Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η πρώτη Πειραϊκή Αμφικτιονία είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτώβρη. Η δεύετρη, φετινή, θα διεξαχθεί στις 22 με 25 Ιουνίου στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιάκαι θα είναι «καλοκαιρινή».

 Στόχος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου είναι «η ανάδειξη και κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής συνέχειας του Πειραιά και την ενίσχυση της εικόνας της πόλης, σε μια περίοδο που αρκετοί τουρίστες θα βρίσκονται στην χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν στο Δήμο Πειραιά, οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και ενώσεις, που εδρεύουν στον Πειραιά και εκπροσωπούν διάφορα μέρη της χώρας μας, προκειμένου να συζητήσουν την οργάνωση της δεύτερης Πειραϊκής Αμφικτιονίας. Όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος σκοπός της οργάνωσης είναι να αναδειχθεί ουσιαστικά το γεγονός, ότι ο Πειραιάς διαμορφώθηκε από ανθρώπους, που έφταναν στο λιμάνι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να βρουν μία καλύτερη ζωή, οι οποίοι και παρέμειναν και ταυτόχρονα δημιούργησαν την ναυτιλιακή, εμπορική και οικονομική ζώνη του Πειραιά.

Λάκωνες, Χιώτες, Κεφαλλονίτες, Επτανήσιοι, Μανιάτες, Πόντιοι, Κρητικοί, Υδραίοι και πολλοί άλλοι, κυρίως μετά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, πέρασαν από τον Πειραιά και άφησαν το οικονομικό και αναπτυξιακό τους στίγμα στη ζωή και την πορεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια της οργάνωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη χορευτική και θεατρική τους παράδοση, τραγούδια με παραδοσιακά όργανα, αλλά και τη γαστρονομία τους σε εκθεσιακά περίπτερα, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα όμορφα στοιχεία του τόπου τους.

Επίσης, η Πειραϊκή Αμφικτιονία φέτος θα αποκτήσει και τουριστικό χαρακτήρα, αφού οι συμμετέχοντες θα μπορούν στα περίπτερά τους να συνεργαστούν με φορείς του τόπου τους και να προβάλουν τη τουριστική τους ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.