Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σήμερα στο Συκαράκι η κηδεία
του αρχιβασανιστή της Χούντας

Πέθανε από καρκίνο το πρωί της Πέμπτης ο αρχιβασανιστής της Χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το πρωί, Σαββατο 26/9/15, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Συκαράκι της Σπάρτης.

Ακολουθεί η μαρτυρία του Παναγούλη στη "δική των βασανιστών" στον Κορυδαλλό το 1975.

Χθες πέθανε ο αρχιβασανιστής Θεοφιλογιαννάκος. (Δεν μου καίγεται καρφί) Αναρτώ αυτό το βίντεο ντοκουμέντο με τη μαρτυρία του γενναίου Παναγούλη, στη "δική των βασανιστών", για να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Να μαθαίνουν τι σημαίνει φασισμός και Χ.Α. Να μαθαίνουν αυτούς που αντιστάθηκαν πραγματικά στην τυραννία μερικών μισότρελλων επίορκων αξιωματικών.Για να μην ξεχνάμε.
Posted by Δημήτρης Αλικάκος on Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
Ακολουθεί η μαρτυρία  Θεόδωρου Θεοφιλογιαννάκου στην ίδια Δίκη.

Κατά την έναρξη της απολογίας του στη δίκη των πραξικοπηματιών μετά την πτώση της Χούντας, αμετανόητος και χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις αναφορές περί βασανιστηρίων, είχε πει:
«Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου. Σαν Σπαρτιάτης είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί το επάγγελμα που διάλεξα αρμόζει με τον τόπο της καταγωγής μου. Η Σπάρτη φτιάχνει Λεωνίδες, Μαυρομιχάληδες, Δαβάκηδες! Από μικρός έμαθα να αγαπώ την πατρίδα μου και έζησα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου έναν εμφύλιο πόλεμο.
Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του! Ο κομμουνιστής είναι ένα τομάρι που δεν σκέπτεται την πατρίδα. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις μπήκα στη Σχολή Ικάρων και με έδιωξαν από κει, όχι λόγω ανικανότητος, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μήνης, αλλά επειδή ήμουν ακραιφνής εθνικόφρων. Επειδή αγαπούσα το επάγγελμα του αξιωματικού, κατατάχθηκα στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί έμαθα να σέβομαι τους ανωτέρους μου, να αναλαμβάνω πάντοτε τις ευθύνες μου και να μισώ τον κομμουνισμό!».

Ολοκληρώνοντας την απολογία ισχυρίστηκε πως οι κατηγορίες περί βασανιστηρίων ήταν ψέματα και ζήτησε να απολυμανθεί το Ευαγγέλιο γιατί «είχαν βάλει πάνω του τα χεριά τους οι κομμουνιστές».

Ο Θεοφιλογιαννάκος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού και η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, ενώ συμμετείχε ενεργά στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού. Το το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, και διοικητής της υπηρεσίας το 1970. Προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και στις δίκες της Χούντας το 1975 καταδικάστηκε και συνολικά έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1992.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν η εκφώνηση επικήδειου στην κηδεία του στρατηγού Ντερτιλή (μετά τον Αμβρόσιο στο 4:46).
Ακολουθεί η ταινία "Η Δίκη της Χούντας - Κορυδαλλός 1975" του Θεοδόσης Θεοδοσόπουλου με πλήρες αρχειακό υλικό.