Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 στις 6.30 μ.μ. στο «Σπίτι του Μανιάτη»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ
Η Οικολογική Πολιτιστική Κίνησης Μέσα Μάνης, κατόπιν συννενόησης με τον δικηγόρο κ. Παναγιώτη Βρεττάκο, ο οποίος μας εκπροσωπεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στην υπόθεση της αίτησης ακύρωσης των δύο υπουργικών αποφάσεων για αδειοδότηση των δύο πρώτων «αιολικών πάρκων» που προωθείται η εγκατάστασή τους στα βουνά της Μάνης, λαμβάνει την πρωτοβουλία - σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών μας - να σας καλέσει σε ενημερωτική συνάντηση – σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 στις 6.30 μ.μ. στο «Σπίτι του Μανιάτη» της Ενωσης Απανταχού Μανιατών (Πειραιάς Πραξιτέλους 215).

 Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής θα γίνει: Ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής μας (30 σύλλογοι και φορείς ), στις 28 Μαϊου 2014. Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις παραπέρα ενέργειες αποτροπής της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης.

Πειραιάς 24/04/2014

ο Πρόεδρος Κυριάκος Κοττέας             ο γ.γραμματέας Κυριάκος Ζηλάκος

ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ

oi.po.kinisi.manis@gmail.com
https://www.facebook.com/oi.po.kinisi.mesa.manis


ΣYΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ!
ΕΒΑΛΑΝ ΠΟΔΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ!
-----------------------------------------------------------------------------
ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΣΑΓΓΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΩΔΕΣ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ 3Ο ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΜΑΝΙΑΤΕΣ. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΪΟΥ 2014. ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΕΔΩ.
-------------------------------------------------------
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
---------------------------------------------------
30 σύλλογοι και φορείς μαζί και 1.164 ιδιώτες προσέφυγαν τον Ιούνιο του 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο πρώτων αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (α.π.197130/26.3.2012 και α.π.197266/30.3.2012), για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη. Μεταξύ των 30 Συλλόγων και Φορέων συμπεριλαμβάνονται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ, ο σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ καθώς και πολλοί τοπικοί σύλλογοι και φορείς. Η προσφυγή επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στο ΣτΕ την 9η Νοεμβρίου 2013, στο μεταξύ όμως ορίστηκε ως νέα ημερομηνία η 28η Μαϊου 2014.

Η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης αφορά δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. Το πρώτο αφορά 17 ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου συνολικού ύψους 120 μ. στην περιοχή Προφήτης Ηλίας-Μακρυλάκωμα (στην κορυφογραμμή που υψώνεται πάνω από την Αρεόπολη με κατεύθυνση από τη Δύση προς την Ανατολή). Είναι εύκολο να το ταυτίσουμε, πρόκειται για το βουνό στο οποίο εκτός από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βλέπουμε από την Αρεόπολη υπάρχει ήδη ένα “πάρκο” κεραιών κινητής τηλεφωνίας και στη βάση του βουνού κηρυχθείσα παράνομη χωματερή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Το πάρκο κεραιών και τη χωματερή συνδέει διανοιχθείσα και βελτιωθείσα οδός από το Δήμο Ανατολικής Μάνης. Το αιολικό “πάρκο” θα είναι ορατό σε όσους μπαίνουν στη Μέσα Μάνη από Γύθειο και σε όσους προσεγγίζουν την Αρεόπολη από νότια. Δηλαδή πρακτικά σε όσους επισκέπτονται ή ζουν στη Μάνη.

Το δεύτερο αφορά 16 ανεμογεννήτριες με τεχνικά χαρακτηριστικά ίδια με των προηγούμενων. Εκτείνεται από Β προς Ν στις κορυφές και τις λάκκες του Σαγγιά, της οροσειράς που κυριαρχεί στο κέντρο της μανιάτικης χερσονήσου. Είναι ορατό από τα Δυτικά, τα αποσκερά όπως λέμε εμείς, και απο τα Ανατολικά, προσηλιακά, από τον όρμο του Κότρωνα. Ένα μέρος του «πάρκου» και του δρόμου που ενώνει τις ανεμογεννήτριες διασχίζει –επί της ουσίας διαλύει- τις λάκκες του Σαγγιά, περιοχές μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας. Μεταξύ άλλων οι λόγοι που επικαλούνται οι φορείς, οι σύλλογοι και οι πολίτες στην αίτηση ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων είναι ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις του ΥΠΕΚΑ είναι μη νόμιμες, επειδή με αυτές χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης, όπου ισχύουν ειδικά καθεστώτα χρήσεων γης και περιορισμών στη δόμηση, τα οποία δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Επίσης, σημειώνουν ότι χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε θέσεις που απέχουν από παραδοσιακούς οικισμούς, απόσταση μικρότερη από ό,τι προβλέπεται, με αποτέλεσμα οι προσβαλλόμενες πράξεις να είναι αντίθετες με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Επιπλέον, τονίζουν ότι με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) δίχως να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εξάλλου, οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούνται και λόγους αντισυνταγματικότητας στις υπουργικές αποφάσεις, αφού σημειώνουν πως «χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων πλησίον περιοχών και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και εντός τοπίου ιδιαίτερης αν όχι μοναδικής σημασίας, κατά παράβαση της κυρωθείσης κατ' άρθρο 28 παρ. 1 Συντάγματος με τον ν. 3827/2010 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του Τοπίου...».

Η Μάνη, λόγω του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου της είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου, ενώ έχει λάβει το χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας «NATURA» της ΕΕ, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ήδη έχουν λάβει άδεια παραγωγής και άλλες εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο χώρο των αιολικών, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανεμογεννητριών που άμεσα μπορούν να εγκατασταθούν στη Μάνη σε 96, ενώ βάσει του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ ο αριθμός των ανεμογεννητριών μπορεί να φτάσει τις 217.