Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Στον αέρα οι ιδιοκτησίες στην Μάνη

Οριστική λύση στο ζήτημα των ιδιοκτησιών στην Μάνη θα επιδιώξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή Λαγίου του Δήμου Ευρώτα, οι κάτοικοι του οποίου βρέθηκαν χωρίς περιουσία μετά την εφαρμογή του κτηματολογίου καθώς θεωρήθηκε ότι τα κτήματα τους ανήκουν κατά 51% στο ελληνικό δημόσιο και κατά 49% σε περίπου πενήντα ανθρώπους, απόγονους Ελλήνων μπέηδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια σε παλαιότερο έγγραφο της είχε ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ (15-03-11) η Μάνη (Λακωνική και Μεσσηνιακή) να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, σύμφωνα με το οποίο το βάρος απόδειξης της ιδιοκτησίας βαρύνει το Δημόσιο και όχι τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να αντιμετωπισθεί η νομιμότητα της δια λόγου ιδιοκτησίας. Η Μάνη είχε εξαιρεθεί τότε από την νομοθετική ρύθμιση, στην οποία εντάχθηκαν οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

Το πρόβλημα έγινε πιο δυσχερές, όταν το 1991 ο τότε δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με πληρεξούσιο του ελληνικού κράτους, κατέθεσε αγωγή εναντίον κατοίκου της Μάνης υποστηρίζοντας ότι η επίδικη έκταση ανήκε σε Οθωμανούς και στην συνέχεια πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ζήτημα αυτό θεωρήθηκε επιπλέον και θέμα τιμής για την περιοχή που θεωρεί ότι ουδέποτε τα εδάφη της κατακτήθηκαν από τους Τούρκους.