Η σύζυγος και ο κουνιάδος του alter ego του πρώην δημάρχου της Αθήνας μετά την εξαγορά του 50% του «κάμπινγκ Σίμος» με τους ίδιους συνέταιρους, επιχειρηματίες από την Καλαμάτα, αγόρασαν και 25 στρέμματα γύρω από αυτό.
Από τα ενδότερα του Δήμου Αθηναίων... οραματίστηκαν τη δημιουργία της «Μυκόνου της Πελοποννήσου». Σ' έναν από τους ομορφότερους τόπους της χώρας, την Ελαφόνησο Λακωνίας, αποφάσισαν να επενδύσουν σε real estate η Παγώνα Καρατζά και ο Β. Τριανταφύλλης (σύζυγος και ο κουνιάδος του Σωτήρη Καρατζά, «alter ego» και στενού συνεργάτη του τέως δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη) με τους επιχειρηματίες Αναστάσιο και Ιωάννη Τζουμάνη, οι οποίοι την ίδια περίοδο υπήρξαν και προμηθευτές του Δήμου Αθηναίων.
Το 2008, δύο χρόνια μετά την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη δημαρχία της Αθήνας, αγόρασαν το κάμπινγκ Σίμος μέσω της εταιρείας «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ», στην ομώνυμη παραλία της Ελαφονήσου, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ (αντικειμενική αξία).
Μετά το κάμπινγκ 25 στρεμμάτων, οι επενδυτές απέκτησαν άλλα 25 στρέμματα, «καθαρά» και εκμεταλλεύσιμα. Η εταιρεία ανήκει κατά το ήμισυ στους αδελφούς Τζουμάνη, και το υπόλοιπο 50% στην Παγώνα Τριανταφύλλη-Καρατζά και τον αδελφό της Ευάγγελο Τριανταφύλλη, που εκτός από συγγενείς του Σ. Καρατζά υπήρξαν και στενοί συνεργάτες του τέως δημάρχου Ν. Κακλαμάνη.
Καθαρή η έκταση. Τα πρόσωπα των ιδιοκτητών έγιναν γνωστά ύστερα από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές που αποκάλυψαν την επιβολή προστίμων στην εταιρεία για πολεοδομικές παραβάσεις. Η «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις» μετά την εξαγορά του κάμπινγκ προχώρησε, στις 17 Απριλίου 2008, στην αγορά από μέλη της οικογένειας Λιάρου -μίας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες του νησιού- έκτασης 25 στρεμμάτων περίπου πέριξ του κάμπινγκ, καταβάλλοντας ποσό περίπου 500.000 ευρώ με βάση τα συμβόλαια που υπογράφηκαν.
Η έκταση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είναι «καθαρή», δηλαδή δεν έχουν καταγραφεί διεκδικήσεις από το Δημόσιο, ούτε έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Αυτό σημαίνει ότι είναι αξιοποιήσιμη για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων ή για την επέκταση του κάμπινγκ, ακόμα και για μελλοντική πώληση. Από εκείνη τη χρονιά -το 2008- παρατηρήθηκε αύξηση στην αγοραπωλησία εκτάσεων, ενώ η Ελαφόνησος «βοά» για τα σχέδια επενδυτών που θέλουν να μετατρέψουν το νησί σε νέα... Μύκονο, σε παραθεριστικό θέρετρο υψηλών απαιτήσεων για «πλούσιους» επισκέπτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μικρό νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και για την προστασία άγριων ζώων και μοναδικών φυτών που διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επώνυμοι επισκέπτονται «ινκόγκνιτο» την Ελαφόνησο και όλο και καινούργιοι «μύθοι» για την έλευση κάποιου νέου κοσμικού κυκλοφορούν στα καφενεία του νησιού. Φήμες αναφέρουν ότι ο Μάικλ Σουμάχερ, ο διάσημος οδηγός της Φόρμουλα 1, είχε δείξει ενδιαφέρον το 2009 να αγοράσει έκταση στην Ελαφόνησο.
Πρόστιμο πολεοδομίας. Αποκάλυψε τη συνεργασία. Η εταιρεία των αδελφών Τζουμάνη και των συγγενών του Σ. Καρατζά επένδυσε στην αναπτυσσόμενη Ελαφόνησο σε έκταση που η αντικειμενική αξία των 25 στρεμμάτων υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ, 150.000 λιγότερα από την τιμή των συμβολαίων. Η εμπορική αξία όμως της έκτασης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αφού το στρέμμα πωλείται 40-50.000 ευρώ.
Οι αδελφοί Τζουμάνη γνώριζαν καλά το νησί από το 2001, όπου υπενοικίαζαν το εστιατόριο στο κάμπινγκ Σίμος, και έχουν κερδίσει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας. Με την πάροδο των χρόνων βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν το κάμπινγκ, το οποίο ανήκε και αυτό σε μέλη της πολυπληθούς οικογένειας Λιάρου, συνεταιριζόμενοι το 2008 με την Παγώνα Καρατζά και τον Β. Τριανταφύλλη.
Η επιχειρηματική συνεργασία των τεσσάρων αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, από ένα πρόστιμο που επέβαλε η Πολεοδομία Μολάων στην εταιρεία «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ» για την κατασκευή ενός παράνομου? τοιχίου. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε θα μπορούσε να αποτελεί μία ακόμα περίπτωση πολεοδομικής παράβασης στην Ελαφόνησο, αν οι ιδιοκτήτες δεν είχαν και άλλη σχέση με τον Δήμο της Αθήνας.
Το νόμιμο και το ηθικό. Εκαναν μπίζνες με τους προμηθευτές. Οι διαδικασίες ανάθεσης από τον δήμο προς την εταιρεία Τζουμάνη μπορεί να είναι νομότυπες, όμως δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο είναι «ηθικό και νόμιμο» οι άμεσοι συνεργάτες του τέως δημάρχου Ν. Κακλαμάνη, Παγώνα Καρατζά και Β. Τριανταφύλλης, από τη μία πλευρά να συναλλάσσονται για λογαριασμό του δήμου με τη συγκεκριμένη εταιρεία και από την άλλη πλευρά, ως φυσικά πρόσωπα, να διατηρούν κοινή επιχείρηση με τους προμηθευτές του δήμου. Τελικά, πώς ο Σ. Καρατζάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, και η σύζυγός του, υπάλληλος στον δήμο της Αθήνας, τα τελευταία έξι χρόνια απέκτησαν δύο ακίνητα στο Κολωνάκι και την ιδιοκτησία ενός κάμπινγκ και δεκάδων στρεμμάτων στην αναπτυσσόμενη Ελαφόνησο;
Οι αρχικές αποκαλύψεις ενεργοποίησαν το ΣΔΟΕ, που διά στόματος του γενικού γραμματέα κ. Ι. Καπελέρη δήλωσε ότι θα προχωρήσει στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Σ. Καρατζά.
Ο στενός συνεργάτης του Ν. Κακλαμάνη, μετά τα δημοσιεύματα και τις εκπομπές στην τηλεόραση που δημιούργησαν υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό, ζήτησε μέσω των δικηγόρων του από το ΣΔΟΕ να πραγματοποιήσει άμεσο και πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου, της συζύγου του, καθώς και συγγενικών του προσώπων, όπως αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη.
Οι εταιρείες των Αφων Τσουμάνη. «Δουλειές» με τον δήμο. Η σύζυγος του Σ. Καρατζά εργαζόταν στο γραφείο του τέως δημάρχου υπό τις εντολές του συζύγου της και ο αδελφός της Β. Τριανταφύλλης είχε οριστεί μέλος σε τρία -τουλάχιστον- διοικητικά συμβούλια οργανισμών του δήμου, από τον τέως δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη. Από την άλλη πλευρά οι Ιωάννης και Τάσος Τζουμάνης από την Καλαμάτα διατηρούν εταιρεία εστίασης με την επωνυμία «Τζουμάνης Αναστάσιος και Σία Ο.Ε.» η οποία έχει αναλάβει εργασίες για την εξυπηρέτηση εκδηλώσεων με απευθείας αναθέσεις από τον Δήμο της Αθήνας συνολικού ύψους 264.000 ευρώ περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εμφανίστηκε ως προμηθευτής του δήμου την πρώτη χρονιά που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Ν. Κακλαμάνης (2007) και έκτοτε απασχολήθηκε «αποκλειστικά» στις δημοτικές εκδηλώσεις.
Με νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία των αδελφών Τζουμάνη ανέλαβε έργα ύψους 33.000 ευρώ το 2007, αμείφθηκε για τις υπηρεσίες της με 55.000 ευρώ περίπου το 2008 και έλαβε από τον δήμο της Αθήνας το 2009 το ποσό των 76.000 για την τροφοδοσία διαφόρων εκδηλώσεων. Για το 2010, που ήταν και προεκλογική χρονιά, η ανοδική πορεία των εκδηλώσεων «εκτόξευσε» τις δουλειές περίπου στα 100.000 ευρώ. Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων ερευνά επίσης και τη συμμετοχή της εταιρείας στη σίτιση των αστέγων μέσω του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.
Ανοιξε τον δρόμο
Ο Στέγγος ανακάλυψε το νησί. Από τους πρώτους που ανακάλυψαν τις ομορφιές της Ελαφονήσου, που την επέλεξε για να κατασκευάσει εξοχική κατοικία ήταν ο επιχειρηματίας Κ. Στέγγος. Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν ότι η έλευση της οικογένειας Στέγγου στην περιοχή άνοιξε τον δρόμο και για άλλους επώνυμους που γνώρισαν και αγάπησαν το νησί.
Ενδιαφέρον όμως για την αγορά γης στην Ελαφόνησο έδειξαν και ξένοι επιχειρηματίες, κυρίως Ιταλοί και Γερμανοί, που μαγεύτηκαν από την άγρια ομορφιά της περιοχής. Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στους κατοίκους του νησιού τα πρώτα χρόνια που καταγράφηκε αύξηση του ενδιαφέροντος ιδιωτών για αγορά γης έχει μετατραπεί σε αγωνία για το μέλλον της περιοχής.
Αρκετοί προχώρησαν σε καταγγελίες που αφορούν την αυθαίρετη κατασκευή οικημάτων ή την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, κινητοποιώντας την Πολεοδομία Μολάων καθώς και τον επιθεωρητή Περιβάλλοντος.
Υπάρχει όμως και μια μερίδα κατοίκων και επαγγελματιών που ασχολούνται με τον χώρο της αγοραπωλησίας εκτάσεων γης και αναρωτιούνται για την «ταχύτητα» που λειτουργούν οι τοπικές πολεοδομικές και δασικές αρχές το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Διαμφισβητούμενες εκτάσεις «Πριν από κάποια χρόνια, που τα κτήματα κοντά στη θάλασσα κόστιζαν 600.000 δρχ., παρακαλούσαμε τις υπηρεσίες να χαρακτηρίσουν τα κτήματά μας και παίρναμε απάντηση μέχρι και ύστερα από? 4 χρόνια» λένε οι κάτοικοι. Σήμερα που οι εκτάσεις κοστολογούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γίνονται σωρηδόν αυτεπάγγελτοι χαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, όπως αναφέρουν.
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι έχουν γίνει θαμώνες των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να συμμετάσχουν στις διερευνήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής, αναζητώντας για τους πελάτες τους -αν και δεν υποχρεούνται από τον νόμο- τα έγγραφα από τη δασική υπηρεσία και την πολεοδομία που πιστοποιούν την «καθαρότητα» του οικοπέδου.
Και όλα αυτά γιατί υπάρχουν εκτάσεις που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά έχουν μεταφερθεί «διά στόματος» από γενιά σε γενιά.
ΕΘΝΟΣ, Νίκος Β. Τσίτσας