Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η Ε.Ε. στην Μπιρμπίλη, για τις ανεμογεννήτριες στη Λακωνία

Θέμα: Μη σύννομη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 36 MW στις θέσεις «Γκρόπες-Ράχη Γκιώνη και Καλογεροβούνι-Πούλος, συνοδών έργων οδικής πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός διοικητικών ορίων πρώην Δήμων Ζάρακα και Μολάων Νομού Λακωνίας.
Χορήγηση περιβαλλοντικών πληροφοριών-εγγράφων ώστε να αποκτήσουμε πλήρη γνώση των στοιχείων που καθιστούν περαιτέρω ακυρώσιμη την εν λόγω πράξη.

Υπόψη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και των Υπουργών.
Κε Τολέρη, Κα Υπουργέ ΠΕΚΑ, Κε Υφυπουργέ ΠΕΚΑ,

προ ολίγων ημερών πληροφορηθήκαμε για την έκδοση της απόφασης που αφορά εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών εντός και εγγύτατα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Όρη Ανατολικής Λακωνίας GR 2540007».

Με α.π. υποβάλλαμε αίτημα στον Δήμο Μονεμβασίας αιτούμενοι να επιληφθεί αρμοδίως της αίτησης ακύρωσης της εν λόγω απόφασης ΥΠΕΚΑ κατόπιν συζήτησης του θέματος στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, επειδή θα παραστούμε στην συζήτηση του θέματος και εν συνεχεία θα υποβάλλουμε ενδεχομένως από κοινού την αίτηση ακύρωσης (αναμένοντας και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας), παρακαλούμε να μας χορηγηθούν σε εύλογο χρόνο λόγω προθεσμιών, όλα τα υπ’ όψιν έγγραφα της α.π. 133877/23-12-2010 απόφασης Υπ. ΠΕΚΑ από το απαριθμούμενο ως 17 υπ’ όψιν έγγραφο, δηλαδή το υπ’ αριθμόν 53998/23-12-2005 του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ), έως και το απαριθμούμενο ως 48 υπ όψιν, δηλαδή το υπ’ αριθμόν 20.01.01.236/23-11-2010 έγγραφο της «Άλφα Αιολικής Μολάων Λακωνίας ΑΕΒΕ»και «Αιολικής Μολάων Λακωνίας ΑΕΒΕ». (17-48 υπ’ όψιν, όλα τα αναφερόμενα έγγραφα που έχουν πρωτόκολλο ΕΥΠΕ-ΥΠΕΚΑ)

Επαναλαμβάνουμε, επειδή αναφέρονται στην Υπουργική πράξη περισσότερα των απαριθμημένων εγγράφων παρακαλούμε να χορηγηθούν όλα τα έγγραφα ώστε να λάβουμε πλήρη γνώση.

Παρακαλούμε επίσης να μας απαντήσετε με σαφήνεια ως προς τα κάτωθι :
1) Η υπουργική απόφαση λαμβάνει υπ’ όψιν της, το σκεπτικό των 3596, 3597/2007 αποφάσεων ΣτΕ, την επονομαζόμενη από τους συντάκτες της, «Ειδική χωροταξική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την χωροθέτηση ζώνης αναζήτησης ΑΣΠΗΕ στη ΒΑ Λακωνία».

Βάσει του α.π. 109761/29-12-2006 ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ, η προαναφερόμενη μελέτη «δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται βάσει νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων». Κατά το άρθρο 9 του νόμου υπ’ αρ 3851/2010-θέματα χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε.-«Για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ λαμβάνονται υπόψη μόνο εγκεκριμένα χωροταξικά, πολεοδομικά, ρυθμιστικά σχέδια χρήσεων γης και εγκεκριμένες μελέτες που εναρμονίζονται προς το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ..» Η χρηματοδοτημένη από τις μητρικές εταιρείες του θέματος μελέτη για να γεμίσει η ΒΑ Λακωνία ανεμογεννήτριες ούτε εγκεκριμένη είναι ούτε εναρμονίζεται με το ΕΠΧΣΑΑ/ΑΠΕ.

Πως γίνεται και λαμβάνεται υπ’ όψιν αυτή η «μελέτη» από την Υπουργό και Υφυπουργό ΠΕΚΑ;

2) Είχε λάβει γνώση το ΥΠΕΚΑ των α.π. 1255/31-5-2010 και 1221/31-5-2010 πράξεων του Γενικού Γραμματέα Περιφερείας Πελοποννήσου δια των οποίων κηρύχθηκαν αναδασωτέα 128.618 τετραγωνικά μέτρα στις θέσεις Πούλος-Καλογεροβούνι και 157.313 τετραγωνικά μέτρα στις θέσεις Γκρόπες-Ράχη Γκιώνη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχε εκχερσωθεί παράνομα στα πλαίσια της υλοποίησης των αρχικών εγκρίσεων επέμβασης για την εγκατάσταση των αιολικών (πριν διακοπούν οι εργασίες από το ΣτΕ κατόπιν υποβολής αιτήσεων ακύρωσης των σχετικών ΚΥΑ/ΕΠΟ και ΑΕΠΟ και των αδειών εγκατάστασης), με Εισαγγελική μάλιστα παρέμβαση προς αποκατάσταση της νομιμότητας ;

Είχε λάβει γνώση το ΥΠΕΚΑ περί της έκδοσης των α.π. 1862, 1863/16-8-2010 πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής δια των οποίων αποβλήθηκαν οι «Άλφα Αιολική Μολάων Λακωνίας ΑΕΒΕ» και «Αιολική Μολάων Λακωνίας ΑΕΒΕ» από τις «αυθαίρετα και χωρίς κανένα δικαίωμα» καταληφθείσες και εκχερσωθείσες δημόσιες δασικές εκτάσεις όπου και βεβαιώθηκαν σε βάρος των αποβαλλομένων 59.000 € λόγω καταστροφής της δασικής βλάστησης και προς αποκατάσταση αυτής και 342.500 € για αποζημίωση λόγω παρανόμου χρήσης της δασικής έκτασης;

Αν ναι, γιατί η ενσωματωμένη στην ΕΠΟ έγκριση επέμβασης φαίνεται να χορηγείται σε δασική έκταση και όχι σε αναδασωτέα;

Αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει το ΥΠΕΚΑ με την προδήλως ακυρώσιμη Υπουργική απόφαση, θα παραμείνει ως έχει αυτή, θα «θεραπευτεί» κατά το μέρος που αφορά στην έγκριση επέμβασης, ή θα ανακληθεί δεδομένων και των άλλων νομικών ελαττωμάτων της;

Θα ανακληθούν οι πράξεις χαρακτηρισμού που φέρουν τις εκτάσεις ως δασικές ενώ αυτές είναι αναδασωτέες ή θα κληθεί ο Δασάρχης Μολάων να εγκαταστήσει τις θυγατρικές της «Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος Α.Ε.», επίσης θυγατρικής, στην αναδασωτέα έκταση από την οποία έχουν προ ολίγων μηνών αποβληθεί; Θα νομιμοποιηθούν οι παρανομίες των ενεχομένων εταιρειών από την διοίκηση ή θα τακτοποιηθούν μέσω κάποιου είδους περαίωσης;

Η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ είχε λάβει γνώση του α.π. 35/18-1-2010 πορίσματος του Επιθεωρητή Δασών Πελοποννήσου ο οποίος εξετάζοντας καταγγελία που υποβλήθηκε σχετικά με την παράλειψη καθήκοντος του Δασάρχη Μολάων να κηρύξει τις εκχερσωμένες περιοχές αναδασωτέες, διαπίστωσε αρμοδίως, ότι το Δασαρχείο Μολάων δεν παρακολούθησε την εφαρμογή της έγκρισης επέμβασης και της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα οι εταιρείες ανενόχλητες, να προκαλέσουν τις περιγραφόμενες στην έκθεση αλλοιώσεις του φυσικού αναγλύφου σε υπερβολικό και μη αναστρέψιμο βαθμό (υποβάθμιση περιβάλλοντος), ότι και όταν επισημάνθηκαν οι παράνομες πράξεις των εταιρειών από την αρμόδια υπηρεσία Νομαρχίας το έτος 2006 και κατά την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού των εκτάσεων, πάλι δεν προέβη στις οφειλόμενες ενέργειες (μηνύσεις, κήρυξη αναδασωτέων των παρανόμως εκχερσωθεισών εκτάσεων, έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής κατά των εταιρειών);

[Διαπιστώθηκαν επίσης ευθύνες της Δ/νσης Δασών Λακωνίας για την απραξία της, επειδή δεν διέταξε την λήψη των οφειλομένων ενεργειών και στη συνέχεια δεν έλεγξε την υφιστάμενη της υπηρεσία του Δασαρχείου Μολάων.

Ο Επιθεωρητής Δασών πρότεινε να κηρυχθούν αναδασωτέες οι παράνομα εκχερσωθείσες δημόσιες δασικές εκτάσεις, να μηνυθούν οι εταιρείες, να εκδοθούν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής των εταιρειών με σκοπό την είσπραξη της οφειλόμενης αποζημίωσης για την ζημιά σε βάρος του δημοσίου, να εισπραχτούν τα οφειλόμενα ανταλλάγματα χρήσης των εκτάσεων, να ανακληθούν οι πράξεις χαρακτηρισμού 1968,1969/2008 γιατί χαρακτηρίστηκαν εκτάσεις ως δασικού χαρακτήρα ενώ έπρεπε να κηρυχτούν αναδασωτέες, να διακοπεί η διαδικασία επαναδειοδότησης μέχρι την ολοκλήρωση των οφειλόμενων ενεργειών, να αναζητηθούν ευθύνες των εμπλεκομένων υπαλλήλων, στην περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας αδειοδότησης να απαιτηθεί η σύνταξη Ειδικής Μελέτης αποκατάστασης των διαταραγμένων χώρων].

3) Είχε αποσταλεί προς Υπουργείο ΠΕΚΑ, γραφείο Υφυπουργού Αθ. Μωραΐτη από την Δ/νση Προστασίας Δασών, το α.π. 804/3-3-2010 ενημερωτικό σημείωμα που το υπογράφει ο τότε Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Σταύρος Σαγρής όπου αναφέρονταν τα εξής κάτωθεν... συνέχεια στην Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικης.