Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2012

Ο Μυστράς μέσα από τα παιχνίδια
Μαθητικός Εορτασμός των Παλαιολογείων 2012 στο Μυστρά
Αφορμή ήταν ο εορτασμός των Παλαιολογείων. Μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ και της Ε’ ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, που απέδωσε μια εκπαιδευτική δράση για τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού οι οποίοι διδάχθηκαν φέτος βυζαντινή ιστορία.

Τα δεδομένα αγγίζουν το χαρακτηρισμό του συγκριτικού πλεονεκτήματος όπου διαθέτουν οι μαθητές μας, όντας πραγματικά λίγα λεπτά από την μοναδικά σωζόμενη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μιστρά. Ο αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ άδραξε την πρόταση να συνεργαστεί με το 300ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ και να στηθεί αναπαράσταση του επιτραπέζιου παιχνιδιού που κυκλοφόρησε για την έκθεση «Ώρες Βυζαντίου».

Ουσιαστικά η συνταγή ήταν έτοιμη. Η εκτέλεση ήταν εκείνη που απαιτούσε συστηματική προετοιμασία, συνέπεια, προγραμματισμό, συντονισμό, εθελοντές, όρεξη για προσφορά, αγάπη για τα παιδιά. Συστατικά που και οι τέσσερις φορείς υλοποίησης της δράσης διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό. Από το πρωϊ το πρώτο sms δήλωνε πως ο καιρός σήμερα είναι με το μέρος μας και θα περάσουμε υπέροχα. Οκτώ η ώρα το πρωϊ και από τις Πύλες του κάστρου μπαίνουν ιππότες και δεσποσύνες. Στήνουν πάγκους, οργανώνουν α’ ύλες για εργαστήρια, «κρύβουν» χάρτες με τις οδηγίες του κ. Τάκη Παυλούνη. Οι πρόσκοποι αναρριχούνται να σηματοδοτήσουν με βυζαντινές σημαίες όλη τη διαδρομή. Κάπου κυκλοφόρησε και ένα πραγματικό σεντούκι. Εννέα παρά τέταρτο: ο πυρετός προετοιμασίας έπεσε. Όλα ήταν έτοιμα. Ώρα για δράση. Το πρώτο σχολείο κατέφτασε και οι μαθητές ξεχύνονται μέσα από ένα διάδρομο ιπποτών που τους υποδέχεται σε πλήρη εορταστικό πνεύμα. Εκεί, στο τέλος της φάλαγγας ξεκινάει η ξενάγηση στα μυστικά του Βυζαντίου. Τη σκυτάλη παίρνει ο κ. Παναγιώτης Περδικούλιας, που επιμελήθηκε το επιτραπέζιο παιχνίδι, και σηματοδοτεί την έναρξη του «παιχνιδιού» με ιστορικά στοιχεία.

Μετά την ξενάγηση κάνουμε όλοι κύκλο και το σεντούκι κυκλοφορεί και αμέσως ογδόντα μαθητές χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες. Ο πρωτοστάτορας Ιππότης έδωσε οδηγίες για την κίνηση και το στόχο των μαθητών μέσα στην καστροπολιτεία και η αρχηγός των Λυκοπούλων της Σπάρτης, κα Αικατερίνη Καράμπαμπα, έκρινε πότε θα ξεκινούσε κάθε ομάδα αφού ολοκλήρωναν μία σειρά από μουσικοκινητικές δοκιμασίες. Πρώτοι άρχισαν το ταξίδι στα μονοπάτια του Μιστρά οι «Φράγκοι και οι Βυζαντινοί» από το 2ο δημοτικό σχολείο. Ανακάλυψαν τη διαδρομή στο χάρτη που ήταν «ξεχασμένος» αιώνες στον πλιθόχτιστο τοίχο που οδηγούσε στην Πάνω Πύλη.

Στην συνέχεια οι «Ηγούμενοι & οι Μητροπολίτες» συνάντησαν τον Φρουρό του Κάστρου: κα Ιωάννα Κορέλη, που τους ζήτησε να αναγνωρίσουν τον οδηγό της ομάδας, τον θησαυροφύλακα του, τον συνοδό και να δημιουργήσουν άμεσα μία συνθηματική «κραυγή». Η ομάδα των «Καντακουζηνών» κατάφερε στην Αγ. Σοφία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ιππότη Ελπιδοφόρου Καλαματιανού, ενώ η ομάδα των «Παλαιολόγων» βρήκε ιδιαίτερα ευχάριστα τα βυζαντινά παιχνίδια τρίλιζα και πεντόβολα που παίξανε στον επόμενο σταθμό με την επίβλεψη της κας Ελένης Κάτσαρη και του Κωστή Παπαϊωάννου, πρόσκοπου.

Επόμενος σταθμός: «Τα Παλάτια» όπου η Δεσποσύνη κα Δέσποινα Αϊβαλιώτη, όταν δεν άκουγε σωστές απαντήσεις έθετε ποινές για το θησαυροφύλακα της ομάδας. Η Ιππότης κας Τζίνα Παντινάκη, φύλαγε την «Πύλη της Μονεμβασιάς» και επέτρεψε την είσοδο στην «Ομάδα του Δεσπότη & των Αρχιμανδρίτων», αφού σιγουρευόταν για την ακρίβεια των απαντήσεων. Στο μοναστήρι της Παντάνασσας η ομάδα των «Κρατικών Υπαλλήλων» έφτασε κουρασμένη όμως η Δεσποσύνη κα Αικατερίνη Σαχλά τους ξεκούρασε επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν βυζαντινά σκεύη σύμφωνα με τα ομοιώματα που διέθετε ως δείγματα. Και οι ερωτήσεις συνεχίζονταν στην Παντάνασσα από την Ιππότη κα Αναστασία Πατρινού, κάτω από το οικόσημα «κτήτωρ». Βαθιά ικανοποιημένοι από τις δημιουργίες και τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης «Οι Λόγιοι & οι Φιλόσοφοι» έφτασαν στην Συνοικία της Μητρόπολης όπου πέρασαν το Διαβατικό της και ανέλυσαν τις οικίες της. Στην Μητρόπολη οι Ανιχνεύτριες: κ.κ. Εύη Λαμπρινού & Κωνσταντίνα Παρθύμου όριζαν την είσοδο με ιστορικές ερωτήσεις ενώ η Μηχανικός κα Μαρία Θεοδωρακάκου και ο Στέλιος Παλαιολόγος, χρονομετρούσαν την συναρμολόγηση των ιστορικών γεγονότων της ιστορίας του Μιστρά.

Το ταξίδι έκλεισε με εργαστήριο ψηφιδωτών με θέμα το «Κρινάνθεμο» με την επίβλεψη των εικαστικών κ.κ. Έλλη Κονίδη και Άννα Poelstra-Τραγά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε πνεύμα ενθουσιασμού όπου κάθε ομάδα έλαβε το έπαθλο της από τον πρόεδρο του νομικού προσώπου του Δήμου Σπάρτης κ. Μάριο Τζωρτζάκη ενώ η συντονίστρια των σχολείων, κα Άννα Τσοχαντάρη δώρισε αναμνηστικά μπλουζάκια σε όλους τους μαθητές. Για την εκδήλωση βασική βοήθεια προσέφεραν o κ. Λεωνίδας Χονδρόπουλος, αντιπρόεδρος του συλλόγου και ομάδα φοιτητριών του τμήματος Αθλητικού Management από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παραρτήματος Σπάρτης, κ.κ. Ιωάννα Κορέλη, Τζίνα Παντινάκηi, Ηλιάνα Γκίκα, Χριστίνα & ΠέννυΤσέκερη. Για την υλοποίηση της δράσης ευχαριστούμε θερμά την κα Ευαγγελία Πάντου για την εξαιρετική συνεργασία της, Προϊσταμένη της Ε' Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τους σταθερούς υποστηρικτές-χορηγούς του συλλόγου Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης που χωρίς την συνδρομή τους η δράση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί: υαλοτεχνική Παπαϊωάννου, κάβα Οινοπνεύματα (Σαχλά-Βενετσανάκου), είδη Κιγκαλερίας Βασίλειου Γρηγοριάδη, Οπωροπωλείο Αδαμάκος Δημήτριος, το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Γεωργίου Γιαξόγλου για την πολύτιμη βοήθειά του, τον χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης Ραδιόφωνο Πολιτεία και τους δασκάλους και διευθυντές του 2ου, 3ου και 5ου δημοτικών Σχολείων Σπάρτης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και συνεργάστηκαν άμεσα στην πρόσκληση μας για την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση.

Χρόνια Πολλά σε όλους
Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος