Ένα σημαντικό άρθρο που ΚΑΡΦΩΝΕΙ ορισμένους που μας θεωρούν ανόητους και πρόβατα.... διάβασε το για να κατανοήσεις πολύ καλύτερα πως και τα αντίστοιχα "ρομποτακια" της Λακωνίας μας θεωρούν ΖΩΑ προς δούλεμα έως εκέι που δεν παίρνει!!!
Τα έχουμε καταγράψει και θα σας τα γνωστοποιήσουμε στην επόμενη ανάρτηση μας!!!
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται ως ένας «λαοφιλής» και «ισχυρός» πολιτικός στα Social Media. Κάθε του tweet ριτουιτάρεται τουλάχιστον 100 φορές με αποτέλεσμα να πλάθεται η διαδικτυακή εικόνα ενός «αξιαγάπητου» πολιτικού και ενός «διαμορφωτή» της κοινής γνώμης. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Αντιθέτως, η αλήθεια είναι μακάβρια και γεμάτη από «κλούβια αυγά».
Ένα μόνο 24ωρο στάθηκε αρκετό για να «στραφούν» για ακόμη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο «δεινό» τουιτεράκια, Άδωνι Γεωργιάδη. Το δημοσίευμα του Jungle Report για τα «πληρωμένα tweets» του αντιπροέδρου της ΝΔ που αναδημοσίευσε και το koutipandoras.gr κατάφερε να «ξυπνήσει» από το λήθαργό του μέχρι και το Γιώργο Μουρούτη.
Όσοι επιτέθηκαν μέσω Twitter στο ρεπορτάζ δεν το έκαναν για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλά για το «ύφος» του δημοσιεύματος το οποίο τους φάνηκε «στρατευμένο». Τα στοιχεία όμως είναι άκρως αληθή.
Με βάση την έρευνα του γνωστού «τουιτερά» @Gerogriniaris, αποκαλύπτεται μια μακάβρια «επιχείρηση» λαοφιλίας υπέρ Άδωνι Γεωργιάδη που έχει στηθεί στο Twitter. Ένα πεθαμένο παλληκάρι, μια δολοφονημένη κοπέλα, καλλιτέχνιδες από το Πακιστάν, γνωστά μοντέλα και διάφορα άλλα «πρόσωπα» εμφανίζονται να μη χάνουν tweet του Άδωνι. Επί πληρωμής ή όχι, είναι ένα σημαντικό ερώτημα.
Η «καλοστημένη;» επιχείρηση και το… "τεστ"
Μελετώντας τους followers του Άδωνι Γεωργιάδη στο Twitter αλλά και όσους του κάνουν retweet, τα δεδομένα που προκύπτουν μιλούν από μόνα τους. Συγκεκριμένα, 63 accounts τα οποία ανελλιπώς τουιτάρουν - τα όσα ανεξαιρέτως γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ-, ποστάρουν μέσω μιας εφαρμογής που έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Οι φωτογραφίες των avatars τους όχι μόνο δεν είναι αληθινές αλλά μεταξύ αυτών υπάρχουν μέχρι και νεκροί.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς πρόκειται για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να κάνουν retweet ό,τι ποστάρει ο Άδωνις. Αυτό γίνεται μέσω μιας εφαρμογής.
Συγκεκριμένα, μέσω του site twitonomy.com, το οποίο προβάλλει στατιστικά στοιχεία για τα accounts στο Twitter, φαίνεται πως όλα σχεδόν τα τουίτ των εν λόγω χρηστών δεν έχουν γίνει με τον κλασικό τρόπο (όπως δηλαδή τουιτάρει ο καθένας μας) αλλά μέσω ενός custom application με το όνομα «test-998665».
Το Twitter διαθέτει ανοιχτό api, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στον καθέναν να φτιάξει ένα ή πολλά bots (αυτοματοποιημένα accounts) χρησιμοποιώντας τον κώδικά του. Για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να δημιουργήσει ένα application στο ίδιο το twitter στο οποίο θα πρέπει να δώσει ένα όνομα που να μην χρησιμοποιείται από άλλον. Αυτό λοιπόν έκανε εκείνος που δημιούργησε το «test-998665».
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι απαραίτητο ένα account να έχει δημιουργηθεί εξαρχής ως bot. Μπορεί να το έχει φτιάξει κανονικά κάποιος αλλά στην πορεία να έγινε bot. Αυτό αποδεικνύεται αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο τουιτάρουν οι λογαριασμοί αυτοί. Όταν υπάρχει το πρόγραμμα «test-998665» τότε λειτουργούν ως bots. Όταν τουιτάρουν (ελάχιστες φορές για ξεκάρφωμα), εμφανίζεται να το έχουν κάνει μέσα από browser συνήθως (web client).
Ας δούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το «κλούβιο αυγό»
Ένα από τα «κλούβια αυγά» που ριτουίταραν συνεχώς τον Άδωνι, είναι ο χρήστης @YiannisMiltos. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο twitonomy.com ο συγκεκριμένος χρήστης ριτουίταρε σε ποσοστό 100%! Δηλαδή δεν έγραφε δικά του posts, αλλά αρεσκόταν στο να κοινοποιεί άλλων, βασικά… μόνο του Άδωνι Γεωργιάδη.
Ειδικότερα, από τα 765 tweets, τα 764 είναι ριτουίτ σε tweets του αντιπροέδρου της ΝΔ. Μάλιστα, όπως φαίνεται από το twitonomy.com, ο αριθμός των retweet αυξάνεται πριν τις εκλογές για πρόεδρο της ΝΔ.
Οι μακάβριοι λογαριασμοί
Τον Άδωνι Γεωργιάδη όμως, όπως φαίνεται, ριτουιτάρουν δυο λογαριασμοί που χρησιμοποιούν ως φωτογραφία προφίλ νεκρούς. Ειδικότερα, πρόκειται για το χρήστη @NasiotisTasos και την @annakaranikola2. Ο πρώτος χρησιμοποιεί τη φωτογραφία του Jordan Britten, ενός 20χρονου φοιτητή που βρέθηκε νεκρός το Μάιο του 2015 ενώ αγνοούταν πριν για αρκετό καιρό. Μάλιστα, η φωτογραφία του αδικοχαμένου τεξανού φοιτητή έγινε hashtag στο Twitter με τη φράση «#helpfindjordan». Και αυτός ο λογαριασμός έχει ένα ποσοστό 100% retweets. Από τα 1699 «τιτιβίσματά» του, τα 1696 είναι retweets. Τα 1694 από αυτά, είναι αποκλειστικά σε tweets του Άδωνι Γεωργιάδη!
[Δείτε ΕΔΩ το παράδειγμα του @NasiotisTasos στο twitonomy (χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι στο twitter σας)]
Ο αυτοματοποιημένος λογαριασμός @annakaranikola2, χρησιμοποιεί ως εικόνα προφίλ τη φωτογραφία της Meredith Kercher. Πρόκειται για μια βρετανίδα φοιτήτρια η οποία δολοφονήθηκε το Νοέμβριο του 2007. Η 21χρονη φοιτήτρια βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της ενώ η υπόθεση είχε γίνει γνωστή λόγω της εμπλοκής του ονόματος της η ηθοποιού, Amanda Knox. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Και στην περίπτωση της @annakaranikola2, παρατηρούμε το εξής: Από το σύνολο των 1701 tweets της, τα 1696 είναι retweets (100%) και τα 1692 retweet post του Άδωνι Γεωργιάδη!
Πέρα από το ανήθικο και μακάβριο της όλης υπόθεσης, δηλαδή του να χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες νεκρών, φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται για έναν απλό χρήστη που απλώς, «επικροτεί» τα όσα γράφει ο «γκουρού του Twitter» και έτυχε να επιλέξει τις εν λόγω φωτογραφίες. Αποκαλύπτεται πως πρόκειται για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που ως σκοπό έχουν να κάνουν retweet τα tweets του Άδωνι. Και οι δυο, ανεβάζουν μέσω του application «test-998665».
Τον τουιτάρει μέχρι και η… Λαχόρη!
Ένα ακόμη «τρανταχτό» παράδειγμα των “bots” που «εργάζονται» πυρετωδώς στο Twitter υπέρ Γεωργιάδη, είναι αυτά των χρηστών με το User Id @TinaGialitaki και @Agerantwni. Ο πρώτος λογαριασμός φέρει ως εικόνα προφίλ τη φωτογραφία μιας γνωστής - τουλάχιστον στο Πακιστάν -, τραγουδίστριας με το όνομα Gul Panra. Η συγκεκριμένη «περσόνα» δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα ακόμη bot στην «υπηρεσία Άδωνι». Σε σύνολο 1531 tweets, το 95% είναι retweets (1457) ενώ από αυτά, τα 1456 είναι αποκλειστικά για τον Άδωνι Γεωργιάδη!
Η @Agerantwni χρησιμοποιεί φωτογραφία ενός μοντέλου – ηθοποιού από το Πακιστάν, με το όνομα Ayeza Khan. Από τα 1808 tweets του λογαριασμού, τα 1800 είναι retweets με τα 1796 από αυτά σε tweets του Άδωνη Γεωργιάδη. Σημειώνεται πως τα 1804 έχουν σταλθεί μέσω του application «test-998665» και μόλις τα 4 από «Twitter Web Client», δηλαδή κάποιον Browser.
Και η πρώην του Zuckerberg τουιτάρει Άδωνι!
Η Γιάννα Αντωνοπούλου ή @giannaantonopo2 στο Twitter, φαίνεται πως είναι η… πρώην του Mark Zuckerberg. Ναι καλά ακούσατε. Ο εν λόγω λογαριασμός χρησιμοποιεί φωτογραφία της Erica Albright, που υποστήριζε η ίδια ότι ήταν πρώην κοπέλα του δημιουργού του Facebook. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ακόμη έναν αυτοματοποιημένο λογαριασμό στο πλευρό του Άδωνι. Όπως φαίνεται από το twitoconomy.com, από το σύνολο των 1713 tweets τα 1702 είναι retweets. Και… φυσικά τα 1698 σε tweets του Άδωνι Γεωργιάδη. Και αυτός ο λογαριασμός ποστάρει μέσω «test-998665». Ειδικότερα 1709 retweet προέρχονται από αυτόν ενώ 4 για «ξεκάρφωμα» έγιναν από κάποιον Browser.
Αυτοί είναι και οι 63 λογαριασμοί
Από μια ολιγοήμερη έρευνα, αποδείχτηκε πως 63 λογαριασμοί τουιτάρουν υπέρ Άδωνι μέσω του application «test-998665». Από την ομάδα αυτή των 63 φανατικών followers, έχουν γίνει συνολικά κάτι περισσότερο από 129.000 tweets! Από αυτά, τα 126.000 (δηλαδή το 98% περίπου της συνολικής δραστηριότητάς τους) πρόκειται για retweets. Με τη σειρά τους, το 70% αυτών, αφορούν retweet στα post του Άδωνι Γεωργιάδη.
Παραθέτουμε αναλυτικά τα ονόματα των 63 λογαριασμών:
John_Pantos, athinakarapano1, kostogiannisma1, annakaranikola2, EleniMavronanou, kokasaris09, dkaravanitis, karanikolasgia2, katsibasthodor2, KarapetrosNikos, NasiotisTasos. IHarikiopoulou, GeorgiaKaraiti, MarkosSkellas, Ioannisdimakis, terzakouxristi1, NikouManos, bakopoulospetr2, MKostantinidi, DinosKalog, NikosGlinos, giannisvavourak, athanasiadigia2, Oursoulapapad, TasosDrougas, GiorGior8, DwrotheaItskou, diamantakoukat1, mohamedallien, FeniaTsipianiti, ariadnikalloge1, Agerantwni, StamatiKlelia, sofianosxristo2, GiannaDedousi, NatasaPriovolou, tragopoulosgia2, aspakonsta216, giannidakisgia1, Ioannis_Kapakis, MelinaHariati, MariaKonaki, KotsoglouGianna, dermitzakisgio2, manoloudisvasi1, mairanikolinako, Xkostantakos, koutsoukisgior2, DimitrakiAreti, SotirisGrivas, giannaantonopo2, goutsou_moutsou, kotsostheg, WeSupportAdonis, xatzigeorgioum2, Ioanniskapakis, androutsopoulo5, TinaGialitaki, giannaapostolo1, DimitraTserpe, mkosmidou7221, VagenaIfigeneia, YiannisMiltos
Η βιομηχανία των followers
Πέρα από τους 63 αυτούς λογαριασμούς, η έρευνα απέδειξε την ύπαρξη τουλάχιστον 49 οι οποίοι όμως αν και ριτουιτάρουν υπέρ Άδωνι, δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή test-998665. Και οι 112 λογαριασμοί φαίνεται πως ανήκουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιας ομάδας 1000 λογαριασμών (σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία) που συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με «στοχευμένες» κινήσεις υπέρ κάποιων προσώπων στο Twitter, μεταξύ αυτών και του Άδωνι Γεωργιάδη.
Αν και ο αριθμός των 63 μόλις followers για κάποιους φαντάζει ελάχιστος (με βάση την εξέλιξη της έρευνας φαίνεται πως θα προκύψουν ακόμα περισσότεροι), είναι άκρως ενδεικτικό της κατάστασης των 100 και βάλε retweet που έχει σε κάθε του ανάρτηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Οι 63 αυτοί λογαριασμοί φαίνεται πως αποτελούν μέρος ενός πλήθους bots που πιθανώς έχει κάποια εταιρεία και μεταξύ άλλων ακολουθούν το ένα το άλλο. Μάλιστα, αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα ακολουθούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό (μεχρι και 90%) από άλλα bots.
Αν και τα εν λόγω bots ριτουιτάρουν τον Άδωνι Γεωργιάδη έχουν λίγους followers εκ των οποίων η πληθώρα είναι άλλα bots. Επομένως, τα RT (retweet) αυτά δεν μεταφράζονται σε επιρροή, όπως πιθανώς να θέλει να περάσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά προκύπτει πως δεν έχουν καμία απολύτως αξία πέρα από την «ικανοποίηση» που φέρνουν στη ματαιοδοξία κάποιου.
Άξιο αναφοράς αποτελεί και η δημιουργία των bots αυτών. Όπως προκύπτει από την ολιγοήμερη έρευνα, σε κάθε λογαριασμό τα περισσότερα accounts φτιάχτηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2015. Η έξαρση μάλιστα των αναρτήσεών τους έγινε κατά τη διάρκεια των περιόδων πριν των εκλογών για ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία τόσο το Νοέμβριο με το «φιάσκο» όσο και τον Ιανουάριο του 2016.
Δείτε χαρακτηριστικά τα παρακάτω διαγράμματα:
Γιατί;
Ποιο όμως είναι το βαθύτερο νόημα όλων αυτών; Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και ευρέως γνωστός και αναγνωρίσιμος πολιτικός, φαίνεται να έχει επιλέξει τον τρόπο αυτό για να αποκτούν «δυναμική» τα tweets του; Γιατί επιθυμεί να γίνει «αρεστός» στο διαδικτυακό κόσμο μέσα από ένα συνεχές και ακατάπαυστο «retweet» από ρομποτάκια, που τα οποία στην τελική δεν προσδίδουν και κάτι σημαντικό στην «απήχησή» του; Πέρα από τον ναρκισσισμό, που όπως φαίνεται διαθέτει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;
Πέρα από αυτό, έχει την τάση να πολώνει. Δημιουργεί κλειστές ομάδες, κλίκες που συζητούν μεταξύ τους και συμπεριφέρονται επιθετικά στην διαφορετική άποψη. Έτσι, μειώνεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα κάποιων να επηρεάσουν ομάδες που δεν ανήκουν στην «κλίκα» τους. Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που πέρα από το να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία ορισμένων, δεν καταφέρνουν ουσιαστικά να κάνουν τίποτα περισσότερο.