Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Λαλούδι της Μονομπασιάς (Καλαματιανό) - Αμαλία Καρζή

Από τη σπουδαία δουλειά - συλλογή του Λάκωνα Νίκου Μπαριάμη.

Καλαματιανό από την Πελοπόννησο. Γνωστό σε όλο το Μοριά. Η λέξη λαλούδι η λελούδι ουδεμία σχέση έχει με το λουλούδι όπως το γνωρίζουμε εμείς. Λαλούδα στην Πελοπόννησο λένε την πέτρα από το αρχαίο λας (=πέτρα). Οπότε το "Λαλούδι της Μονομπασιάς" είναι ο γνωστός βράχος της Μονεμβασιάς πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η καστροπολιτεία. Το λελούδι είναι παραφθορά της λέξης λαλούδι.

Η ηχογράφηση ανήκει στην συλλογή "Τραγούδια Πελοποννήσου" του Σίμωνα Καρά. Τα κομμάτια είναι ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις με συντελεστές την ορχήστρα και την χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν την Εθνικής Μουσικής.

Τραγουδά η Αμαλία Καρζή, "Λαλούδι της Μονομπασιάς και κάστρο της Αθήνας και Παλαμήδι τ' Αναπλιού άνοιξε να μπω μέσα. Να δώ τις Αναπλιώτισσες, τις Αναπλιωτοπούλες, παναθεμά τες ούλες. Πως πλένουν πως λευκαίνουνε, πως μοσχοσαπουνίζουν. [Με το 'να χέρι πλένουνε, με τ' άλλο σαπουνίζουν, βάνουν το δάκρυ για νερό, το σάλιο για σαπούνι και στον αφρό της θάλασσας απλώνουν και λευκαίνουν. Πλένουν στρατιώτων τα σκουτιά και λοχαγών τα ρούχα.]"