Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Νέο βιβλίο ντοκουμέντο της ζωής του Νεοζηλανδού στρατιώτη Tom Barnes που συνεργάστηκε με τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ο Γοργοπόταμος υπήρξε, το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ εσωτερικά στα κατεχόμενα του Άξονα, αναπτέρωσε το ηθικό όλων των κατεχόμενων λαών και διέκοψε έστω και για λίγο τον ανεφοδιασμό του Ρόμελ στη Μέση Ανατολή.

Η ανατίναξη της γέφυρας όμως, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Υπήρξε το αξεπέραστο παράδειγμα της συνεργασίας των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων. Οι άνδρες του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα συνεργάστηκαν για πρώτη και τελευταία φορά με εκπληκτική επιτυχία.

Η Μηχανή του Χρόνου φωτίζει τους πρωταγωνιστές και τις κρίσιμες στιγμές της επιχείρησης, όταν όλα κινδύνευαν να χαθούν. Η καίρια παρέμβαση του Δημήτρη Δημητρίου, πιο γνωστού και ως Νικηφόρου, η ψυχραιμία του Άρη Βελουχιώτη, η στάση του Ναπολέοντα Ζέρβα και ο ρόλος των Βρετανών κομάντος, του Έντι Μάγερς και του Κρις Γουντχάουζ, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20.00 στη ΝΕΤ.