Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Die Anstalt - The Troika in Greece

Die komplette 10. Folge mit griechischen Untertiteln.
To πλήρες 10ο επισόδειο με ελληνικούς υποτίτλους.

Mit Max Uthoff, Claus von Wagner, Klaus Eckel, Arnulf Rating, Serdar Somuncu und Argyris Sfontouris (C) (P) 2015 ZDF

Special thanx to: ichbingrieche.de

Το Die Anstalt (το ίδρυμα) είναι μια δημοφιλή εκπομπή καμπαρέ στην Γερμανία. Οι συντελεστές της είναι γνωστοί για το καυστικό τους χιούμορ και κατά το παρελθόν έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές αλλά και διάφορα βραβεία.

Στις 31 Μαρτίου του 2015 οι συντελεστές της εκπομπής είχανε ως θέμα την ελληνική κρίση. Συγκεκριμένα σατιρίζουν την Τρόικα, την Ευρώπη γενικότερα, ενώ δεν χάνουν και την ευκαιρία να καυτηριάσουν τις προκαταλήψεις που υπάρχουν κατά των Ελλήνων γενικότερα. Το μεγάλο επιστέγασμα στης εκπομπής έρχετε προς το τέλος της. Οι ηθοποιοί ασχολούνται (με χιούμορ μεν, αλλά πάντοτε με πολύ σοβαρό υπόβαθρο) με το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές αποζηεμιώσεις από την Γερμανία για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Προς έκπληξη όλων εμφανίζεται ο γνωστός Έλληνας αγωνιστής για το θέμα των αποζημειώσεων, ο κύριος Αργύρης Σφοντούρης, ο οποίος σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο και συγκινητικό πεντάλεπτο ανοίγει τα μάτια στα 5 εκατομύρια Γερμανών τηλεθεατων (αλλά και τους θεατές στο στούντιο) που δεν μπορούν να πιστέψουν πως 71 χρόνια μετά την σφαγή στο Δίστομο οι εναπομείναντες εν ζωή συγγενής των θυμάτων, δεν έχουνε λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα Λεπτό αποζημειώσεων για τα όσα συνέβησαν.

Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω λιγάκι πως η μετάφραση της γερμανικής γλώσσας στην ελληνική, στην προκειμένη περίπτωση με έφερε πολλές φορές σε αρκετά δύσκολη θέση, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτούσιες οι ένοιες των φράσεων και ειδκότερα οι ατάκες που εκσφενδονίζον οι ηθοποιoί σε κάθε τους σκετς. Παρ'όλα ταύτα πιστεύω πως κάποιος που δεν γνωρίζει την γερμανική γλώσσα θα μπορέσει να καταλάβει όσο το δυνατόν καλύτερα το νόημα όλων όσων λέγονται στα 50 λεπτά της εκπομπής.

Μικρή προσωπική υποσημείωση:

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια προς τον κύριο Σερντάρ Σουμουντζού, ο οποίος ως Τούρκος ομογενής, υποδύθηκε με έναν καταπληκτικό τρόπο τον Έλληνα ταβερνιάρη κύριο Σουμούντζουλο κι όχι μονάχα αυτό, αλλά σε ένα σκέτς της εκπομπής τα βαζει και με τους δικούς του συμπατριώτες και ειδικότερα με τις λαϊκιστικές απόψεις πολλών από αυτούς. Ο κύριος Σουμουντζού αξίζει πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας απέδειξε πως οι άνθρωποι όλων των λαών δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα...