αυξημένες κατά 116% έως 440% σε σχέση με τις τιμές του συμβατικά παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό συμβαίνει ως συνέπεια της μεταβλητής και μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς του ανέμου.

Η αιολική ενέργεια είναι ανεπικερδής εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης ενέργειας αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους επένδυσης και συντήρησης των ανεμογεννητριών. Αυτό προκύπτει από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε χώρες πρωτοπόρους στον τομέα αυτό όπως η Γερμανία. Η εμπειρία της Γερμανίας από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε ευρεία κλίμακα καταγράφεται στο Darmstadt Μανιφέστο.

Στο μανιφέστο αυτό, όπου μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από πλήθος καθηγητών Πανεπιστημίου και άλλων καταξιωμένων προσωπικοτήτων της Γερμανίας σε διάφορους τομείς Γνώσης και Τεχνολογίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας προωθεί εκείνο το είδος της Τεχνολογίας το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για το σκοπό της παροχής ενέργειας, της εξοικονόμησης πρώτης ύλης και της προστασίας του κλίματος».

Στην ερώτηση εφ' όσον δεν συμφέρει κανέναν γιατί υπάρχει, η απάντηση είναι εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών επιδοτήσεων οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε αδίστακτους επενδυτές να προωθούν μια παράλογη και καταστροφική τεχνολογία τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη.

*Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε έρευνα της Αγγλικής εφημερίδας Country Guardion, η οποία από το 1992 εξετάζει τα αποτελέσματα από την χρήση αιολικής ενέργειας στην Αγγλία.

Η μαρτυρία των 160 και πλέον Γερμανών καθηγητών στο προαναφερόμενο μανιφέστο είναι αποκαλυπτική και σαφής:«Ιδιαιτέρως ζητάμε την απόσυρση όλων των άμεσων και έμμεσων επιχορηγήσεων σε αυτή την μορφή τεχνολογίας».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη αλλά και στην Ν. Εύβοια, (όπου αγανακτισμένοι πολίτες αντιδρούν δυναμικά στις ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες εκεί), οι Βατικιώτες πληροφορούνται ότι η περιοχή τους επιλέχτηκε λόγω του Αιολικού δυναμικού της να γίνει βορά στα χέρια κάποιων επιτήδειων που στοχεύουν ακριβώς στα τεράστια ποσά των επιδοτήσεων, τα οποία ξοδεύονται αφειδώς από τα ευρωπαϊκά ταμεία προκειμένου να στηρίξουν αντιοικονομικές επενδύσεις.

Πενήντα τέσσερις εταιρείες αιολικής ενέργειας έχουν υποβάλλει σωρηδόν αιτήσεις στην Ρ.Α.Ε. και στο Δήμο Βοιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα. Ωστόσο ο Δήμος Βοιών και οι πολίτες του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρή δυσπιστία εταιρείες που υποβάλλουν προτάσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές μέγιστης πολιτισμικής και φυσικής αξίας για τα Βάτικα, όπως ο παραδοσιακός οικισμός Παραδείσι και το απολιθωμένο δάσος στην Αγ. Μαρίνα.

Το φαινόμενο είναι γνωστό από παλιά στην Ελλάδα της "ρεμούλας" και της "αρπαχτής". Κινητοποίηση όλων των υπογείων καναλιών και μιζάρισμα επιλεγμένων προσώπων προκειμένου να εγκριθούν ενέργειες και να παρθούν εντελώς παράνομες αποφάσεις που αντιβαίνουν στην αρχή του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για την μοίρα του τόπου τους, των παιδιών τους και την δική τους.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι μέσα στα σχέδια των εταιρειών εντάσσεται και ο κατοικημένος οικισμός "Προφήτης Ηλίας", αλλά και το μεγαλύτερο μνημείο θρησκευτικής κι ιστορικής μνήμης του τόπου μας καθώς και τοπίο σπάνιας ομορφιάς, το μικρό Άγιο Όρος : Ο ΚΑΒΟ -ΜΑΛΕΑΣ.

Αλλά και η θέση Αγ. Κυριακή στα υψώματα του Λαχίου έχει επιλεχτεί από τις εταιρείες. Μήπως θα πρέπει να γκρεμίσουμε την Εκκλησία ή να κάνουμε συμφωνία έτσι ώστε να διακόπτεται η λειτουργία του σταθμού κάθε φορά που θα τελείται θεία Λειτουργία στην εν λόγω εκκλησία;

Όλα τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν σαφέστατα ότι καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει μια σοβαρή χωροταξική και περιβαλλοντική μελέτη της περιοχής μας προτού ζητήσει άδεια έγκρισης ή αλλιώς "Γη και Ύδωρ".

Και ενώ οι προθέσεις των εταιρειών κάθε άλλο από αγαθές φαίνονται να είναι, ένα δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής της 11ης Μαρτίου 2001 έρχεται να επιτείνει τις ανησυχίες μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Άγγλος επιδημιολόγος Σερ Ρίτσαρντ Ντολ, που πρώτος ανακάλυψε την σύνδεση του καπνίσματος με τον Καρκίνο το 1960, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε για την Βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα ότι παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Λευχαιμίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση της περιοχής μας από τους τόπους κατανάλωσης δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να κατανοήσει ο καθένας από εμάς ότι απαιτούνται εκατοντάδες πυλώνες υψηλής τάσης και αμέτρητα χιλιόμετρα καλωδίων για να μεταφερθεί το παραγόμενο ρεύμα.

Μήπως θα είχαν την καλοσύνη οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή μας να μας υποβάλλουν την μελέτη εκείνη που με ακρίβεια ορίζει σε ποια μέρη και πόσο κοντά σε σπίτια ή οικισμούς θα βρίσκονται αυτοί οι πυλώνες;

Ο κίνδυνος για την μεταμόρφωση των Βατίκων σε βιομηχανικό κέντρο Γ’ κατηγορίας (βλέπε Κερατσίνι, Δραπετσώνα) είναι προ των πυλών. Μόνο μια ενημερωμένη και ομόφωνη κοινή γνώμη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει σαν αντίδοτο στην αισχροκέρδεια από την βιομηχανική εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας.

Δήμος και τοπική κοινωνία δεν πρέπει να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όσο μικρός και αν είναι ο αριθμός αυτών, στα Βάτικα. Αντίθετα, είναι χρέος όλων μας να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε πίεση που θα μας ασκηθεί από την Νομαρχία, την Περιφέρεια ή το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να δεχτούμε τις ανεμογεννήτριες.

Κανένας υψηλά ιστάμενος απρόσωπος Οργανισμός δεν μπορεί να μας στερήσει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα μας να έχουμε άποψη στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούμε.

Υ.Γ. Μήπως οι Λάκωνες θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν κατοικείται μόνο από Εφιάλτες; Υπάρχουν και οι Λεωνίδες.