Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

"Αυστηροί Κανόνες" σε ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνες σε παραλίες.

Οι παραλίες σωθήκαν από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς προστατεύονται αποτελεσματικά από το ίδιο το Σύνταγμα. Έτσι λοιπόν έφτασε η ώρα οι Νόμοι και οι Κανόνες να εφαρμοστούν, να πάψει η ασυδοσία και τα αίσχη που επικαρτούσαν σχετικά αλλά και να καθαρίσει και η μαφία των παραλιών όπου με διάφορα τεχνάσματα αλλά και συνεργασία έπαιρνε από τους ΟΤΑ τις παραλίες φαινομενικά σε υψηλά τιμήματα, αποτρέποντας άλλους, αλλά στην πραγματικότητα είτε δωρεάν είτε σε αστεία ποσά. Επίσης μπαίνει κι ένα τέλος στα "κόλπα" ΟΤΑ με λοιπές Αρχές περί πολυσύχναστες παραλίες, μπάνιο δεσποζόμενων ζώων κ.α. κατά το δοκούν και το όπως το γουστάρουν ανά πάρτυ....

Έτσι, διαφορετικό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώ όπως ορίζει η νέα απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών οι ξαπλώστρες θα πρέπει πλέον να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα (εδώ υπάρχει ασάφεια αλλά ακόμη κι αν εννούν την ακτογραμμή σε άπνοια τα πράγματα είναι πολύ καλά!) αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους που επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν το αντίστοιχο αντίτιμο αλλά και την ανεμπόδιστη προσπελασιμότητα.

Επίσης έρχονται περισσότερα έσοδα και στο Δημόσιο καθώς καθώς βάσει του νέου νόμου το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο αυξάνεται από 20% σε 30%.

Από την άλλη, παραμένει ωστόσο η ίδια φιλοσοφία της μαζικής παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους, αντίθετα με τις υποδείξεις πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (της Πενταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου λόγω σπουδαιότητας του θέματος παρέπεμψε το όλο ζήτημα για νέα κρίση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος).

Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση πάντως, αντίθετα με τις προηγούμενες, θα έχει ισχύ 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους Δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών.

Η απόφαση θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε Δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες.

Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, καθώς και η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με εξαίρεση τους ξύλινους διαδρόμους.

Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και στο κύμα.

Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014), ενώ απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη) και η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις.

Σημαντική αλλαγή είναι και ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις όμως, η κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν συνυπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος.