Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Υπαγωγή της περιοχής της Μάνης στο νομικό καθεστώς του άρθρου 62 Ν. 998/1979

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με θέμα: «Υπαγωγή της περιοχής της Μάνης στο νομικό καθεστώς του άρθρου 62 Ν. 998/1979».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :
ΠΡΟΣ: Κ. Γ. Παπακωνσταντίνου Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Θέμα: «Υπαγωγή της περιοχής της Μάνης στο νομικό καθεστώς του άρθρου 62 Ν. 998/1979».

Σύμφωνα με το εδάφιο β΄της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 αναφέρονται οι περιοχές της Ελλάδας ( Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νομοί Λέσβου, Χίου και Κυκλάδων, και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα), που εξαιρούνται από τις συνέπειες του τεκμηρίου κυριότητας δασικών εκτάσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου επειδή ουδέποτε υπήρξε Τουρκική κατοχή σε αυτές.

Επειδή σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα και τις ιστορικές αποδείξεις η περιοχή της Μάνης που εκτείνεται από την Αγία Σιών (ανατολικά όρια Καλαμάτας ) έως το Βαλτάκι Γυθείου ουδέποτε αποτέλεσε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία δεν άσκησε κυριαρχία στις περιοχές αυτές και άρα ποτέ δεν υπήχθη στις ρυθμίσεις του Οθωμανικού Δικαίου, η περιοχή της Μάνης θα έπρεπε να έχει υπαχθεί στο παραπάνω καθεστώς (άρθρο 62 Ν. 998/1979). Για το θέμα αυτό έχουν εκδοθεί πλέων των πέντε (5) δικαστικών αποφάσεων από τα πρωτοδικεία Καλαμάτας και Γυθείου που αποδέχονται τα ανωτέρα ιστορικά δεδομένα.

Σε αυτό συνηγορεί και η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Δασών με το υπ.αριθμ. 3497/19-10-2005 έγγραφο της, που εισηγείται την υπαγωγή της Μάνης στην εξαίρεση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του ελληνικού Δημοσίου(παρ. 2 άρθρου 62 Ν. 998/1979).

Παρόλα αυτά έκτοτε δεν έχει παρθεί καμμία νομοθετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή για την υπαγωγή της Μάνης στο παραπάνω καθεστώς, ώστε να λυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός.
1.Η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που γνωρίζει την υπόθεση από την κοινή παράσταση των τριών βουλευτών του νομού Λακωνίας, προτίθεται να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος αναλαμβάνοντας την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία;

2.Γνωρίζεται το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Δασών που εισηγείται την υπαγωγή της Μάνης στο νομικό καθεστώς του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, και αν ναι, γιατί το Υπουργείο δεν έχει αναλάβει καμμία νομοθετική πρωτοβουλία έως σήμερα;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ