Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός»

Η Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η συγκεκριμένη Πράξη αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος και στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της Πράξης Εναλλακτικός Τουρισμός, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αυτές αναφέρονται ενδεικτικά κατωτέρω:

Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
Πολιτιστικός τουρισμός
Θαλάσσιος τουρισμός
Τουρισμός υπαίθρου
Γαστρονομικός τουρισμός
Τουρισμός υγείας και ευεξίας
Κύριοι στόχοι των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν είναι ενδεικτικά οι κατωτέρω:

Η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Η προσωποποίηση και εξατομίκευση της τουριστικής εμπειρίας.
Η παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών σε ειδικές ομάδες επισκεπτών (π.χ. επαγγελματικές ομάδες, ΑμεΑ κ.λπ.).
Η διαφοροποίηση των παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις μορφές μαζικού τουρισμού.
Η διασύνδεση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων με την τοπική παραγωγή.
Η τουριστική αξιοποίηση των τοπικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Η εισαγωγή καινοτόμων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Η ενίσχυση της αειφορίας και η μείωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Η διάχυση και ενίσχυση της πιστοποίησης της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί μέσω της Πράξης «Εναλλακτικός Τουρισμός» και προέρχεται από δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 20.000.000 €.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να είναι:

Α) Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου) τα οποία:

Έχουν, τουλάχιστον έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), από αυτούς που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του Οδηγού της Πράξης (Εφεξής επιλέξιμος Κ.Α.Δ.).
Λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
Έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου Κ.Α.Δ. πριν από την 01/01/2010.
Β) Τα ανωτέρω φυσικά ή νομικά πρόσωπα δύνανται να υποβάλλουν την επενδυτική τους πρόταση, είτε μεμονωμένα, είτε από κοινού, με τη μορφή Σύμπραξης, μαζί με τουλάχιστον μία (1) από τις τουριστικές επιχειρήσεις των Κ.Α.Δ. 55 ή/και 79 του Πίνακα 2 του Οδηγού της Πράξης, η οποία συστήνεται πριν από την υποβολή της πρότασης, με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των εταίρων.

Στο πλαίσιο της Σύμπραξης ορίζεται υποχρεωτικά μια (1) εκ των συμπραττομένων επιχειρήσεων των Κ.Α.Δ. 55 ή 79, με έναρξη δραστηριότητας πριν από την 01/01/2010, ως ο Υπεύθυνος (Leader) της Σύμπραξης. Το κριτήριο έναρξης δραστηριότητας πριν από την 01/01/2010 αρκεί να πληρώνεται από τον Υπεύθυνο (Leader) του συνεργατικού σχήματος. Οι υπόλοιπες συμπράττουσες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Στην περίπτωση των Συμπράξεων, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι όλοι οι συμπράττοντες, οι οποίοι υλοποιούν, τιμολογούν και εξοφλούν τις δαπάνες, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο επενδυτικό σχέδιο και λαμβάνουν την αναλογούσα επιχορήγηση που θα αναλογεί στο ποσοστό συμμετοχής τους επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι θα πρέπει, τόσο ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, όσο και το ποσοστό συμμετοχής των συμπραττομένων επί του προϋπολογισμού αυτού, να τεκμηριώνεται επαρκώς σε σχέση με τους στόχους και την ανάπτυξη της εναλλακτικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στους κλάδους (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του Οδηγού της Πράξης και δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού.
Η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας ή / και άδειες άσκησης επαγγέλματος.
Η επιχείρηση είναι υφιστάμενη με ημερομηνία Έναρξης Δραστηριότητας πριν την 01/01/2010. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο υποβάλλεται από Σύμπραξη, η υποχρέωση της παρούσης παραγράφου ισχύει μόνο για τον Υπεύθυνο (Leader) του σχήματος. Οι λοιποί συμπράττοντες μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και εάν η επιχείρηση έχει συσταθεί μετά την 01/01/2010, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τουλάχιστον έναν επιλέξιμο Κ.Α.Δ από αυτούς που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του Οδηγού της Πράξης.

Η Επιχείρηση δεν έχει λάβει κατά την τελευταία τριετία επιχορηγήσεις από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.
Η επιχείρηση δεν έχει λάβει άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες αν από τη σώρευση με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε Κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.
Η Επιχείρηση δεν είναι προβληματική.
Δεν εκκρεμεί σε βάρος της επιχείρησης διαδικασία ανάκτησης, μέρους ή όλου, χορηγηθείσας ενίσχυσης.
Η επιχείρηση έχει υποβάλει μία (1) μόνο πρόταση έργου για κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Η παραπάνω δυνατότητα δεν ισχύει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που υποβάλλουν την πρότασή τους με τη μορφή Σύμπραξης.
Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών/ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος. Για τα συνεργατικά - εταιρικά σχήματα με τη μορφή της Σύμπραξης, υπολογίζεται ο ετήσιος κύκλος εργασιών/ακαθάριστων εσόδων του έτους 2010 του Υπεύθυνου (Leader) της Σύμπραξης.
Κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει στην Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» μπορεί να υποβάλει επενδυτική πρόταση σύμφωνα με το κατωτέρω πλαίσιο επιλέξιμων ενδεικτικών ενεργειών και δαπανών:

Κατηγορία Δαπάνης & ποσοστό προϋπολογισμό
1.Προμήθεια εξοπλισμού ≤100%
2.Κτιριακά - Διαμόρφωση χώρων - Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις ≤60%
3.Προβολή - Προώθηση ≤15%
4.Αμοιβές συμβούλων (εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου, παρακολούθηση και συμβουλευτική υποστήριξη κλπ)≤5%
5.Άλλες δαπάνες (μεταφορά τεχνογνωσίας, αγορά δικαιωμάτων, ενσωμάτωση προτύπων κ.λπ.)≤6%

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Πράξης (ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σto Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως).

Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων:

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις 15.000 € και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 400.000 €.

Ύψος Δημόσιας Δαπάνης - Δημόσια Χρηματοδότηση:
Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Στις περιπτώσεις Σύμπραξης η προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης.

Πληροφορίες - Υποβολή Προτάσεων:
Η υποβολή των προτάσεων και η αποστολή τους θα γίνεται σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητα του καθενός καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς (Παράρτημα 7 του Οδηγού της Πράξης).

Η επενδυτική πρόταση θα υποβάλλεται µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική. Προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται.

Το έντυπο υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στο διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr, καθώς και στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους:

του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Γενικής Γραμματείας Τουρισμού www.visitgreece.gr,
του ΕΣΠΑ www.espa.gr,
της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ www.antagonistikotita.gr,
του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr
Προδημοσίευση & Παραρτήματα Οδηγού Προγράμματος

Τα ανωτέρω συνημμένα αρχεία αποτελούν επίσημο κείμενο Διαβούλευσης για την Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» - Τυχόν παρατηρήσεις και σχόλια θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση eysded@mintour.gr μέχρι και την Παρασκευή 28/01/2011.