Το περιβάλλον του ποταμού Ευρώτα κοντά στην Σπάρτη απειλείται άμεσα από μια βάρβαρη και ανεπανόρθωτη καταστροφή. Πρόκειται για τη νέα «γέφυρα» και είσοδο της πόλης που ετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ένα φαραωνικό τείχος από τσιμέντο, άσφαλτο και μπάζα, μήκους ενός χιλιομέτρου, ύψους 7 μέτρων και πλάτους άνω των 30, το οποίο κυριολεκτικά θα κόψει κάθετα όλη την κοιλάδα, την πλατιά χαλικόστρωτη κοίτη, το παρόχθιο δάσος και τους γύρω πορτοκαλεώνες και ελαιώνες. Μέσα στην κοίτη του ποταμού -που στο σημείο αυτό έχει το μεγαλύτερο πλάτος της- θα χτιστεί μια τσιμεντένια γέφυρα μήκους 185 μέτρων, που θα στηρίζεται σε 7 μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις.
Το έργο είναι αδικαιολόγητο -καθώς βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την υπάρχουσα είσοδο- και γίνεται χωρίς καμιά προσοχή για το περιβάλλον, με μια πραγματικά άθλια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (για παράδειγμα, αγνοεί
ακόμα και την ύπαρξη των μοναδικών στον κόσμο ενδημικών ψαριών του Ευρώτα).
Καταστρέφει ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς,
που -παρά τις επεμβάσεις- είχε μέχρι σήμερα την τύχη να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ομορφιά και αυθεντικότητά του, συνδυάζοντας την πλατιά κοίτη, την παρόχθια βλάστηση, τις γύρω καταπράσινες καλλιεργημένες εκτάσεις και τους μοναδικούς κόκκινους λόφους των Μενελάιων στην ανατολική όχθη.
Καταστρέφει έναν χώρο με μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική αξία,
κομμάτι της αρχαίας Σπάρτης, το αυθεντικό σκηνικό τόσων μύθων και τόσων ιστοριών, σκεπάζοντας οριστικά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αρχαιολογικού χώρου. Το «τείχος» θα ορθωθεί ακριβώς ανάμεσα στα δύο σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης, της Ορθίας Αρτέμιδος και το Μενελάιο, ακυρώνοντας οριστικά την επικοινωνία τους μέσα από το φυσικό τοπίο του Ευρώτα, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί μέλημα κάθε σοβαρού σχεδιασμού για την περιοχή (ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, δημιουργία διαδρομών).
Καταστρέφει έναν πολύτιμο για την πόλη χώρο, λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από το κέντρο, που συνδυάζει περιβαλλοντικά, αισθητικά και ιστορικά στοιχεία, και που θα έπρεπε να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να γίνει προσβάσιμος στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον είναι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή, η πραγματική βάση για οποιαδήποτε ουσιαστική ανάπτυξη.
Παρότι η τοπική κοινωνία αντέδρασε στο σχέδιο με πρωτοβουλίες πολιτών, εκδηλώσεις, δημοσιεύματα, αποφάσεις πολλών φορέων·
παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης συζήτησε και απέρριψε τη μελέτη του έργου· παρότι στο Συμβούλιο Επικρατείας εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής κατοίκων εναντίον της· και
παρότι είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας, όπου έργα ζωτικής σημασίας έχουν ανασταλεί· η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά εσπευσμένα στην δημοπράτηση ενός έργου (ο προϋπολογισμός του οποίου ήδη διπλασιάστηκε, χωρίς καμιά δικαιολόγηση και χωρίς καμιά συζήτηση) που είναι όχι απλά βιτρίνας, αλλά καταστροφής.