Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Με όραμα την ποιοτική και αειφόρο Ανάπτυξη για την Λακωνία

8η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας
Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου Sparta Inn στη Σπάρτη, η 8η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η οικονομική συγκυρία αλλά και σε όλους εκείνους τους αρνητικούς παράγοντες που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό και που είχαν ως αποτέλεσμα την πτωτική τάση του τουρισμού κατά το 2010, με επιδόσεις ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων, με χαρακτηριστικό φαινόμενο τη μείωση των τιμών στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στον περιορισμός των ημερών παραμονής σε αυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, η θερινή τουριστική περίοδος του 2010 για τον τουρισμό της Λακωνίας έκλεισε με πτώση των κρατήσεων της τάξεως του 13%, ενώ η κίνηση των εσόδων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ήταν ανάλογα πτωτική και κυμάνθηκε σε ποσοστό 24%.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Πολλάλης επισήμανε ότι, στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς που διανύουμε καλούμαστε να δημιουργήσουμε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα χρόνια που έρχονται, ξεφεύγοντας από το σύνδρομο της εσωστρέφειας, αλλά και υποστηρίζοντας την άποψη ότι η  κρίση είναι μια ευκαιρία για ποιοτική ανάπτυξη.

Τέλος, με αφετηρία την ιδέα  της αλληλοϋποστήριξης των Πελοποννησιακών τουριστικών προορισμών,  αλλά και την καλλιέργεια “Περιφερειακής Συνείδησης”, ετέθη προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση η πρόταση για τη δημιουργία ενός αδελφοποιημένου  πυρήνα,  όλων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων των Καλλικρατικών Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, με ενδεχόμενο τη σύσταση Ένωσης Ξενοδοχείων Πελοποννήσου, αποσκοπώντας στη σύνδεση όλων των ξενοδοχείων της Περιφέρειας, στη συνεργασία και στην ανταλλαγή απόψεων, στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης των ξενοδόχων, στην ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου τουριστικής - κοινωνικής αλληλεγγύης και στην από κοινού αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων προσκεκλημένων στη συνέλευση ήταν η πολιτευτή της ΝΔ Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Κώστας Μαρινάκος.