Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Με αφορμή, από το ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Aγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες

Με αφορμή:
α) την από 2-10-2014 εμπεριστατωμένη και εξαιρετικά τεκμηριωμένη επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων, Στράτου Χαρχαλάκη, προς τον υπουργό Ναυτιλίας αναφορικά με την Ανεξέλεγκτη Αγκυροβολία στον Όρμο Βοιών και το στενό διέλευσης πλοίων μεταξύ Κυθήρων - Νεαπόλεως (http://kithiraikanea.blogspot.gr/2014/10/2102014.html),

β) την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Κύθηρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί και το σημείο όπου διεξάγονται οι υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες στα Αντικύθηρα,

γ) εν αναμονή της δεύτερης έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων στον πυθμένα του κόλπου των Βατίκων από την αγκυροβολία δεξαμενόπλοιων,

θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε και να στρέψουμε τη ματιά τόσο του Πρωθυπουργού όσο και της επίσημης Πολιτείας στη σημασία κι ενός άλλου αρχαιολογικού μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας στον τόπο μας, αυτό του Παυλοπετρίου, της "αρχαιότερης καταβυθισμένης πολιτείας στον κόσμο", όπως έχει χαρακτηριστεί. Το οποίο, ωστόσο, κινδυνεύει να καταστραφεί, εάν δεν καταστρέφεται καθημερινά, ακριβώς λόγω της παράνομης αγκυροβολίας των πλοίων και των εργασιών που διενεργούνται εκεί.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τα όσα περιλαμβάνονται στην από 2-10-2014 επιστολή του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας αναφορικά με το θέμα της παράνομης αγκυροβολίας των πλοίων στον όρμο (http://diktyolakonias.blogspot.gr/2013/10/stop.html).

Υπογραμμίζουμε δε ιδιαιτέρως τα εξής:

"Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Λακωνίας, στο οποίο συμμετέχουν και συλλογικότητες από την περιοχή των Βατίκων (Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»), τασσόμαστε υπέρ της μεταφοράς της δραστηριότητας που απορρέει από την αγκυροβολία των πλοίων –μέρος της οποίας είναι κατάφωρα παράνομη, όπως διαρκώς καταγγέλλεται και έχει καταγραφεί, π.χ. διενεργούνται επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμοί- σε περιοχές της χώρας μας στις οποίες υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

...Στα Βάτικα, ως γνωστόν, υπάρχουν πολλές περιοχές χρήζουσες προστασίας ή χαρακτηρισμένες ως ζώνες Natura 2000, είτε εντός των ορίων του όρμου (π.χ. ο διεθνούς σπουδαιότητας υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος στο Παυλοπέτρι και η προστατευόμενη ως ζώνη Natura λίμνη Στρογγύλη) είτε πλησίον του όρμου (π.χ. το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, απολιθωματοφόρες θέσεις σε ολόκληρη την ακτογραμμή των Βατίκων, ζώνη Natura 2000 Κωδικός A00030042 στην περιοχή Ασπορύδια, βορειοδυτικά του όρμου, κτλ), ζητούμε:

Θα θέλαμε, επίσης, να θέσουμε και το εξής θέμα: έως ότου τα πλοία τεθούν εκτός όρμου, εντός του όρμου συνεχίζεται η εντατική αγκυροβολία των πλοίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό, πέραν του διαρκούς κινδύνου που ενέχει, είναι και ΠΑΡΑΝΟΜΟ, βάσει της απόφασης του ΣτΕ για την Πάχη Μεγάρων, με την οποία κρίθηκε ότι η αγκυροβολία των πλοίων σε μια περιοχή είναι παράνομη έως ότου καταρτισθεί σχετικός Ειδικός Κανονισμός Λιμένος.

Παρακαλούμε, λοιπόν, για τις σχετικές ενέργειες της επίσημης Πολιτείας προκειμένου να τερματισθεί ΑΜΕΣΑ η αγκυροβολία των πλοίων εντός του όρμου των Βατίκων και να προστατευθεί εν γένει το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής".

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΙΚΤΥΟΥ