Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

o Ψαρογιώργης σήμερα στην Σκούρα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δεινά λαούτα της Κρητικής μουσικής ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) έρχεται στο Δημοτικό Σχολείο Σκούρας σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου. Γόνος της θρυλικής οικογένειας μουσικών από τα Ανώγεια της Κρήτης ο Ψαρογιώργης υπηρετεί με αγάπη και σεβασμό την Κρητική παραδοσιακή μουσική.

Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια. Ο Ψαρογιώργης με το ορμητικό του ταλέντο και την εμπνευσμένη του δεξιοτεχνία μεταμορφώνει το λαούτο από όργανο συνοδευτικό της λύρας σε πρωταγωνιστικό σολιστικό όργανο.

“Φορτωμένος” με εκατοντάδες προσωπικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ο Ψαρογιώργης έχει αποδείξει ότι το λαούτο έχει απίστευτα ηχοχρώματα καθώς αποτελεί την προέκταση της ψυχής του και της προσήλωσης του στους αυστηρούς και δύσκολους κανόνες της μουσικής. Ο Ψαρογιώργης επιμένει σε κάθε συναυλία του να απλώνει το ταλέντο του με απέραντη διάθεση προσφοράς στην γεμάτη φαντασία κρητική μουσική η οποία μπορεί να απογειώσει, να διασκεδάσει και να ξεσηκώσει σε ατέλειωτο χορό τους θεατές.

Μαζί του ο δεξιοτέχνης του λαούτου και της λύρας Στέλιος Πετράκης, η Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) και ο Παναγιώτης Κατσικιώτης (Τσίκο) στα κρουστά.Μια μαγική νύχτα, σήμεα, στο Δημοτικό Σχολείο Σκούρας