Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

η Μάχη στο Διρό

Αύριο Σάββατο 25 και μεθαύριο Κυριακή 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι διήμερες εκδηλώσεις για την 185η Επέτειος από τη Μάχη στο Διρό.

Η Μάχη στο Διρό έλαβε χώρα στις 22 ως 26 Ιουνίου 1826, όπου οι Μανιάτισσες με όπλα τους δρεπάνια θερισμού, ξύλα και πέτρες κατάφεραν να συντρίψουν τα τουρκικά στρατεύματα του Ιμπραήμ και να κράτησαν τη Μάνη αδούλωτη σε μια από τις πιο ηρωικές μάχες του Ελληνικού Έθνους.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σαββάτο 25 Ιουνίου 2011
«Βέργα – Διρός – Πολυάραβος»

Ιστιοπλοϊκός αγώνας Μάνης, στους όρμους του Οιτύλου και του Διρού. Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης – Καλαμάτα σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας Ν.Ο.Κ. «ο Ποσειδών».

19.30 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές των αγώνων στο Λιμένι.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
7:00 π.μ. Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών του Πύργου Διρού.
8:00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού.
10:30 π.μ. Προσέλευση επισήμων στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
10:40 π.μ. Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γυθείου Οιτύλου και πάσης Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
11:15 π.μ. Μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία.Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με την νομοθεσία. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Δέσποινα Π. Περιμένη, Manager για την Μεσόγειο της πετρελαϊκής εταιρείας O.W. BUNKER. Απαγγελία ποιημάτων. Παραδοσιακοί χοροί. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθεί τις Αρχές.

Τελετάρχες της εκδήλωσης ορίζονται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργου Διρού κ. Αντώνιος Γρηγορακάκης και ο Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου κ. Δημήτριος Ροζάκης.