Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Απο τη Σπάρτη στο δρυοδάσος της Φολόης;;;

Σκουπίδια από την περιοχή της Καλαμάτας και της Σπάρτης, μεταφέρονταν τα τελευταία βράδια και θάβονταν μέσα στο δρυοδάσος της Φολόης σύμφωνα με το ILIA live. Το ακραίο αυτό φαινόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο θλιβερό σήριαλ της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

 Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής της Πέρσαινας πως το τελευταίο δεκαήμερο κάθε βράδυ φορτηγά εναπόθεταν και μπουλντόζες έθαβαν σκουπίδια μέσα στο δάσος! Και η επιχείρηση που πραγματοποίησε το Δασαρχείο Πύργου μαζί με την Αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του οδηγού και υπεύθυνου της εταιρίας μεταφοράς των απορριμμάτων και την κατάσχεση δύο φορτηγών και μιας τσάπας.

Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω του ότι πρόκειται για περίπτωση υποβάθμισης περιβάλλοντος σε περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura2000, ο 46χρονος συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και έτσι αφού οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Ηλείας πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί σήμερα στην Ανακρίτρια Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και οι υπάλληλοι του δήμου Καλαμάτας.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης από το δασαρχείο και την αστυνομία εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω φορτηγά που άδειαζαν σκουπίδια στην περιοχή και συνελήφθη ο ένας από τους οδηγούς τους , που φέρεται να έχει απασχολήσει πολλάκις τις Αρχές στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι πληροφορίες υπήρχαν στο Δασαρχείο Πύργου πως το θέμα των σκουπιδιών από διάφορες άλλες περιοχές είχε μεταφερθεί μέσα στο δάσος της Φολόης. Έτσι τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες ήταν συνεχείς μέρα και νύχτα για να εντοπιστεί η περιοχή όπου βάσει των καταγγελιών γινόταν η απόθεση των σκουπιδιών – σύμφωνα με πληροφορίες από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης εντοπίστηκαν τα δύο φορτηγά μετά από κοινή επιχείρηση Δασαρχείου και Αστυνομίας μέσα σε περιφραγμένο αγρόκτημα στο δάσος σε περιοχή της Αχλαδινής στα όρια με την Πέρσαινα. Εκεί οι δράστες εναπόθεσαν περί τους σαράντα τόνους σκουπιδιών – προερχόμενα από την Καλαμάτα - σε ορύγματα που είχαν σκάψει με τη βοήθεια μεγάλης τσάπας. Το ένα φορτηγό μαζί με την τσάπα βρέθηκαν εντός του χώρου, ενώ το δεύτερο με τον οδηγό ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Βυλιζέϊκα Χάνια και μεταφέρθηκε όπου παρέμεινε φρουρούμενο στο Στρέφι.

Δασάρχης Πύργου: «Βάλαμε τέλος στην καταστροφή» Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας μιλώντας χθες για το οικολογικό αυτό έγκλημα μέσα σε μια προστατευόμενη από τη συνθήκη Natura περιοχή, τόνισε πως «μετά από συντονισμένες προσπάθειες χθες (σ.σ. προχθές) αργά τη νύχτα και με τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό που μας καταγγέλθηκε το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκε.

Δύο φορτηγά με απορρίμματα όπου μας είχαν αναφέρει πως έρχονται από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, έφερναν σκουπίδια και τα εναπόθεταν μέσα στο δρυοδάσος. Είχε μπει στο χώρο σκαπτικό μηχάνημα είχε δημιουργήσει μια τεράστια ράμπα, εκεί έμπαιναν τα μηχανήματα και σκέπαζαν με χώμα τα σκουπίδια. Το πρωί δεν φαινόταν τίποτα. Αυτό γινόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες ίσως και περισσότερες.

Χθες (σ.σ. προχθές) τα βράδυ με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να εντοπίσουμε τα δύο φορτηγά. Μάλιστα στη μια περίπτωση συνελήφθη ο οδηγός και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ενώ τα μηχανήματα έχουν κατασχεθεί. Βέβαια σταμάτησε αυτή η καταστροφή για αυτό το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που έχει το Δασαρχείο μας, το δρυοδάσος της Φολόης, που είναι χαρακτηρισμένο Natura». Όπως επισήμανε ο κ. Λάττας, οι δράστες κάθε φορά έσκαβαν όσο ήθελαν να αδειάσουν, ένα όρυγμα για να χωρέσει ακριβώς 40 τόνους. Αυτό το κάλυπταν και το πρωί δεν φαινόταν τίποτα.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο συλληφθείς στη Φολόη για την υπόθεση της παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων. Αυτό αποφάνθηκε με βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας, μετά τη διαφωνία Ανακρίτριας και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του δράστη. Η απόφαση βασίστηκε στο σκεπτικό ότι δεν υπήρχε χαρακτηρισμός της περιοχής ως δασικής έκτασης, απο το Δασαρχείο Πύργου, ενώ δεν υπήρχε και αυτοψία απο την Υπηρεσία Περιβάλλοντος για τον χαρακτηρισμό των αποβλήτων σε οικιακά ή μπάζα.