Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πλοίο βγήκε στη στεριά!!!

Tο φορτηγό πλοίο της φωτογραφίας, το "LADY ANTHULA H" βρίσκεται τώρα φουνταρισμένο, μόλις, στα 0,8ν.μ. μπροστά ακριβώς στην πόλη της Νεάπολης. Δεν το βλέπει κανείς του!!!

Χεσμένη δηλαδή και η προστατευόμενη (δήθεν, για τα Βάτικα) Ποσειδωνία του Κόλπου Βοιών και οι τοπικοί ψαράδες και το περιβάλλον και οι νόμοι και οι ντόπιοι.

Κι ύστερα αντιδρούν κι αρνούνται από την άλλη ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς και ο Δήμαρχος Ελαφονήσου μόνον την αλλαγή των μεταξύ τους συνόρων και την επιθυμία των κατοίκων σε αυτό... προσπαθώντας ο καθένας να κρατήσει το βασίλειο του...

Αντί να προστατεύουν την περιοχή τους  και κατ' επέκταση και ανθρώπους τους (όχι κουμπάρους και κολλητούς αλλά κατοίκους) νοιάζονται μόνον μην τυχόν κι αλλάξει οτιδήποτε...

Ποσειδωνία (υδρόβιο φυτό) είναι γένος μονοκοτυλήδονων ανθοφόρων φυτών. Αν και ανήκει στα αγγειόσπερμα φυτά, φυτρώνει στον βυθό της θάλασσας. Απαντάται στη Μεσόγειο θάλασσα και στις νότιες και δυτικές ακτές της Αυστραλίας. Στην περιοχή της Μεσογείου φυτρώνει το είδος Posidonia oceanica όπου σχηματίζει εκτεταμένα πυκνά υποθαλάσσια λιβάδια τα οποία θεωρούνται μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας. 

Ανάλογα με την διαύγεια του νερού, βρίσκεται σε βάθος από ένα μέτρο έως 35 μέτρα. Ο καρπός της επιπλέει και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας». Υπόγεια ριζώματα και ρίζες παρέχουν στο φυτό σταθερότητα. Τα φύλλα του φυτού είναι σαν κορδέλες, σε τούφες των 6 ή 7 και φτάνουν σε μήκος το 1,5 μέτρο, ενώ το μέσο πλάτος τους είναι γύρω στο ένα εκατοστό. Είναι χρώματος ανοιχτού πράσινου αλλάζοντας σε καφέ χρώμα με την ηλικία. Ο κύριος εχθρός της Ποσειδωνίας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως τα παρασυρόμενα δίχτυα βυθού, καθώς και η κατασκευή ξενοδοχείων, λιμανιών κι άλλων υποδομών στις ακτές της Μεσογείου οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα ιζήματος που μεταφέρεται στη θάλασσα, αυξάνοντας έτσι την θολότητα του νερού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το φως που φτάνει στον πυθμένα της θάλασσας, ενώ το ίζημα καλύπτει τα φύλλα της. Τέλος, μεγάλη απειλή για την Ποσειδωνία αποτελούν δύο είδη άλγης, η Caulerpa racemosa και η Caulerpa taxifolia, που έχουν εισβάλλει στην Μεσόγειο και παίρνουν τη θέση της. Το 2006 μια τεράστια αποικία της Posidonia oceanica ανακαλύφθηκε νότια της Ίμπιζα. Με μήκος 8 χλμ και ηλικία πιθανώς 100000 ετών, είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αποικίες στη Γη.