Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης

Με την προσήκουσα ευλάβεια και κατάνυξη  μέσα στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης τελέσθηκε, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών 10 Απριλίου, ο τελευταίος κατανυκτικός Εσπερινός της Μ. Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευσταθίου.

98Τον θείο λόγο απηύθυνε  ο αδελφός της Ι. Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης μοναχός Σιλουανός Σφυρίου, που μίλησε για την αρετή της υπομονής και πόσο ωφέλιμη και σωτήρια είναι για την ζωή μας.  
Στο τέλος της ακολουθίας του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τίμησε εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας τρεις επιφανείς, μορφωμένους, αμέμπτου ήθους και με πολυσχιδή δράση συνανθρώπους μας, που εργάσθηκαν και πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία και την εκκλησία μας.
Συγκεκριμένα τίμησε τον πρωτ. τ. Αρχ. Επίτροπο Σπάρτης π. Χρήστο Τσαγκαρούλη και τον ανακήρυξε  ισόβιο επίτιμο αρχιερατικό επίτροπο Σπάρτης, τον κ. Δημήτριο Κατσαφάνα τ. λυκειάρχη, φιλόλογο και συγγραφέα, καθώς και τον κ. Θεόφιλο Σωτηρόπουλο διδάσκαλο και τ. σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.
04xr Απευθυνόμενος στον καθένα ξεχωριστά ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε αρχικά στον πρωτ. π. Χρήστο Τσαγκαρούλη και τόνισε το ήθος του την αγάπη του προς την εκκλησία και τους συνανθρώπους του, την ευλογημένη οικογένεια που δημιούργησε, την ολοπρόθυμη διακονία του στις ενορίες που υπηρέτησε, αλλά και στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως, καθώς και την άριστη συνεργασία του τόσο με τους προκατόχους του Μητροπολίτες , όσο και με τον ίδιο.
Κατά την σύντομη αντιφώνησή του ο π. Χρήστος πέραν των ευχαριστιών προς τον Μητροπολίτη, την οικογένειά του και όσων τον βοήθησαν στη ζωή του, στάθηκε στην αγάπη του για την εκκλησία και στην υλοποίηση του παιδικού του πόθου να γίνει κληρικός, καθώς και στην διαδρομή του στην ιερωσύνη, η οποία ήταν πλήρης της θείας χάριτος και ευλογίας.
109 Στη συνέχεια παρουσίασε τον κ. Δημήτριο Κατσαφάνα και δικαιολόγησε την επιλογή του να τιμηθεί από την τοπική Εκκλησία, αφού για πολλά έτη με την ζωή του, τα λόγια και το παράδειγμά του ως καθηγητής και λυκειάρχης καθοδήγησε πλήθος μαθητών στη γνώση μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη για την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία. Επιπλέον του παρέδωσε ως δώρο μια σειρά από ψηφιακούς δίσκους με ομιλίες που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ο κ. Κατσαφάνας λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε αρχικά την έκπληξή του για την διάκριση που του δόθηκε καθώς δεν την περίμενε όπως είπε και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας και αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει στην κοινωνία μας να ακούγεται η ορθή, σθεναρή, ξεκάθαρη και σωτήρια φωνή του ευαγγελίου, σε αντιπαράθεση με τα σαθρά μηνύματα που ακούγονται από την τηλεόραση και τον αποπροσανατολισμό του ανθρώπου από την πραγματική πηγή της ωφέλειάς του. 
111Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον κ. Θεόφιλο Σωτηρόπουλο και μίλησε για τον αγώνα που έκανε σαν ένα φτωχόπαιδο να μπορέσει να σπουδάσει και στη συνέχεια να καταφέρει να ανέλθει σε όλα τα στάδια της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως, ενώ επαίνεσε το ήθος, την εργατικότητα και την αγάπη του για τα παιδιά και την εκκλησία μας. Και σ’ αυτόν προσφέρθηκε ως δώρο μια σειρά από ψηφιακούς δίσκους με ομιλίες που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεώς μας.
114Ο κ. Σωτηρόπουλος, τέλος, στην αντιφώνησή του τόνισε την αγάπη του Μητροπολίτου προς τον συνάνθρωπο αναφερόμενος στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεως, ενώ σαν παιδαγωγός επεσήμανε την μεγάλη ζημιά που θα υποστούν τα παιδιά μας σε περίπτωση που όπως ακούγεται γίνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών.