Πέθανε ο Patrick Leigh Fermor, «ο άνθρωπος της Μάνης», όπως τον αποκαλούσαν αφού επί χρόνια ζούσε στην Καρδαμύλη όπου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 χρονών.
Γεννήθηκε το 1915 από γονείς αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε όλητην Ευρώπη στα δεκαεννιά του. Μετά από αυτό το ταξίδι πάντα επέστρεφε στη χώρα μας, και έγραφε γι’ αυτήν. Από τα πιο γνωστά του έργα το "Μάνη" και "Ρούμελη".
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ πολέμησε κατά των Ιταλών στην Αλβανία και κατ΄ατων Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης ενώ έλαβε μέρος στην κρητική αντίσταση.
Έλεγε για την Ελλάδα: «Η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι απόλυτη»... «Περίπου το 1936 επέστρεψα στην Αγγλία. Οι μήνες που περνούσαν μακριά από την Ελλάδα μου φαίνονταν αβάσταχτοι. Γι' αυτό και το 1941 που μπήκα στα Ιντέλιτζενς Κορπς (Σώματα Μυστικής Ασφάλειας) ζήτησα να επιστρέψω στους Έλληνες που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν στην Αλβανία. Έτσι κι έγινε», διηγόταν.
Έζησε σχεδόν την κάθε γωνιά της Ελλάδας και μιλούσε άπταιστα ελληνικά.
Μετά την πτώση της Κρήτης διέφυγε στην Αλεξάνδρεια, έπειτα στο Κάιρο και στη Χάιφα της Παλαιστίνης. Με το μυαλό και την καρδιά του στην Κρήτη και ξαναεπέστρεψε το 1942. Μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε πάνω από δυο χρόνια στα βουνά οργανώνοντας την αντίσταση αλλά και την αιχμαλωσία και τη μεταφορά του Γερμανού Διοικητή Στρατηγού Κράιπε.
Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943. Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας ενώ βραβεύτηκε πολλές φορές για το συγγραφικό του έργο.