Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Το ελαιόλαδο της Λακωνίας
οδηγεί τις εξελίξεις του κλάδου!!!

Οι υψηλές προσδοκίες για την εφετινή τιμή του ελαιολάδου επιβεβαιώθηκαν με την προχθεσινή δημοπρασία, εδώ στη Λακωνία. Αυτό αποτελεί βαρόμετρο για τη συνέχεια αλλά συγκεκριμένα στη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους, στα Βάτικα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής έπιασε 3,44 ευρώ το κιλό.

Το προϊόν πωλείται όπως κάθε χρόνο σε εμπόρους από την Ιταλία μιας και η αρχαίγονη ποικιλία της Αθηνολιάς  της περιοχής σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα, παρά το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής, προσδίνουν τέτοια χαρακτηριστικά προσμιξημότητας  στο συγκεκριμένο χυμό ελιάς που οι Ιταλοί δεν διστάζουν την υψηλότερη τιμή...

Στη δημοπρασία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έβγαλε ένα (01) βυτίο 0,36 οξύτητας και άλλα τρία (03) βυτία με 0,31. Στη διαδικασία προσήλθαν εννέα έμποροι, ένας εκ των οποίων από την Κρήτη!!!

Οι προσφορές που έδωσαν οι 9 έμποροι κυμάνθηκαν από 3,11 έως 3,44 ευρώ.Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων
Χρόνια και χρόνια ζούσαν οι Βατικιώτες αγρότες την απλή ζωή τους με σκληρή δουλειά χωρίς δίκαιη ανταμοιβή. Ώσπου βρέθηκαν κάποιοι πρωτεργάτες και βρήκαν τη λύση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Γιατί όπου υπάρχει καλή θέληση, φρονιμάδα και προθυμία για μονιασμένη δουλειά, βρίσκεται ο τρόπος για πρόοδο. Η σκέψη των πρωτεργατών ήταν απλή και λογική. Έπρεπε όλοι να δουν και να πιστέψουν αυτό που ήταν ολοφάνερο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να γίνουν πιο δυνατοί. Έτσι δεν άργησε στα όμορφα Βάτικα της Λακωνίας απέναντι από το νησί της Αφροδίτης ,τα Κύθηρα, τον Ιστορικό βράχο της Μονεμβασιάς και δίπλα από την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του κόσμου, το Παυλοπέτρι, να δημιουργήσουν το 1982 ένα σύγχρονο ελαιουργείο. Για 30 συναπτά έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στα 521 μέλη του και όχι μόνο. Έχει αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία προς όφελος των σκληρά αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείψουν τη γη που πονούν και νοιάζονται.

Έτσι, βασικοί σκοποί του συνεταιρισμού είναι:

-η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου,
-η τυποποίηση και η διάθεση του ελαιολάδου,
-η προστασία των καλλιεργητών και μελών του συνεταιρισμού,
-η διατήρηση της ελαιοκομικής παράδοσης των Βατίκων.

Ο συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα ελαιοτριβεία της Ελλάδας που πληρεί τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας και διασφάλισης της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγει. Η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 30 βαθμούς προκειμένου να διατηρούνται όλα τα πολύτιμα συστατικά του,αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Η δυναμική του ελαιοτριβείου φτάνει περίπου τους χίλιους τόννους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που κυμαίνεται από 0,25% έως 0,5% οξύτητα!

Η ελαιοκομική περίοδος στα Βάτικα ξεκινά από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και η μοναδική ποικιλία της Αθηνολιάς μας επιτρέπουν να παράγουμε ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή σε άλλες περιοχές. Έτσι ο συνεταιρισμός μας είναι ο πρώτος που διαθέτει στους καταναλωτές φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παγκοσμίως!

Ο συνεταιρισμός μας διαθέτει επίσης και σύγχρονο τυποποιητήριο, για να συσκευάζεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να διατίθεται στον καταναλωτή.