Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Άμεσος κίνδυνος Περιβαλλοντικής καταστροφής από τα ρυπογόνα πλοία που ανεφοδιάζονται στον όρμο Βατίκων Νομού Λακωνίας».

Προς τους κ. Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας & Προστασίας του Πολίτη:

Κύριοι Υπουργοί,
Ως γνωστό, την τελευταία χρόνια όλο και σε αυξανόμενο βαθμό γίνονται ανεφοδιασμοί πλοίων στην περιοχή του όρμου των Βατίκων. Οι ανεφοδιασμοί αφορούν κυρίως αλλαγές πληρωμάτων, επισκευές, επιθεωρήσεις, καθαρισμοί, βλάβες και πολλά άλλα. Εκτός των θετικών αποτελεσμάτων που φέρει στην εθνική οικονομία και όχι στην τοπική και σε άλλους τομείς η ενέργεια αυτή του ανεφοδιασμού, επιφέρει και δυσάρεστες συνέπειες με έμφαση και άμεσο αποδέκτη κυρίως το περιβάλλον, καταστρέφοντας το βυθό και το πολύτιμο φυτό «Ποσυδωνία», που αναπτύσσεται μόνο σε ιδιαίτερα φυσικού κάλλους ακτές και τελευταία χρησιμοποιείται και ως δείκτης της ποιότητας των νερών. Τα πλοία, που αγκυροβολούν σε μικρή απόσταση από τις παραλίες των Βατίκων και της Ελαφονήσου, σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν τα απόβλητά τους υποβαθμίζοντας το θαλάσσιο και όχι μόνο περιβάλλον αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά επίσης απομακρύνουν και τους λουόμενους της τουριστικής περιόδου από την περιοχή, αφού πιθανών να παραμείνουν πολύ καιρό εν αναμονή κάποιο ναύλου. Η περιοχή Νεάπολης – Πούντας μέχρι Ελαφόνησο είναι ενταγμένες στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 με σημαντικούς υδροβιότοπους, ενώ στην ίδια θαλάσσια περιοχή του όρμου βρίσκεται καταβυθισμένη η προϊστορική πολιτεία ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ (περίπου 3.000 π.χ.).

Στην περιοχή δεν υπάρχει οργανωμένο επίσημο λιμάνι, εκτός της Νεάπολης και παράνομα στο φυσικό λιμάνι ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ, γίνονται φορτοεκφορτώσεις πλοίων, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο ασφαλείας. Δεν υπάρχουν επαρκή αντιρριπικά δίκτυα στην περιοχή και δεν επαρκούν να λύσουν το πρόβλημα μιας πιθανής μεγάλης ρύπανσης. Ο τοπικός αλλά και ο εθνικής εμβέλειας τύπος έχουν ασχοληθεί αρκετές φορές με το θέμα αυτό, αλλά λύση δεν έχει δοθεί.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα στην περιοχή και τότε να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα.

Ηδή από τις 26.08.2010 σε ερώτηση(αριθμ.πρωτ. 1782) μου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είχα ενημερώσει για το προαναφερόμενο θέμα και μου απαντήσατε ότι έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στο Λιμεναρχείο Νεάπολης Λακωνίας για διενέργεια εντατικών ελέγχων για την διαπίστωση έκνομων ενεργειών και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Τι προτίθεται να κάνει για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές των Βατίκων του Ν. Λακωνίας;
2. Ποια μέτρα θα πάρει για την προστασία του περιβάλλοντος και του βυθού του όρμου των Βατίκων;
3. Τι μέτρα ενδείκνυται, ποια είναι και πως εφαρμόζονται όταν ένα κόλπος – όρμος χωρίς προδιαγραφές έχει γίνει αγκυροβόλιο μεγάλης χωρητικότητας πλοίων;
4. Πως θα διαφυλαχθεί ο κόλπος από κίνδυνο μολύνσεων και ρύπανσης από τα λήμματα των πλοίων;
5. Τι άλλο έχει να προτείνει το Υπουργείο, για το σοβαρό αυτό θέμα;

Αθήνα, 24.08.2011, Λεωνίδας Γρηγοράκος
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 83, Σπάρτη
Τηλ. 2731083000 Φαξ 2731081502